WRC

Rally WRC Monte Carlo: Neuville snel op weg in seizoensopener

Het nieuwe WRC seizoen werd donderdagavond op de gebruikelijke wijze geopend Deelnemers, sponsors autoriteiten en niet te vergeten de media waren samen gekomen op het plein voor het wereldberoemde Casino. De verplichte plaatjes werden hier geschoten en het langverwachte nieuwe seizoen kon beginnen.

ASN MC Friday-Neuville
Thierry Neuville voert met zijn nieuwe Hyundai het klassement aan.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

Helaas werd dit begin al op de eerste proef overschaduwd. Een noodlottig ongeval op de eerste proef maakte dat de feestvreugde volledig was verdwenen. Hayden Paddon vloog tegen het einde van die eerste proef van de weg. "In een snelle bocht lag een plak 'black ice,' meldde Paddon. "meteen werden we gedegradeerd tot passagier." De auto brak uit en reed tegen een rotswand. Helaas raakte hij hierbij een toeschouwer die ernstig gewond naar een het ziekenhuis in Nice werd gebracht daar bleek helaas elke hulp te laat.

Met enig vertraging ging de rally door. Thierry Neuville bleek de snelste man in zijn Hyundai i20 WRC coupé. Met een kleine 8 seconden was de Belg zijn directe tegenstander Ogier de baas.

ASN MC Friday-Ogier
Sebastien Ogier kwam in de slotfase van de vrijdag sterk terug en is opp jacht naar de eerste plek

Vrijdag
Het Hyundai team besloot uit piëteit voor het slachtoffer om Paddon uit de strijd te halen. Maar de andere rijders startten op vrijdag wel. Neuville ging, onder uitdagende omstandigheden, weer heel snel uit de startblokken. Ogier reed met zij Ford Fiësta WRC 2017 als eerste over het parcours. Op een kruising vergistte hij zich in de grip omstandigheden en gleed een greppel in. Het duurde een kleine minuut voordat hij weer verder kon. Neuville had meer geluk en kon dezelfde kruising met veel kunst en vliegwerk schadevrij nemen. De hele ochtend blef het een lastig punt waar onder andere ook Elfyn Evans van de weg raakte. De Rallye Monte Carlo laat zich door een nieuw generatie WRC's niet van de wijs brengen en slaagt erin om bijna de helft van het gestarte aantal nieuwe auto's uit te schakelen. Kris Meeke, Juho Hänninen en gisteren al Paddon en Lefebvre werden het slachtoffer van de typische Monte omstandigheden.Neuville liet tijdens de middag service wat kleine dingen veranderen maar was nog niet helemaal tevreden. Het zelfde gold in mindere mate voor Ogier. Nadat Neuville de eerste middagproef had gewonnen vond Ogier het genoeg, hij liet iets varen van zijn voorzichtigheid, won de laatste twee proeven en verkleinde zij achterstand die was opgelopen tot 1 minuut 12, naar 45 seconden. Nog steeds een mooie voorsprong maar niet genoeg voor Neuville om morgen op zijn lauweren te gaan rusten, zeker niet als de tweede man Ogier heet.

ASN MC Friday-Meeke
Kris Meeke ging heel snel maar raakte van het rechte pad in zijn 2017 generatie Citroën C3 WRC

Toyota
Een verheugende constatering is nieuwkomer Toyota over goede snelheid beschikt. Uiteraard zijn er de nodige kinderziekten. Zo moest Latvala vanmorgen zijn auto uit het Parc Fermé duwen. Op de service kregen ze de boel weer aan de praat maar toen was er geen tijd meer om de door de Fin gewenste tweaks aan de ophanging door te voeren. Team collega Hänninen lag, tot hij van de weg raakte, op podium positie en als Latvala eerder de gevraagde wijzigingen had gekregen was hij wellicht hoger geëindigd dan zijn vierde positie, hoewel zijn achterstand op het jagende drietal Neuville, Ogier en Tänak wel aanzienlijk is.
Zaterdag start de hele karavaan weer, waarschijnlijk met inbegrip van de vandaag uitgevallen rijders, met uitzondering van Paddon.

ASN MC Friday-Latvala
De Toyota's lijken al redelijk op punt te staan, Jari Matti Latvala ligt na vrijdag op de vierde positie

Tussenstand vrijdag avond

1 Neuville Hyundai i20 Coupe WRC 15:01.1
2 Ogier Ford Fiesta RS WRC 2017 +45.1
3 Tanak Ford Fiesta RS WRC 2017 +45.4
4 Latvala Toyota Yaris WRC +2:09.7
5 Sordo Hyundai i20 Coupe WRC +2:57.8
6 Breen Citroën DS3 WRC +3:04.1
7 Mikkelsen Škoda Fabia R5 +5:50.8
8 Evans Ford Fiesta WRC +8:12.1
9 Tidemand Škoda Fabia R5 +8:22.4
10 Kopecky Škoda Fabia R5 +8:38.2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet