Diversen

Div.: Red Bull maakt juniorprogramma 2017 bekend, Gasly naar Japan, Verschoor doet Formule Renault 2.0

P-20161028-01329 HiRes JPEG 24bit RGB

In het juniorprogramma voor 2017 dat Red Bull momenteel bekendmaakt, springen de transfer van Pierre Gasly naar de Super Formula en de promotie van Richard Verschoor naar de Eurocup Formule Renault 2.0 eruit.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series, Red Bull

Vijf coureurs maken komend seizoen deel uit van het programma onder leiding van Helmut Marko. In de GP2 en het Europees F3-kampioenschap verdwijnen de auto's in Red Bull-kleuren, ze verschijnen (soms voor het eerst) wel in de Super Formula, de GP3 en de Eurocup Formule Renault 2.0.

Als kampioen mag Pierre Gasly zijn verblijf in de GP2 niet verlengen, ondanks het feit dat er voor hem geen plaats was in de Formule 1. De Fransman blijft wel het juniorprogramma van Red Bull aanvoeren, wat betekent dat Red Bull een oplossing moest vinden. Die kwam in de vorm van een 'Stoffeltje'. In navolging van Stoffel Vandoorne, die in 2016 een seizoen Super Formula deed, gaat nu ook Gasly een jaar naar Japan. Het team waarvoor hij uitkomt, wordt nog bekendgemaakt.

 SLB0494

Niko Kari blijft ook deel uitmaken van het juniorprogramma. De Fin die het afgelopen jaar F3 deed, stapt over naar de GP3, volgens Helmut Marko een kosteneffectievere weg naar de GP2 en F1 dan het F3-kampioenschap. Kari komt komend seizoen uit voor Arden, waar afgelopen seizoen nog Renault-junior Jack Aitken en RSF-protegé Jake Dennis reden.

Drie coureurs gaan voor Red Bull meedoen aan de Eurocup Formule Renault 2.0, die dit jaar een vernieuwde kalender heeft met veel F1-circuits. Twee van hen komen uit voor MP Motorsport uit Westmaas. Richard Verschoor promoveert naar de klasse nadat hij vorig jaar met MP twee F4-titels in de wacht sleepte. Verschoor is nu al actief voor Red Bull in de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland, waar hij het kampioenschap na één raceweekend aanvoert.

P-20160821-00450 HiRes JPEG 24bit RGB

Verschoors teamgenoot wordt Neil Verhagen. De Amerikaan met Nederlandse wortels werd afgelopen jaar kampioen in de F1600 Championship Series (een soort Formule Ford 1600, waarin ook Honda-motoren zijn toegestaan) en werd daarvoor deze winter beloond met het Red Bull-juniorschap. Marko haalde de Amerikaan naar Europa en plaatste hem bij MP. Dan Ticktum is de derde Red Bull-coureur in de Formule Renault 2.0. De Brit die terugkeert van zijn schorsing, heeft onderdak gekregen bij Arden.

Voor Sergio Sette Camara komt het Red Bull-juniorschap ten einde, maar de Braziliaan promoveert wel van F3 naar GP2. Daar komt hij in 2017 uit voor MP Motorsport, hetzelfde team dat in de Formule Renault wél met de Red Bull-juniors werkt. Ook Australiër Luis Leeds (MSA F4 in 2016) maakt geen deel meer uit van het programma. In 2017 wordt Leeds een geduchte tegenstander van Verschoor en Verhagen, want hij heeft getekend voor topteam Kaufmann.

De overige juniorprogramma's
In de Ferrari Driver Academy zijn Charles Leclerc en Antonio Fuoco de voornaamste vertegenwoordigers. De twee rijden komend seizoen voor kampioensteam Prema in de GP2. Giuliano Alesi blijft in de GP3 voor een tweede seizoen in de klasse. De Chinees Ghanyu Zhou doet in 2017 F3 bij Prema. Marcus Armstrong en Enzo Fittipaldi treden dit jaar nieuw toe.

De Renault Sport Academy zou afgelopen vrijdag zijn juniors aankondigen, maar dat werd uitgesteld vanwege het vertrek van Frédéric Vasseur bij het F1-team van Renault. Daarover later meer. Oliver Rowland (GP2), Louis Delétraz (van FV8 3.5 naar GP2), Jack Aitken (GP3) en Kevin Jörg (GP3) maakten er in 2016 deel van uit, maar Renault gaat ook nieuwe namen bekendmaken.

Hoe het McLaren Young Driver Development Programme eruit gaat zien na het vertrek van Ron Dennis, is nog niet duidelijk. Stoffel Vandoorne is al in de Formule 1 beland, terwijl de positie van Nyck de Vries door de machtswisseling bij McLaren er niet duidelijker op is geworden.

Met Alex Lynn in de sportscars en Lance Stroll in de F1 moet ook Williams zijn juniorprogramma opnieuw uitvinden. Hetzelfde geldt voor Mercedes, nu Ocon en Wehrlein hun doel hebben bereikt. Force India incasseert intussen vooral cheques van pay drivers Alfonso Celis Jr en Nikita Mazepin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet