Diversen

Div: Hagenaar Laurent Calkoen via AUTOSPORT.NL naar Polo Cup

 Laurent Calkoen 1
Laurent Calkoen reed al drie Polo-races in Zuid-Afrika

De afgelopen zomer ontdekte hij op AUTOSPORT.NL de aankondiging voor de selectie voor de ADAC Volkswagen Polo Cup 2007. Hij schreef zich in en nam hieraan met succes deel, met als resultaat dat hij in 2007 inderdaad tot het deelnemersveld in deze Duitse merkencup behoort. We hebben het over de 18-jarige Laurent Calkoen uit Den Haag, die het goede nieuws deze week van de ADAC te horen kreeg. "Ik vind het super dat ik volgend jaar in de Polo Cup mag gaan racen. De competitie in de klasse is hard en ik hoop er veel te kunnen leren", aldus Calkoen, die een opleiding International Business Management aan de Haagse Hogeschool volgt.


Tekst: René de Boer
Foto's: PR


Laurent Calkoen, wiens vader Joa medio jaren zeventig in Nederland Formule Ford racete, werd geboren in Zuid-Afrika, waar hij ook met succes actief was in de kartsport. Vorig jaar werd hij "Rookie of the year" in de Zuid-Afrikaanse Formule Vee-klasse en dit jaar reed hij al drie races in de Zuid-Afrikaanse Polo Cup, alvorens hij naar Nederland kwam voor zijn studie.

Calkoen, die zowel de Nederlandse als de Zuid-Afrikaanse nationaliteit heeft, was begin oktober één van de zestig deelnemers bij de eerste selectie voor de ADAC Volkswagen Polo Cup op het "Fahrsicherheitszentrum" in het Zuidduitse Kempten. Daar kwam hij al goed voor de dag, zodat hij samen met 35 anderen werd geselecteerd voor deelname aan de tweede en laatste selectie, een tweedaagse sessie op het circuit van Oschersleben.

"Daar kregen we uitgebreid de gelegenheid om de baan en de auto te leren kennen", vertelt Calkoen. "Het was echter niet eenvoudig, want de weersomstandigheden wisselden sterk. De eerste dag was het koud, maar droog, de tweede dag regende het veelvuldig. Maar daarvan leer je natuurlijk wel veel."

De jonge rijder is enthousiast over de 150 pk sterke Volkswagen Polo in Cup-uitvoering. "Het is veel meer een raceauto dan de Polo die in Zuid-Afrika gebruikt wordt. De Duitse Cup-Polo heeft ABS, stuurbekrachtiging en speciaal aangepaste veren en dempers, waarmee je lekker over de kerbstones kunt rijden. Ik vind het super!"

Calkoen is overigens niet de eerste Nederlander die gaat rijden in de Polo Cup: vorig jaar won Jaap van Lagen - ooit kampioen in de Duitse Formule Volkswagen - als gastrijder de Polo-race in het bijprogramma van de DTM op Circuit Park Zandvoort. Ook Allard Kalff (inmiddels zelfs al twee keer) en AutoWeek-journalist Michiel Willebrands hebben race-ervaring als gastrijder met een Volkswagen Polo. Bovendien nam KNAF-Talent-First-rallyrijders Hans Weijs jr. deel aan de selectietraining op Oschersleben en naar we begrepen is de kans groot dat ook hij volgend jaar in de ADAC Volkswagen Polo Cup aan de start staat.

 Laurent Calkoen 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet