NASCAR

NASCAR: Carl Edwards houdt de NASCAR Monster Energy Cup voor gezien.

De 37-jarige Carl Edwards, tot aan de finale Homestead titelkandidaat van het JGR-Team, keert de NASCAR Energy Cup definitief de rug toe. Edwards gaf drie redenen voor zijn vertrek aan. Evenals bij het onverwachte vertrek van Nico Rosberg in de F1, kwam deze beslissing als een donderdagslag bij heldere hemel in de NASCAR-wereld. Carl heeft echter niet gezegd dat hij met racepensioen gaat.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Motorsports USA/NASCAR


Edwards Phoenix 011017
Prachtig beeld van Carl Edwards na één van zijn overwinningen voor het team van Roush Fenway Racing op Phoenix enkele jaren geleden. De fans zullen dit gaan missen.

Carl Edwards houdt de NASCAR Monster Energy Cup voor gezien
Gisteravond deden de eerste geruchten over het vertrek van Carl Edwards bij Joe Gibbs Racing de ronde. Tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van Joe Gibbs Racing vanmiddag gaf Edwards drie redenen voor zijn vertrek aan. Ten eerste is Edwards tevreden over hetgeen hij in zijn carrière bereikt heeft, ten tweede wil Carl zich meer op zijn privéleven gaan richten en ten derde verklaarde Edwards dat hij 100% gezond is en dat graag zo wil houden. Een persoonlijke beslissing waarmee Carl al kort voor de Kerst teameigenaar Joe Gibbs inlichtte.

2010 bristol aug carl edwards with wife and kid
 Carl met zijn vrouw Katherine in 2010 

"Ik moet de tijd nemen en die besteden aan mensen die belangrijk voor mij zijn. Het gezondheidsrisico wil ik gewoon minimaliseren. Als ik ooit een terugkom, dan is het wel bij Joe Gibbs Racing" verklaarde Edwards op een vanmiddag belegde persconferentie vanuit het JGR Racing hoofdkwartier.

2016 Edwards Fire
Edwards vlamde bij JGR Racing. Insiders hielden hem voor dit seizoen eveneens als titelkandidaat.

In 2003 maakte Edwards zijn debuut voor het team van Jack Roush en behaalde voor het team van Roush Fenway Racing maar liefst 23 Cup-overwinningen. In 2015 maakte hij een onverwachte stap naar het team van Joe Gibbs Racing.Edwards verklaarde 20 jaar lang dag in dag uit voor deze sport geleefd te hebben maar dat er belangrijkere dingen in het leven waren. Behalve in de autosport is Carl tevens in de luchtvaart- en de agrarische industrie actief. Sinds 2009 is Edwards getrouwd met Katherine Downey, een vooraanstaand medicus op het gebied van leverziekten in de VS. Het echtpaar heeft twee kinderen. In tegenstelling tot velen van zijn collega's bleef Edwards in Colombia/Missouri wonen. Carl heeft naar buitenwereld zijn privéleven altijd behoorlijk afgeschermd.

edwards-sprint-finish

De Edwards-Keselowski vete
In 2009 kwam de vete tussen Carl Edwards en Brad Keselowski tot een hoogtepunt nadat laatstgenoemde een gigantische crash veroorzaakte waarbij Carl zonder auto te voet over de finish ging. De NASCAR-organisatie liet de vete tussen beide rijders niet escaleren. Beiden werden een tijdje in de NASCAR transporter opgesloten om hun vetes op te lossen. Een methode die absoluut werkte want daarna waren er tussen beide rijders onderling nauwelijks problemen meer. Wat fitness goeroe Carl Edwards bij de vele fans zo populair maakte was zijn befaamde koprol na een behaalde overwinning waarbij de fans volledig uit hun dak gingen. Persoonlijke handtekeningen van rijders die in de F1 en andere raceseries helaas nog wel eens ontbreken.

2010 bristol mar carl edwards brad keselowski leave hauler
Je sluit de rivalen bij elkaar op zonder iemand er bij en dan laat je ze even hun conflict uitvechten..... Keselowski en Edwards.

In de Monster Energy Cup(voorheen Sprint Cup) startte Carl 445 keer. Met de Xfinity Cup en de Truck Series reed Edwards meer dan 1000 races. In 2016 won Edwards drie races. In 13 Sprint Cup seizoenen behaalde Carl 28 overwinningen, 22 poles, 124 top en 220 Top 10 resultaten. In 2008 en 2011 eindigde hij in de NASCAR Sprint Cup tweemaal als runner-up. Met het vertrek van Carl Edwards, Tony Stewart en Jeff Gordon is er duidelijk een einde aan een tijdperk gekomen. Wel sloot Edwards niet uit dat hij voor een incidenteel evenement misschien ooit in de toekomst misschien nog wel eens terug achter het stuur van een raceauto kruipt.(GT, WRX?? Red).Bij JGR Racing wordt Edwards opgevolgd door de Mexicaan Daniel Suarez, de eerste niet Amerikaan die een volledig Cup-seizoen gaat rijden.

2016 Laatste Race
De allerlaatste race van Carl Edwards tijdens de finale op Homestead. De titel leek binnen bereik te liggen. Hier ligt Carl voor de Chevrolet van Kurt Busch.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet