Sportscars

Sportscars: Ho Pin Tung ziet AsLMS-titel aan zijn neus voorbijgaan

170122 AsLMS Sepang Algarve pro winnaar
Winst in de finale was genoeg voor Algarve Pro Racing om de titel binnen te halen

Een formaliteit was het niet, maar Ho Pin Tung was met zijn Jackie Chan-DC-Racing-teamgenoten Gustavo Menezes en Thomas Laurent wel in een riante positie om de titel in de Asian Le Mans Series binnen te halen. Met een comfortabele voorsprong kwam het trio naar de finale op het circuit van Sepang in Maleisië, waar de eigenlijk alleen maar geklasseerd behoefden te worden om zich kampioen te mogen noemen. De titel ging echter aan hun neus voorbij, en wel zonder dat ze daar iets aan konden doen. Al direct na de start werd Tung het slachtoffer van een aanrijding, veroorzaakt door de vermoedelijk iets te enthousiast vertrokken Giorgio Maggi in de Race Performance-Oreca. De winst in de race, en daarmee de kampioenstitel, ging naar het Algarve Pro Racing-team met Andrea Pizzitola, Andrea Roda en Aiden Reid in de Ligier, voor wie de enkele zege genoeg was om het kampioenschap binnen te halen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"Roda en ik vertrokken normaal, maar Maggi maakte een valse start en zat op weg naar de eerste bocht al naast ons tweeën", verklaarde Ho Pin Tung tegen de collega's van Dailysportscar.com. "Ik remde normaal, maar voelde toen een enorme dreun tegen het rechter achterwiel, wat voor aanzienlijke schade aan het bodywork en de motor zorgde." Het bleek dat de koppakking beschadigd was geraakt, waardoor de motortemperatuur te hoog opliep. Tung wist de auto nog wel terug te brengen naar de pits waar de monteurs zich erover ontfermden, maar na enkele ronden bleek verder rijden toch geen haalbare kaart meer. Zo moesten de Gelderse rijder en zijn teamgenoten werkloos toezien hoe de concurrentie er met de racewinst en de titel vandoor ging.

170122 AsLMS Sepang Tung
Na een aanrijding bleven Ho Pin Tung en zijn teamgenoten met lege handen achter

Vervolgens bepaalden de beide Algarve Pro Racing-Ligiers lange tijd het tempo, wat uiteindelijk resulteerde in de winst voor Pizzitola, Roda en Reid. Het andere trio van het team met Michael Muenemann, Tack Sung Kim en Mark Patterson verloor in de slotfase de tweede plaats aan een sterk rijdende Struan Moore in de Race Performance-Oreca. Alledrie de auto's op de eerste drie posities eindigden in dezelfde ronde.

170122 AsLMS Sepang Tockwith
LMP3-racewinst en -titel voor Tockwith Motorsport

Daarachter eindigde met een achterstand van drie ronden de Tockwith-Ligier van Nigel Moore en Phil Hanson op de vierde plaats algemeen en als winnaar van de LMP3-klasse. Tockwith Motorsport won daarmee ook de titel in de klasse. Best geklasseerde GT-auto was de Audi R8 LMS van Team Audi Korea met Kyoung Ouk You, Marchy Lee en Alex Yoong op de zevende plaats algemeen, slechts twaalf seconden voor de DH Racing-Ferrari van Rino Mastronardi, Alex Riberas en Olivier Beretta. De vijfde plaats in de klasse voor de andere DH-Ferrari met Stéphane Leméret, Michele Rugolo en Matthieu Vaxivière was voor dit team genoeg om de titel binnen te halen. De Nederlander Ate de Jong bereikte samen met zijn teamgenoot Charlie Robertson in de PRT-Racing Ginetta P3 de eindstreep niet.

170122 AsLMS Sepang uitslag race

170122 AsLMS Sepang Audi31
Winst in de GT3-klasse voor Audi Team Korea
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet