NASCAR

NASCAR: Puntentelling volledig op de schop. Wedstrijden onderverdeeld in segmenten

De afgelopen weken circuleerden er al enkele geruchten over een revised puntentelling in NASCAR. Maandag kondigde NASCAR in Charlotte aan dat voor alle drie top Divisies de puntentelling volledig op de schop gaat. Hoewel er een overall winnaar blijft, vallen er nu ook punten in van tevoren vastgestelde wedstrijdsegmenten te verdienen.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

kentucky nscs pitroad 062814
Met de nieuwe puntentelling gaan de duels(zoals hier op Kentucky) in de pitlane nog heftiger worden....


Puntentelling volledig op de schop. Wedstrijden onderverdeeld in segmenten
Door de nieuwe wedstrijdindeling zullen de wedstrijden gedurende het seizoen en single races nog meer dramatische momenten op gaan leveren. De wedstrijden worden nu onderverdeeld in drie segmenten waarin punten te verdienen zijn. Het wedstrijdsegment zal afhankelijk zijn van een van tevoren bepaalde wedstrijdronde en de lengte van de baan. De Top 10 in de eerste twee segmenten verdient extra kampioenschapspunten. De winnaars van de eerste twee segmenten verdienen een extra punt voor de Playoffs. De overall winnaar verdient vijf extra punten. Alle punten worden meegenomen naar de derde ronde van de Playoffs. Dit betekent dat er evenals in het verleden vier coureurs in Miami Homestead voor de titel zullen strijden. Na Race 26 op Richmond wordt het puntentotaal gereset. Evenals in het verleden zullen er tijdens de Finale in Homestead vier coureurs om de titel strijden. De naam Chase komt geheel te vervallen. En voofafgaande aan de de seizoensfinale in Homestead zijn er drie eliminatiewedstrijden.

Punten voor de segment winnaars zullen in aflopende schaal worden toegekend(10-9-8 etc). Aan de overall winnaar worden 40 punten toegekend. Voor de tweede plek 35 punten, derde 34 etc.

Onder de nieuwe puntentelling vallen er in Daytona bijv. al 70 punten te verdienen. Daar moet je denken aan een overall overwinning. Een zege in de Duels op donderdag voorafgaande aan de wedstrijd en vervolgens nog eens de segmenten. In de overige wedstrijden zijn er 60 punten te verdienen. In geval van regen worden er alleen maar punten toegekend als het eerste wedstrijd segment voltooid is. Indien noodzakelijk blijft een wedstrijdverlenging gewoon gehandhaafd. Of de traditionele diehardfans waardering voor het nieuwe puntensysteem kunnen gaan opbrengen moet worden afgewacht. NASCAR komt in ieder geval aan de jeugdige generatie tegemoet die wat moeite heeft om drie uur lang naar een wedstrijd te kijken.

NASCAR CEO Brian France: " Dit moet onze sport nog beter maken. Ik ben trots op de samenwerking van de aandeelhouders binnen onze industrie die een gemeenschappelijk doel hadden. De sport voor de fans nog meer te versterken. De basis in deze verbetering van het teamwerk zal elke week nog een beter product gaan opleveren.

NASCAR kondigde een playoff bonus structuur aan waarbij punten worden toegekend aan de eerste in de kampioenschapsstand. Waarna voor de playoffs punten op 2000 worden gezet. Dit geldt ook voor de rijders die daarachter geëindigd te zijn.

Steve O"Donnell van NASCAR: "Dit zijn veranderingen waarna wij lang gekeken hebben en de gehele industrie heeft hard gewerkt om nog een beter wedstrijdformaat voor de fans te produceren. Dit formaat betekent een premium voor elke wedstrijdoverwinning, maar ook voor de punten die binnen de wedstrijd behaald gaan worden. Elk punt kan nu het verlies of het winnen van het kampioenschap betekenen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet