Formule 1

Formule 1: Liberty dwingt Bernie Ecclestone op te stappen

Bernie Ecclestone

Morgen wordt het waarschijnlijk officieel, maar vandaag heeft Bernie Ecclestone het al verklapt: hij moet aftreden als grote baas van de Formule 1. De 86-jarige Brit verklaarde dit tegenover het Duitse Auto, Motor und Sport: "Ik ben vandaag ontslagen."

Tekst: Daan Jeuken

Chase Carey
"Dit is officieel, ik leid de zaak niet meer. Mijn positie is overgenomen door Chase Carey", zo luidde het bondige commentaar van de man die de sport sinds eind jaren 70 eigenhandig groot maakte. Ecclestone mag nog wel aanblijven als een soort ere-voorzitter. "Echt zo'n Amerikaanse uitdrukking. Ik krijg die titel zonder dat ik weet wat die inhoudt", aldus Ecclestone.

Liberty Media
Ecclestone leidde de Formule 1 eigenhandig, maar daar komt met Liberty Media verandering in. Het bedrijf dat de eind vorig jaar de mediarechten van de Formule 1 overnam, wil de sport flink vernieuwen. Chase Carey wordt de baas, voormalig ESPN-executive Sean Bratches wordt waarschijnlijk commercieel directeur, terwijl voormalig Mercedes-teambaas en Ferrari-TD Ross Brawn het sportieve plan moet uitzetten.

Multimediaal
Liberty Media is een ervaren mediabedrijf, met onder andere Virgin Media, Eurosport, Discovery Channel en Ziggo in het portfolio. Hoewel Ecclestone de Formule 1 mondiaal maakte, is de populariteit de laatste jaren tanende. Kijkers haken af, onder andere doordat de sport in veel landen achter de betaalmuur verdween. Voor circuits wordt het steeds minder aantrekkelijk om races te organiseren; Maleisië stopt, Brazilië en Singapore overwegen hetzelfde en ook Duitsland kan het niet meer opbrengen. Bovendien liet Ecclestone de nieuwe digitale mogelijkheden de laatste jaren veelal links liggen.

Meer spektakel, meer races, meer fans
Juist in deze kennisgebieden kan Liberty veel uitrichten. Het wil wereldwijd meer fans trekken en de kijkcijfers flink verhogen. Hiervoor wil het bijvoorbeeld de rivaliteit tussen rijders veel uitgebreider promoten en moet er meer gedaan worden om de complexe technologie uit te leggen aan kijkers. Ook moet het aantal races per jaar worden opgeschroefd van 20 naar 25, met onder andere wedstrijden in Miami, Las Vegas en Los Angeles, en meer in Latijns Amerika, naast Mexico en Brazilië. Daarnaast wil het "destination events" creëren, die net zo veel promotie moeten krijgen als de Super Bowl. Gelukkig voor de doorgewinterde fans wil het ook de historische Europese races beschermen.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 24 januari 2017 01:11

  Kleine correctie, Liberty Media staat los van Liberty Global (wat Ziggo en Virgin Media in het portfolio heeft). Liberty Global was 10 jaar geleden wel een spin-off van Liberty media, maar dit zijn momenteel 2 onafhankelijke bedrijven (met weliswaar dezelfde Chairman of the Board: John Malone)

  • 2
  • 0
   
  Dirk 24 januari 2017 09:24

  Ben ik de enige die aan het liedje "Winds of change" denkt?

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 24 januari 2017 18:17

  Nieuwe heren, nieuwe wetten. Het is dus niet raar dat de nieuwe eigenaar Ecclestone vervangt door iemand uit eigen gelederen.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet