Diversen

Div: Terugblik 2016 René de Boer

Terugblik Interview Citroen
Interview met Henri-Jacques Citroën (l.), kleinzoon van de oprichter van het merk, tijdens de beurs Techno Classica.

Ook voor mij zit er weer een druk jaar op, dat op het gebied van autosport voor deze site voornamelijk bestond uit de DTM, het FIA EK Formule 3, FIA WEC en FIA WTCC alsmede het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Geen nieuwe circuits voor mij dit jaar – dat gebeurt ook wel eens – maar wel weer veel mooie ervaringen om op terug te kijken, wat ik op de laatste dag van het jaar – net voor vertrek vanuit Oberstdorf, waar ik gisteren bij het skispringen was, naar het perscentrum in het skistadion van Garmisch-Partenkirchen – dan ook graag doe.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Jürgen Tap/ITR, Edoardo Mascalchi/Lamborghini, Markus Leser/Porsche, Rebocar, Marius Bauschen, EXPA/Johan Groder e.a.

Terugblik Dubai
Alles is in Dubai indrukwekkend, dus ook het wagenpark van de politie

Traditioneel begon mijn racejaar in Dubai, met de 24-uursrace aldaar. Altijd een plezierige ervaring in een goede sfeer en bij mooi weer. Het werken met een fijn persteam, met ondermeer Kees Koning van Circuit Park Zandvoort en Guy Geurts van Circuit Zolder, is er altijd een genoegen. Naast het schrijven van de persberichten voor de organisatie in het Engels, Duits en Nederlands behoort ook het aan elkaar praten van de 'welcome party' op de woensdagavond en de podiumceremonie na afloop van de race tot mijn takenpakket in Dubai. Na een week thuis stond met de 'Rolex 24 at Daytona' eind januari mijn volgende 24-uursrace op het programma, inclusief de Nederlandse inbreng met Jeroen Bleekemolen, Nicky Catsburg, Patrick Huisman en Renger van der Zande. Mijn reis kende een wat valse start, want door een zieke crew kon de British Airways-vlucht van Düsseldorf naar Heathrow niet vertrekken, waardoor ik vanuit Heathrow mijn aansluiting naar Orlando miste, maar uiteindelijk kwam het toch nog allemaal goed.

Terugblik Gisbergen
Met de latere Bathurst 12h-winnaar en V8 Supercar-kampioen Shane van Gisbergen op de lange vlucht van Los Angeles naar Sydney

Vanuit Florida ging het direct door naar Australië, waar ik een van mijn favoriete evenementen, de Bathurst 12 Hours, mocht verslaan. Audi Australië had een RS 3 voor me klaarstaan, waarmee het op de bergwegen door de Blue Mountains heerlijk rijden was. De race was spannend tot het einde, met een mooi succes voor Shane van Gisbergen, met wie ik die hele lange reis vanuit Daytona via Orlando en Los Angeles naar Sydney samen maakte. Genoeg tijd voor mooie verhalen in het vliegtuig, en mooi ook om de Nieuw-Zeelander met Nederlandse wortels dit jaar de titel in de Australische V8 Supercars te zien behalen. Ook een bezoek, via bemiddeling van Kevin Abbring, aan de Australische rallyfamilie Taylor, die behalve een passie voor de rallysport ook een zwak voor oude Citroëns hebben, was een waar genoegen, inclusief een daaraan gekoppeld bezoek aan een lokale Citroënspecialist ergens bij Sydney. Leuke auto's, maar zelden zo'n rotzooi in een werkplaats gezien!

Terugblik Sebring 3
In Sebring had BMW voor prettig vervoer gezorgd: de X5 in M-versie ging best vooruit!

In maart stonden traditioneel de Salon van Genève, de oldtimerbeurs in Reims en de 12 Uur van Sebring op het programma. Samen met een Duitse collega deelde ik in Sebring een huisje van een lokale familie, die zelf op de camping bij het circuit verbleef. Een duidelijk beter alternatief dan elke dag heen en weer rijden naar Orlando. Eind maart was ik bij de 'Prologue' van het FIA WEC op het circuit van Paul Ricard, en een week later wederom op dezelfde locatie, omdat daar het FIA EK F3 en het FIA WTCC van start gingen. Natuurlijk, ik had daar tussentijds ook kunnen blijven, maar ik heb ook een echtgenote en twee kinderen, en ik ben al zoveel weg. Dan ben je ook blij als je een paar dagen gewoon thuis kunt slapen, inclusief een bezoek aan de oldtimerbeurs Techno Classica in Essen en een uitvoerig interview met Henri-Jacques Citroën, de kleinzoon van de oprichter van het gelijknamige Franse automerk.

Terugblik Sebring
Na afloop van de race in Sebring bij vrienden op de camping de F1-Grand Prix van Australië kijken, met coureurs Ryan Briscoe, Mike Rockenfeller, Richard Westbrook en Marcel Fässler (vlnr)

Terugblik Sebring 2
Voor de coureurs was er ook nog een passend t-shirt van 'Team Bouchon', genoemd naar het restaurant van de Franse chef-kok Michel Baudoin (4e van links) in het Amerikaanse Asheville (North Carolina)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet