Sportscars

Sportcars: Positief nieuws voor LMP1-klasse: Ginetta bouwt voor 2018 nieuwe auto

160104 Ginetta LMP1
Artists' impression van de Ginetta LMP1 voor 2018

Allerlei negatieve geesten voorspelden na het terugtrekken van Audi al het einde van de LMP1-klasse, gemakshalve maar even vergetend dat voor de komst van Toyota het startveld in de hoogste prototype-klasse van de lange-afstandsracerij ook een aantal jaren lang slechts uit Audi en Peugeot bestond – en dat was qua competitie zeker niet de slechtste periode. Hoe dan ook, er is weer goed nieuws te melden van het prototype-front, want het Britse Ginetta kondigde aan, in 2018 een LMP1-auto voor inzet in het FIA WEC te ontwikkelen. Voor de aerodynamische ontwikkeling is Adrien Reynard aangetrokken, terwijl Paolo Catone, eerder betrokken bij het ontwerp van de Peugeot 908, ook een belangrijke rol zal spelen. Ginetta zal niet met een eigen fabrieksteam uitkomen, maar wil drie privéteams bij de inzet van elk twee auto's ondersteunen. Als een van de teams wordt ARC Bratislava van Miro Konopka genoemd. Eerste tests zijn na de 24 Uur van Le Mans van dit jaar gepland.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Naast de bouw van GT-sportwagens is het Britse Ginetta de laatste jaren steeds actiever bij de prototypes. Het merk stond aan de basis van de LMP3-klasse en ontwikkelde met de G57 ook een model dat bedoeld was voor de LMP2-klasse, maar Ginetta behoorde niet tot de vier constructeurs die door de FIA en de ACO werden aangewezen om de voor dit jaar nieuwe LMP2-auto's te mogen bouwen.

Nu bouwt Ginetta voor 2018 een nieuwe LMP1-auto, waarmee de klasse van de non-hybride-auto's een meer dan welkome aanvulling krijgt. De ontwikkeling werd mogelijk, nadat de ACO afgelopen najaar aankondigde, de huidige LMP1-regels voor vijf jaar te handhaven, waarmee aan bestaande en potentiële nieuwe constructeurs meer zekerheid wordt geboden. Ginetta maakte bekend, Mecachrome als motorleverancier te willen aanwijzen, terwijl Xtrac voor de versnellingsbakken zal zorgen.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet