Diversen

Div: Boekrecensies AUTOSPORT.NL 2016

Boeken Vee cover 480

Thomas Kessler/Frank Michael Orthey/Lothar Panten: 'Formel Vau und Super Vau' *****

"Moeten we helpen duwen", vroegen jolige toeschouwers bij de eerste demonstratie van de uit Amerika overgekomen Formule Vee in Europa, tijdens de bergklim van Ebersbach in mei 1965. Ferry Porsche en Porsche-PR- en sportdirecteur Huschke von Hanstein hadden de formulewagens met Volkswagen Kever-motoren in de VS ontdekt en gelijk twaalf van die auto's naar Europa laten verschepen, overtuigd van de mogelijkheden die het betaalbare concept ook in deze contreien zou bieden. Het aanduwen was niet nodig, want niet alleen in Europa, maar ook ver daarbuiten ontwikkelde de Formule Vee zich tot een succesvolle raceklasse, waarin heel wat jonge talenten hun eerste ervaringen opdeden.

Sinds 2013, toen het een halve eeuw geleden was dat in de VS de basis voor de Formule Vee werd gelegd, werd op verschillende momenten het 50-jarig bestaan van de klasse gevierd. Tot de hoogtepunten behoorde naast de demonstratie voorafgaand aan de 24 Uur van Daytona in 2013, met ondermeer Arie Luyendijk als een van de deelnemers, zeker ook het optreden tijdens het DTM-weekeinde op de Norisring in 2015. Bij die gelegenheid was Luyendijks geheel gerestaureerde Karringer in 'Irish Moss'-kleuren een van de smaakmakers. Ter afsluiting van de jubileumfestiviteiten verscheen er deze maand een heel lijvig boekwerk van 400 pagina's in A4-formaat, dat de historie van de Formule Vee en Super Vee documenteert. Samengesteld door drie Duitse auteurs, die allemaal een grote kennis van de materie bezitten. Zij werden op hun beurt geholpen door 21 co-auteurs, die ondermeer bijdragen over de verschillende chassismerken leverden. Van auteur en journalist Rainer Braun, die zelf ook jarenlang als coureur de Formule Vee van binnenuit leerde kennen, zijn ook talrijke verhalen en anekdotes opgenomen, die hij eerder voor Volkswagen Motorsport op schrift stelde.

Bij de samenstelling van het boek hebben de auteurs zich moeten beperken, zo schrijven ze al in hun voorwoord, waarin meteen, zonder een tijdstip te noemen, een vervolguitgave wordt aangekondigd, ondermeer over de Formule Vee in Frankrijk. Maar ook met het nu voorliggende werk zijn heel wat plezierige leesuren te vullen. Na voorwoorden van Kurt 'Master' Bergmann, constructeur van de bekende Kaimann-Formule Vee's, en Arie Luyendijk, die zijn Formule Vee-verleden ook niet vergeten is, wordt de ontwikkeling van de klasse in een drietal hoofdstukken belicht. Daarna volgen hoofdstukken over de Formule Super Vee, de ontwikkeling met dubbele carburateur, Formule Super Vee met waterkoeling en tenslotte over de huidige situatie, waarin vele liefhebbers het erfgoed van de klasse met veel inzet levend houden.

Het reguliere verloop van het boek wordt geregeld onderbroken door bijdragen van drie tot zeven pagina's op roodbruine ondergrond, waarop telkens een Formule Vee-constrcucteur onder de loep genomen wordt. Beach, Autodynamics, Zink uit de VS, Fuchs als eerste Duitse constructeur, de Oostenrijkse Austro Vau, Mahag uit München, McNamara van de kleurrijke Amerikaan Francis McNamara, die vanuit het Beierse gehucht Lenggries auto's bouwde en zelf zijn verhaal vertelt, RPB uit Zweden, RSM, Tasco, natuurlijk Kaimann, Lola, Karringer, Motul, het Finse Veemax en diverse eigen bouwsels.

Boeken Vee inhoud

Onder de noemer 'Vau Steckbriefe' worden tal van coureurs voorgesteld, die in de klasse successen vierden, waaronder onze landgenoten Jaap van Hoorn en Huub Vermeulen, die naast een opsomming van hun prestaties ook kort omschrijven wat de Formule Vee-tijd voor hen betekende. Ook interviews met diverse betrokkenen en anekdotes uit het rijke archief van Rainer Braun larderen het geheel. Voor de illustraties is niet alleen gebruik gemaakt van actiefoto's, maar zijn ook vele opnames met heel wat sfeer uit paddocks en werkplaatsen te bewonderen. Ook tekeningen, reproducties van verkoop- en promotiefolders, programmabladen en ander materiaal ontbreken niet. In het laatste hoofdstuk wordt ingegaan op wat er nu her en der in de wereld nog op Formule Vee-gebied gebeurt, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS, Canada, Groot-Brittannië en natuurlijk de zeer actieve 'Historische Formel Vau Europa'. Zelfs de mislukte poging van Volkswagen om aan het begin van het huidige millennium de geest van de Formule Vee met een nieuwe klasse onder de naam Formule Volkswagen te laten herleven, wordt nog even aangestipt, en zo komen we ook de naam van Jaap van Lagen als laatste kampioen in dit boek nog tegen. Al met al een fantastisch werk en een absolute aanrader, waarbij twee vragen opkomen: wanneer verschijnt het volgende deel, en wie waagt zich eens aan een soortgelijk werk over de Formule Opel?

Thomas Kessler, Frank Michael Orthey, Lothar Panten: 'Formel Vau und Super Vau – Die Geschichte eines Rennsport-Welterfolges', uitgeverij VIEW GmbH, Bonn, 400 pagina's, hardcover, ISBN 978-3-945397-06-0.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet