WRC

Rally WRC Monte Carlo: Verrassende wending in Monte Carlo

Er scheen weer een fraai zonnetje boven de zaterdag proeven van de Rallye Monte Carlo maar dat betekende zeker niet dat de rijders relaxed achter het stuur konden gaan zitten. Kurkdroge asfaltwegen werden afgewisseld met verraderlijke winter perikelen: ijs, met vooral in de schaduwrijke bochten de zwarte variant, sneeuw, los vast en smeltend kortom het was oppassen geblazen. Maar de dag kreeg op de allerlaatste proef (proef 13) een verrassende wending.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

ASN MC Saturday-Ogier
Sebastien Ogier reed sterk maar zal niet gedacht hebben dat hij op zaterdag het klassement zou aanvoeren

Neuville vs Ogier
Jari Matti Latvala verwoordde het bij de finish van de eerste proef vandaag het best. "Ik heb het verprutst. Op het eerste kurkdroge stuk heb ik hard gepusht maar toen waren op het tweede besneeuwde stuk mijn spikes aan gort". It was precies het probleem. Op veel van de proeven had je die spikes echt nodig. Dus dat betekende rustig aan op het droge asfalt. Juist Sebastien Ogier is daarin een absolute meester, toch kon hij met geen mogelijkheid Neuville van zich afschudden. In de beginfase vergrootte de Belg zelfs zijn voorsprong tot meer dan één minuut. Maar in de middag kwam de Franse Ford debutant weer dichterbij geslopen. Toch hield Neuville de zaak goed onder controle, tot een flink eind in de allerlaatste proef van de dag. "Iets op de weg zorgde ervoor dat we uitbraken en toen raakten we iets, vraag met niet wat want ik heb geen idee maar het resultaat was dat de ophanging brak. We wisten meteen dat we zo niet verder konden dus moesten we een noodoperatie verrichten. Dat kostte ons 20 minuten, dus dat betekent dat deze wedstrijd verloren gaat, jammer want het ging verder heel goed vandaag" Rest de Belg nog om in de PowerStage morgen misschien nog iets van zijn weekend te redden."

ASN MC Saturday-Neuville
Tot de allerlaatste proef van zaterdag voerde hij het klassement aan, toen ging het mis voor Thierry Neuville

ASN MC Saturday-Meeke
Hoeveel pech kan een mens hebben? Vraag het eens aan Kris Meeke

Kris Meeke

Dit was al een speling van het lot maar Kris Meeke had er ook nog eentje, na veel problemen was hij uiteindelijk toch in het Parc Fermé terecht gekomen, met veel rijdverlies omdat de auto hoestend en proestend aan het einde van de proef kwam. Toch perste de Noordier er nog een derde plaats op een proef uit. Ook hij zou dus zondag op jacht gaan naar punten op de PowerStage, maar helaas, op de verbindingsroute van Gap naar Monte Carlo, werd de Citroën C3 aangereden door een andere weggebruiker. De wielophanging begaf het en Meeke kon niet anders doen dan de handdoek in de ring te gooien.

ASN MC Saturday-Evans
Na een slechte dag gisteren, was Elfyn Evans vandaag ontbrandt, hij scoorde maar liefst drie scratch tijden en maakte duidelijk dat M-Sport een goede auto heft gebouwd.


Sebastien Ogier
Vanmorgen stevende M-Sport nog naar een mooie podium klassering met een tweede en derde plek voor Ogier en Tänak, aan het einde van de dag was dat ineens een 1, 2 voor het team. We verwachten dat de twee rijders morgen op heel houden zullen rijden en nit op jacht zullen gaan naar PowerStage punten, maar met Ogier weet je het natuurlijk nooit. Jari-Matti Latvala zal ook geen gekke dingen doen nu hij in de allereerste wedstrijd van het fonkelnieuwe Toyota team de derde trede op het virtuele podium bezet. Hoe het zich ontwikkelt kunt u zondag om 12:00 uur zien tijdens de live uitzending van de PowerStage. Die live uitzending is te volgen via WRC+ en ook op de internet TV zender van RedBull.


De Nederlanders
Ook de Nederlandse rijders haalden de finish. Vooral Kevin Abbring rehabiliteerde zich met een antal mooi proefresultaten. Henk Vossen en Michiel Becx kwamen ook aan de finish 

ASN MC Saturday-Abbring
Kevin Abbring scoorde vandaag weer tijden die bij hem passen,  in de top van het R5 klassement.

ASN MC Saturday-Vossen
Henk Vossen voelde zich soms een oude man maar begint de R5 nu wat beter de begrijpen. Zijn 41e plaats algemeen toont dat nog niet helemaal, maar er is progressie.

ASN MC Saturday-Becx
"De zon schijnt en er is een blauwe hemel, wat wil je nog meer? Vroeg Michile Becx zich af. "Wat snellere tijden misschien?" voegde hij er aantoe.


Tussenstand na de zaterdagse proeven:

1 S. Ogier Ford Fiesta WRC 2017 3:26:10.7
2 O. Tanak Ford Fiesta WRC 2017 +47.1
3 J. M. Latvala Toyota Yaris WRC +2:20.6
4 C. Breen Citroën DS3 WRC 2016 +3:47.3
5 D. Sordo Hyundai i20 Coupe WRC +4:03.2
6 E. Evans Ford Fiesta WRC 2017 +7:27.2
7 A. Mikkelsen Škoda Fabia R5 +9:15.2
8 J. Kopecky Škoda Fabia R5 +12:34.4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet