Racing Shows

Retro: 40 jaar Antwerp Classic Salon gepresenteerd in Abarth Works Museum Lier

Vrijdag 3 februari vond de officiële presentatie plaats van het 40e Antwerp Classic Salon in het Abarth Works Museum in het Belgische Lier. De jubileumeditie staat volledig in het teken van 70 jaar Ferrari en 60 jaar Fiat 500. Het Antwerp Classic Salon vindt van 3-5 maart a.s. in de Antwerp Expo plaats.


Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Entree
Voor de Abarth liefhebbers is het werkelijk smullen in dit fraaie museum.


40 jaar Antwerp Classic Salon gepresenteerd in Abarth Works Museum Lier
Ferrari en Fiat zijn voor de 40e editie van het Antwerp Classic Salon de hoofdthema's. Naast de presentatie van het Antwerp Classic Salon werden in het Abarth Works Museum van Guy Moerenhout in Lier ook de rally-equipes gepresenteerd die gedurende het weekend van 18 februari a.s. aan de Legend Boucles van Bastogne deelnemen.

Overigens is het op 2 maart a.s.(net één dag voor de opening van het Antwerp Classic Salon) overigens 70 jaar geleden dat Enzo Ferrari zijn eerste echte Ferrari, de 125 S presenteerde. Ferrari is overigens het enige Formule 1 team dat vanaf 1950 tot nu aan alle F1 races heeft deelgenomen. Op het salon zullen een aantal exclusieve Ferrari's uit privécollecties geëxposeerd worden. Voor het salon in Antwerpen zijn in ieder geval de volgende auto's aangemeld. De F1 87/88C van Gerhard Berger, de Ferrari 512 van de European University die destijds op Le Mans reed, de Ferrari 166 Inter Coupé uit 1949, de Ferrari 500 Superfast uit 1964, de Ferrari 275 GT Spyder van Raquel Welch uit 1965, de Alfa Romeo 6C 1750 Gran Sport Spyder uit 1930, Ferrari 250 GT Boano 1956,Ferrari 250 GT Lusso 1963, Ferrari F40 1987, Ferrari 250 GT Berlinetta SWB 1963, Ferrari 250 GT California Spyder LWB 1957
60 Jaar FIAT 600

2017 Teampresentatie
Team presentatie met Guy Verhofstadt, Guido de Vreker, Filip de Munck, Chistel Bauwens, Dirk Vermeersch en de equipe Vlaisloir/Nys.

Naast Ferrari vormt de Fiat 600 het eveneens het hoofdthema van de expositie. Naast de Fiat 600 Nuova worden zullen er vele variaties getoond worden. Parallel aan de presentatie van het Antwerp Classic Salon werden ook de rallyeteams van Moerenhout aan de Legend Boucles van Bastogne voorgesteld. De teams bestaan uit drie Abarth spyders met de volgende bezettingen. Guy Moerenhout/Filip De Munck, Eric Vlaisloir/Jeroen Nys. Dirk Vermeersch/Christel Bauwens. Tevens een Lancia Beta Coupé voor Guy Verhofstadt/Guido Devreker.
Ook werd tijdens de presentatie de oldtimer problematiek rondom de recentelijk in Antwerpen ingevoerde lage-emissiezones door Jan Dyck van de Belgische Federatie voor Old Timer voertuigen onder de aandacht gebracht. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Vele oldtimer liefhebbers blijken nu in Antwerpen het slachtoffer te worden van toch wel ondoordachte beslissingen. Ondanks herhaalde verzoeken aan de Gemeente werd aan een dialoog nimmer gehoor gegeven. De BFOV heeft de zaak nu in handen van een advocaat gegeven. Voor wie vanuit Nederland naar de Antwerp Expo komt, hoeft niets te vrezen, want de beurslocatie ligt niet in een Lage Emissiezone. Om boetes(135 Euro) te vermijden is het raadzaam om te checken welke voertuigen wel/niet in de Antwerpse binnenstad toegelaten worden.

2017 Jan Dyck
Een emotionele Jan Dyck over de lage emissiezones die vele oldtimer liefhebbers getroffen hebben.

Toegangsprijzen 40e Antwerp Classic Car Salon: Volwassenen: € 17,00 aan de kassa
Volwassenen: € 14,00 in online voorverkoop, inclusief kosten (www.antwerpclassicsalon.be)
kinderen tot 10 jaar onder begeleiding van volwassenen: GRATIS

2017 Abarth Bergspyder
Een prachtige Fiat Abarth 1000 Sport Spyder uit 1970

Abarth Works Museum
In het Abarth Works Museum van Guy Moerenhout in Lier werd alvast een voorschot genomen op de Legends Boucles of Bastogne en het Antwerp Classic Salon. Passender kon haast niet. Het museum van Moerenhout viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Na zijn actieve carrière in de autosport besloot Moerenhout dat het merk Abarth zijn passie moest worden. Binnen tien jaar heeft Moerenhout een unieke collectie vastgelegd, vooral op rallyegebied, maar ook op de circuitsport. Tot de unieke collectie behoren een Formula Abarth, een Periscope, Abarth Simca 1000, Fiat Abarth 124, Polski Fiats, maar ook Seats. Niet alleen Abarth maar ook het Russische merk Moskvitch behoort tot de passie van Moerenhout. De prachtige collectie kan dagelijks in Lier van 10-12 en van 14-18u bewonderd worden. Op zaterdag is het museum tot 16.00U geopend. Voor de lezers van autosport.nl maakten we een fraaie rondgang.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet