Diversen

Div. Vettel en Montoya schitteren in Race of Champions Miami

Zowel Sebastian Vettel als Juan Pablo Montoya gaven tijdens de ROC in Miami een schitterende voorstelling. Sebastian Vettel behaalde voor Duitsland in zijn eentje de Nations Cup, terwijl Juan Pablo Montoya zich sinds afgelopen zaterdag de kampioen der kampioenen mag noemen. Pascal Wehrlein crashte en moest om medische redenen van verdere deelname afzien. Voor Duitsland werd het overigens de zevende overwinning in de Nations Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ROC

Race Of Champions2


Vettel en Montoya schitteren in Race of Champions Miami
Duitsland en Juan Pablo Montoya zijn de nieuwe 2017 ROC Kampioenen. Sebastian Vettel moest het afgelopen zondag in de Nations Cup als enige vertegenwoordiger van Duitsland tegen de concurrentie opnemen. Een parallel met 2006 toen Travis Pastrana zich in Parijs in eenzelfde situatie bevond. Jimmie Johnson liep toen enkele dagen voor het evenement een geblesseerde pols op. En tot overmaat van ramp crashte Scott Speed destijds tijdens een F1 test op Jerez. Vettel bereikte de finale door het Colombiaanse duo Montoya en Chaves in directe confrontaties te verslaan. In de semi-finales was het Kurt Busch die uiteindelijk doorbrak door zowel Alexander Rossi als Ryan Hunter Reay te verslaan.

Sebastian Vettel: "De ROC is natuurlijk een fantastische competitie. Zaterdag werd ik al snel uitgeschakeld maar ik wilde de VS niet met lege handen verlaten. Ik begon eigenlijk verkeerd maar het hielp wel om de dingen wat serieuzer te gaan aanpakken. Vandaag wilde ik gewoon wat meer tracktime hebben en ik kwam eigenlijk direct vanaf het begin in mijn ritme. In tegenstelling tot gisteren kon ik met alle auto's goed overweg. Zo gaat dit nu eenmaal. Soms werkt het en soms werkt het niet, maar ik had deze overwinning graag met Pascal willen vieren."

Kurt Busch: "Van dit evenement heb ik van begin tot eind genoten. Als NASCAR Team wilden wij gewoon de Indycar- en Rally X-jongens verslaan. Fantastisch om door elke overwinning een ronde verder te komen. En als je eenmaal hierin bent, dan begin je dat ROC gevoel te krijgen. Geweldig om samen met mijn broer Kyle de VS te mogen verdedigen."

Kyle Busch: " Gewoonweg super. Erg leuk om met Kurt in diverse auto's tegen coureurs uit de gehele wereld te mogen racen. Ik werd door zowel Coulthard als Vettel verslagen, maar die zijn dan ook erg goed en dit is dan ook geen schande. Maar de rest heb ik verslagen. Ik heb ervan genoten en hoop dat de ROC mij in de toekomst nog eens uitnodigt."

Race Of Champions


Montoya ROC kampioen 2017
Afgelopen zaterdag pakte Juan Pablo Montoya de ROC titel door Le Mans legende Tom Kristensen in een uitermate spannende finale te verslaan. Voor Tom Kristensen betekende het zijn 15e deelname aan het evenement en bereikte vijfmaal de Grand Finale maar behaalde nog nooit de hoofdprijs. Met zijn 15e deelname kwam Kristensen op gelijke hoogte met Stig Blomqvist die eveneens vijftienmaal aan het evenement deelnam.

Juan Pablo Montoya: " Ten eerste wil ik de fans en organisator Frederik Johansson voor dit fantastische evenement bedanken. Ongelofelijk. Ik betreur nu wel waarom ik nooit eerder hieraan heb deelgenomen. Dit is werkelijk fun. Als je de grid opgaat wil je je banden opwarmen. Je denkt erover na hoe dat je de koppeling op moet laten komen en hoe je de eerste bocht moet nemen. Ik heb aan verschillende mensen gevraagd van wat ik allemaal moest doen. Al die dingen heb ik maar in mijn database opgeslagen. Voor de finale heb ik nog aan David Coulthard gevraagd of ik de versnellingen moest wisselen want ik had totaal geen idee. Het ging uitstekend. Het geluk van een beginner zullen we maar zeggen....."

Tom Kristensen: "Ik ben er trots op dat ik de finale bereikt heb. Ik ben nu alweer twee jaar met pensioen maar als je hier komt dan ben je absoluut niet vergeten waarvoor je geleefd hebt. We zijn coureurs en als je voor de ROC wordt uitgenodigd dan komt het beste uit je naar voren. Als je te voorzichtig bent dan ga je niet winnen en als je te overmoedig bent dan kan het gemakkelijk misgaan. Maar de kameraadschap is bijzonder hier. Je probeert je best te doen en aan het einde wordt het erg close zodat je nooit zeker bent wie er nu gaat winnen. Felicitaties aan Juan Pablo. Ik ken hem al jaren en ik wist altijd al dat hij een buitengewone carrière zou hebben." In de halve finale versloeg Montoya F1-coureur Felipe Massa nadat die een penalty opliep voor een touché met de afrastering. Tom Kristensen op zijn beurt versloeg David Coulthard. In de kwartfinale delfde Jenson Button het onderspit tegen Tom Kristensen.

Montoya actie
Montoya is één van de beste allrounders. Die kan werkelijk in alles winnen.

Ook was er tijdens het evenement een veilig voor Racing For Cancer waarbij een Unieke ROC ART car van kunstenaar Alex Mijares geveild werd. Maar ook overalls van Tony Kanaan, Juan Pablo Montoya etc werden ter veiling aangeboden. De ROC werd door 15.000 betalende toeschouwers bezocht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet