24H Series

24H Series: Notities vanuit Dubai

IMG 2112
Deelnemers en teamleden bijeen tijdens de traditionele Welcome-Barbecue in Dubai

*** In het Welcome Center van het Dubai Autodrome staat een Audi R18 e-tron uit het FIA WEC 2014, al gaat het naar alle waarschijnlijkheid om een showcar. Audi Middle East is een officiële partner van het circuit en organiseert er tal van rijvaardigheidscursussen en evenementen. De andere publiekstrekker in het Welcome Center is een McLaren.

IMG 2114
Audi R18 e-tron quattro als showcar in het Welcome Centre van Dubai Autodrome

*** Voorafgaand aan de start van de race, morgen om 14.00 uur lokale tijd, zal een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan de vijf diplomaten uit de Verenigde Arabische Emiraten, op een humanitaire missie, die gisteren om het leven kwamen tijdens een terroristische aanval in Afghanistan.

*** De 'Noorse Nederlander' Einar Thorsen kwam naar Dubai in de veronderstelling dat hij met de Cor Euser Racing BMW M3 in de A3-klasse zou racen, maar dat pakte uiteindelijk anders uit. "Hal Prewitt is met zijn bedrijf de hoofdsponsor op de auto, en hij wilde dat Cor zelf zou rijden, dus dan help ik het team maar met de data. Ik ben er nu toch", aldus de rijder uit Zoetermeer. Hij plant wel weer de deelname aan het Duitse VLN-kampioenschap met het Adrenalin-Pixum-BMW-team.

IMG 2118

*** De Franse horlogefabrikant BRM heeft een wisseltrofee beschikbaar gesteld voor de 24-uursrace van Dubai. "Het team dat de race drie keer wint, mag de trofee houden", verklaarde Charles Meistermann van BRM.

*** Eric Paradis, directeur business development van het Circuit of the Americas in Austin, Texas is dit weekeinde in Dubai aanwezig. In oktober dit jaar organiseert Creventic voor het eerst een race op het Formule 1-circuit in Texas.

*** Jeroen Bleekemolen is een van de in totaal 20 rijders die afgelopen weekeinde nog tijdens de 'Roar'-IMSA-test in Daytona in actie kwamen en nu in Dubai rijden. "Het was nog even spannend of ik wel op tijd hier kon zijn, want de vlucht van Daytona naar Atlanta op zondag had urenlang vertraging, waarop ik in Atlanta mijn aansluiting miste. Vanwege het slechte weer vorige week waren er honderden mensen die gestrand waren en op andere vluchten geboekt moesten worden. Ik had de allerlaatste stoel, maar kwam gelukkig nog wel weg", zei Bleekemolen.

*** Robin Frijns is een andere landgenoot die uit de VS naar Dubai kwam, maar hij nam daar deel aan de Formule E-sim-race in Las Vegas. "Wel een aardig evenement, al was de opzet wat chaotisch, maar het is de bedoeling om dit ook in de komende jaren te herhalen. En natuurlijk leuk dat er een Nederlander gewonnen heeft. Uit Maastricht. Waar anders?", lachte de Limburger.

*** Rik Breukers is de enige rijder die deze week in Dubai in alledrie de klassen in actie komt. Gisteren en eergisteren reed hij in de nummer 56-Atech DXB-Ginetta in de 3x3h-races voor prototypes, morgen rijdt hij eerst in de beide TCR Middle East-wedstrijden met de Red Camel-Jordans.nl-SEAT Leon TCR en daarna in de 24-uursrace in een van de beide GRT Grasser Racing Team-Lamborghini's.

IMG 2119
De nieuwe Audi RS3 LMS in de paddock

*** Er zijn twee wereldprimeurs in Dubai; in de 24-uursrace rijdt voor het eerst de nieuwe, door BMW Motorsport ontwikkelde BMW M4 GT4, ingezet door Schubert Motorsport, terwijl in de TCR Middle East en de 24-uursrace elk één exemplaar van de nieuwe Audi RS3 LMS volgens TCR-reglement aan de start komt. Van beide merken zijn ook de verantwoordelijke medewerkers voor klantensport in Dubai aanwezig, Chris Reinke van Audi en Jonas Krauss van BMW.

*** Voor het eerst sinds een aantal jaren heeft de Hongaar Kalman Bodis weer eens zijn Brokernet Silversting van stal gehaald. De zelf geconstrueerde silhouet-auto is voorzien van Porsche-techniek. Een van de rijders is Jaap van Lagen, die ook in eerdere jaren af en toe met de Silversting in actie kwam.

*** Ex-F1-coureur Robert Kubica behoort tot de prominentere rijders die deze week in Dubai deelnemen aan de 24-uursrace. Hij rijdt met een Porsche 991 GT3 R van het Poolse Förch Racing, samen met ondermeer teambaas Robert Lukas en Porsche-fabrieksrijder Wolf Henzler. "Het wordt mijn eerste 24-uursrace. Als het goed gaat, rijd ik in de loop van dit jaar misschien nog wel een paar meer races in deze serie. Het is leuk om met een Pools team te rijden en in mijn eigen taal te kunnen communiceren", verklaarde Kubica.

IMG 2105
Dr. Mohammed Bin Sulayem (r.) in gesprek met Peter Freij en Gerrie Willems van Creventic

*** Gisteren was Dr. Mohammed Bin Sulayem, vicepresident van de FIA en president van de Automobiel- en Touringclub van de Verenigde Arabische Emiraten, op het cirtcuit aanwezig. Bin Sulayem, die zelf vele successen boekte in rally's en off-road-rally's en een indrukwekkende autoverzameling heeft, sprak ondermeer met Gerrie Willems en Peter Freij van Creventic.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet