Diversen

Div: Rik Breukers kijkt tevreden terug op Lamborghini-debuutseizoen en verheugt zich op Dubai

WhatsApp Image 2016-12-23 at 19.09.02
Racen onder de palmen: Breukers nam deel aan de twaalf-uursrace van Sepang

De 18-jarige Rik Breukers uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide was het afgelopen seizoen een van de snel rijzende Nederlandse sterren in de GT-racerij. Hij had zijn zinnen gezet op deelname aan de AM-klasse van de Europese Blancpain Lamborghini Super Trofeo, maar na zijn goede resultaten aan het begin van het seizoen werd hij door de organisatie na twee weekeinden al doorgeschoven naar de Pro-Am-klasse. Ook daar deed hij het goed, want tot en met de Europese finale in Valencia was hij in de race om de titel. Dat hij uiteindelijk net naast de hoogste prijs greep, was deels te wijten was aan een remdefect en een fout bij de pitstop tijdens de laatste twee races. Dat deed echter niets af aan de prestatie van de jonge Limburger, die ook de Lamborghini World Finals als tweede afsloot, nadat hij de eerste van de twee races op zijn naam had weten te schrijven. Ook volgend jaar heeft hij weer deelname aan de Europese Blancpain Lamborghini Super Trofeo op het programma staan, mogelijk aangevuld met de Middle-East serie. In januari start hij voor het fabrieksondersteunde Lamborghini-team Grasser Racing Team tijdens de Hankook 24H Dubai.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

WhatsApp Image 2016-12-23 at 19.09.04 1
Breukers in actie tijdens de Europese Super Trofeo-finale in Valencia

"In Valencia reed ik in totaal vier races: de laatste twee wedstrijden van de Europese serie en de twee races die met elkaar de World Final vormden", blikt Breukers terug op zijn laatste Super Trofeo-weekeinde van het seizoen. "Voor de Europese races verliepen de kwalificaties wat moeizaam, maar ik zat wel goed voorin. In race één ging het goed, totdat de remmen niet meer goed werkten. Dat kon gelukkig in de pits worden hersteld, maar toen had ik natuurlijk wel flink achterstand. Toch ben ik wat ingelopen op de leider in het kampioenschap, omdat die was uitgevallen. In de tweede race lag ik derde, waarmee ik genoeg punten zou hebben gescoord om kampioen te worden, maar toen ging er in de pits iets fout, waardoor ik 20 seconden te lang stilgestaan heb. Daarmee heb ik het eigenlijk verloren, wat zowel voor mijzelf als voor het team een grote teleurstelling was, maar de tweede plaats in de Pro-Am-klasse is zeker ook een resultaat waarmee ik tevreden kan zijn."

WhatsApp Image 2016-12-23 at 19.09.04
In de regen tijdens de World Finals had Breukers veel last van onderstuur

In de World Finals streden alle rijders per klasse – in het geval van Breukers dus Pro-Am – uit de Europese, de Amerikaanse en de Aziatische Super Trofeo-competities tegen elkaar. "In de eerste kwalificatie was ik zesde, maar in de tweede kwalificatie eindigde ik als snelste", aldus Breukers. "Voor race één had ik geen al te hoge verwachtingen, maar het ging super: ik kon blijven pushen, de auto voelde echt top en ik kon de race als winnaar afsluiten! Dat was mooi, omdat ik mijn meeste concurrenten gewoon op de baan heb ingehaald en niet in de pits. Het was mooi om zo te winnen. In race twee ging het heel hard regenen en we hadden wel de afstelling aangepast, maar dat was toch niet voldoende. Bij lichte regen ging het nog wel, maar toen het na de pitstop echt ontzettend hard regende, kon ik het niet meer bijhouden. Ik had overal aquaplaning, extreem veel onderstuur. Zo ben ik zevende geworden en kon ik uiteindelijk ook niet de World Finals winnen, maar de tweede plaats in mijn debuutjaar was ook niet slecht, al is het natuurlijk wel een beetje teleurstellend als die eerste plaats zo dichtbij is."

WhatsApp Image 2016-12-23 at 19.09.03
Racen in Maleisië was voor Rik Breukers een nieuwe ervaring

Een week later startte Breukers met een Lamborghini Cup-auto tijdens de twaalf-uursrace op het circuit van Sepang in Maleisië. Hij deelde de auto van het GLD Racing Team Asia met Wee Lim Keong en Melvin Mo Chun Ho. Met name de Maleisiër Mo, in het dagelijks leven instructeur bij de Mercedes-AMG Driving Academy, kent het circuit goed. "Alle vrije trainingen verliepen redelijk, we stonden steeds eerste of tweede en ook in de kwalificatie waren we tweede in onze klasse, achter Peter Kox", doet Breukers verslag. "De race ging ook wel goed. Gedurende de eerste paar uur leidden we in onze klasse. In de tweede helft van de race was er zware regenval en mijn teamgenoot had het daar erg moeilijk mee, want die is twee keer gespind. Zo zijn we uiteindelijk tweede geworden in onze klasse. Zelf heb ik twee heel mooie stints gereden, waarvan ik erg genoten heb. Het rijden met slicks op een vochtige baan was een goede ervaring. Ik kon heel wat auto's inhalen en kon zelfs de toptijden van de fabrieksteams uit de hogere klasse bijhouden. Daar kijk ik dus met veel plezier op terug!"

Medio januari staat voor Breukers alweer de volgende race op het programma, de Hankook 24H Dubai. "Daar rijd ik met een Lamborghini van het Grasser Racing Team, ondersteund door de fabriek, samen met Mirko Bortolotti, Rolf Ineichen en Christian Engelhart. We hebben de algehele overwinning als doel en dat wordt zeker mijn belangrijkste race tot nu toe. Grasser is het beste Lamborghini-team en ik kan niet wachten om daar te gaan rijden!"

WhatsApp Image 2016-12-23 at 19.09.05
Mooi sfeerbeeld van de Europese finale in Valencia
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet