Diversen

Div: Boekrecensies AUTOSPORT.NL 2016

Boeken Gordon cover

Joe Garner: 'Jeff Gordon – His dream, drive & destiny' ****

Weinig mensen in de ooit ruige en stoere wereld van de Amerikaanse NASCAR-racerij polariseerden zodanig als Jeff Gordon. De echte NASCAR-fans uit de zuidelijke staten hielden van Dale Earnhardt of Richard Petty, of van Bill Elliott of Dale Jarrett. Van 'the kid' uit Californië moesten ze niets hebben. Maar juist Jeff Gordon, die in 1993 zijn debuut maakte in wat toen nog de 'Winston Cup' heette, en in die hoogste NASCAR-divisie de titel vier keer won, in 1995, 1997, 1998 en 2001, wist, doordat hij anders was dan de gemiddelde NASCAR-rijder, heel veel mensen voor zich te winnen die misschien anders nooit naar NASCAR gekeken zouden hebben. En daarmee staat hij als geen ander voor de transitie die NASCAR in de negentiger jaren doormaakte, waarmee de populariteit van de sport juist ook buiten de traditionele doelgroep tot enorme hoogte steeg. De commerciële belangen overigens ook, want NASCAR werd meer en meer 'big business', en op dit succes liftte Gordon natuurlijk enthousiast mee.

Het is opmerkelijk dat in een wereld als die van NASCAR, waar er van elke rijder, ook degene die achteraan rijdt, 'merchandise' in alle denkbare vormen verkrijgbaar is, er jarenlang geen nieuw officieel boek over Jeff Gordon was. Natuurlijk wel allerlei niet-geautoriseerde biografieën, maar een door Gordon ondersteunde uitgave ontbrak sinds de publicatie van 'Speed, Guts and Glory' in 2006. Nu, een jaar nadat hij zijn actieve carrière in de stockcar-racerij afsloot, is daar verandering in gekomen. Acht maanden lang trok auteur Joe Garner met Jeff Gordon op en noteerde diens verhaal, wat resulteerde in een boek van zo'n 190 pagina's.

Het voorwoord is afkomstig van acteur Tom Cruise, die de NASCAR-wereld kent vanwege zijn rol in de film 'Days of Thunder'. Voor die rolprent leverde het Hendrick-team, waarvoor een paar jaar later ook Gordon racete, de auto's. Vervolgens biedt Gordon onder de titel 'Behind the visor' een blik achter de schermen: hoe de laatste voorbereidingen tijdens een racedag verlopen, wat een rijder voelt als het goed gaat, of juist niet. Zo schrijft hij ook over de race in Texas in 2014, waar hij door een eigen fout zijn kansen op de winst, en daarmee de titel, verspeelde, wat uiteindelijk zelfs leidde tot een vechtpartij met concurrent Brad Keselowski. Aan het eind van het hoofdstuk schrijft Gordon: "As I look back over the journey of my life, I think it's one of the coolest stories ever."

Dat verhaal is opgeschreven in het nieuwe boek, dat begint bij de eerste sportieve activiteiten van Jeff Gordon op een BMX in Californië en, nog pas vijf jaar oud, met een 'quarter midget', waarmee hij al snel successen behaalde. Naarmate Gordon groeide, werden ook de auto's groter: de 'quarter midgets' werden 'sprint cars' en 'midget cars', en de familie verhuisde van Californië naar Indiana vanwege de racecarrière van zoonlief. In 1989 werd Gordon, op 18-jarige leeftijd, USAC Midget Car Rookie of the year. Een jaar later deed hij zijn eerste ervaring met stockcars op, en na twee seizoenen in lagere series reed hij in 1993 zijn eerste volledige jaar in de NASCAR Winston Cup voor Hendrick Motorsport, met Ray Evernham als 'crew chief'. De combinatie van Gordon en Evernham zou al snel zeer succesvol blijken, met de eerste titel in 1995 als bewijs. Daarmee snoerde Gordon ook critici de mond, die meenden dat de Winston Cup voor hem een stap te hoog zou zijn.

Boeken Gordon inhoud

Jarenlang reed de bont gekleurde Chevrolet met het startnummer 24 en sponsoring van DuPont in de voorste gelederen van het NASCAR-veld mee. De teamleden werden, vanwege de kleurige uitmonstering. 'Rainbow Warriors' genoemd. Veel conservatieve NASCAR-fans verguisden Gordon, maar zijn populariteit bij mensen die voordien niets met NASCAR hadden, werd enorm. Na te zijn gescheiden van zijn eerste echtgenote Brooke trad Gordon in 2006 in het huwelijk met de Belgische Ingrid Vandenbosch, wat ook in het boek wordt belicht. Uiteraard ontbreken ook familiefoto's met dochter Ella en Leo niet. De Gordons doen veel voor kinderen met kanker, waarvoor een aparte stichting in het leven geroepen is.

In 2015 sloot Gordon zijn succesvolle carrière af. Bij zijn laatste race in Miami waren ondermeer Lewis Hamilton en Mario Andretti als speciale gasten aanwezig. Met 93 Cup-zeges is Gordon op twee na (Richard Petty en David Pearson) de succesvolste NASCAR-rijder. Bovendien is hij samen met Rick Hendrick eigenaar van de nummer 48-auto, waarmee Jimmie Johnson inmiddels al zeven keer kampioen werd, inclusief dit jaar. Genoeg om over te lezen dus, wat in dit boek uitstekend kan. Het is vlot geschreven en vrij uitvoerig geïllustreerd, al is de vormgeving af en toe wat saai. Het geheel wordt afgerond met een beschrijving van de belangrijkste NASCAR-circuits, inclusief Gordons meest prominente herinnering per baan. Wie interesse heeft in NASCAR, of in Jeff Gordon, kan niet om dit boek heen.

Joe Garner: 'Jeff Gordon – His dream, drive & destiny'. Uitgave Jeff Gordon Inc., 192 pagina's, hardcover. ISBN 978-1-60380-396-0.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet