Sportscars

Sportscars: Racing Team Nederland tevreden met vijfdaagse test op Sebring

Sebring test Lammers
Jan Lammers in actie met de Dallara P217 op het circuit van Sebring

Zoals we vorige week al meldden, testte het Racing Team Nederland met de drie rijders Rubens Barrichello, Frits van Eerd en Jan Lammers vijf dagen lang op de Sebring International Raceway met de nieuwe Dallara P217. De uitgebreide testsessie in het kader van de door bandenleverancier Dunlop georganiseerde testweek vormde een belangrijk element in de voorbereiding op het seizoen 2017, waarin het nieuwe Nederlandse team de deelname aan de 24 Uur van Le Mans en de European Le Mans Series op het programma heeft staan. 'Mits de inschrijving door de ACO geaccepteerd wordt', is dan het gebruikelijke voorbehoud, maar het kan niet anders dan dat een inschrijving met een prominente oud-Formule 1-coureur en een oud-winnaar van de 24 Uur van Le Mans op de burelen van de club in Le Mans welwillend zal worden bekeken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Dunlop, Mark Koense

Voor Dunlop was de test in Sebring een belangrijke aangelegenheid. Het merk is al jarenlang succesvol in de LMP2-klasse en heeft voor 2017, parallel met de komst van de nieuwe generatie LMP2-auto's, een nieuw type band voor deze klasse in het vooruitzicht gesteld, waarmee al sinds de zomer van dit jaar wordt getest. De test in Sebring bood de mogelijkheid om de nieuwe banden op drie van de vier nieuwe LMP2-types voor volgend jaar te testen. Naast de Dallara P217 van Racing Team Nederland waren ook een Oreca 07 en een Ligier JS P217 aanwezig. Alleen een Riley-Multimatic Mk30 ontbrak, omdat Riley zich volledig concentreerde op de tweedaagse IMSA-test op het circuit van Daytona, die tegelijkertijd plaatsvond. Naast de genoemde LMP2's nam ook een Aston Martin Vantage GTE aan de test op Sebring deel. Zoals bekend was Aston Martin het afgelopen seizoen het enige fabrieksteam in de verder door Michelin gedomineerde GTE-Pro-klasse van het WEC dat met Dunlop-rubber in actie kwam.

Voor Racing Team Nederland verliep de test goed, blijkens de reacties van de drie rijders in een persbericht van het team. Jan Lammers beet op maandag het spits af en was tot en met vrijdag actief. "We hebben elke dag de hele dag kunnen rijden en veel van elkaar geleerd. Het is prettig dat Frits, Rubens en ik nu reeds alledrie getest hebben met de auto", aldus de winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 1988, die tijdens de test in Florida bezoek kreeg van een andere prominente Nederlandse coureur. Tweevoudig Indy-500-winnaar Arie Luyendijk kwam met zijn echtgenote Mieke naar Sebring.

Sebring test Barrichello
Rubens Barrichello achter het stuur van de Racing Team Nederland-auto

Rubens Barrichello reed op dinsdag en woensdag, zijn eerste kennismaking met de Dallara. "We hebben samen veel belangrijke kilometers gemaakt. Natuurlijk zijn er altijd dingen die verbeterd zullen worden, maar ik vind de auto geweldig en alles verliep vlekkeloos", aldus 'Rubinho'. Op donderdag en vrijdag werd de plaats van de Braziliaan ingenomen door Frits van Eerd, initiatiefnemer en met zijn supermarktketen Jumbo ook de belangrijkste financier van Racing Team Nederland. "Dit was de eerste keer dat ik met de Dallara op een droge baan reed", verklaarde de Brabantse ondernemer en autosportliefhebber. "Ik heb veel kunnen rijden, veel geleerd en veel progressie geboekt, dus deze test was een belangrijke ervaring."

Sebring test VanEerd
Voor Frits van Eerd betekende de Dunlop-test in Sebring de eerste ervaring met de auto op een droge baan

Hoe de voorbereiding op het komende seizoen verder gestalte krijgt, wordt binnenkort bepaald, zo meldt Mark Koense namens Racing Team Nederland. "Dan beslissen we waar en wanneer we verder testen. Het was een waardevolle week. Dunlop wilde op Sebring de banden voor 2017 uitproberen en was blij met onze feedback en dat wij zoveel gereden hebben. We weten nu precies wat ons te doen staat de komende maanden en dat is wat je wilt in dit stadium."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet