DTM

DTM/EK F3: Zowel EK F3 als DTM keren in 2017 terug naar Zandvoort

DTM-CPZ-5528
Ook in 2017 zien we de DTM-bolides weer in de Zandvoortse duinen

De bevalling was dit jaar moeilijker dan ooit, maar eindelijk is er nu dan toch een wedstrijdkalender voor de DTM 2017. Opnieuw staan er negen evenementen met elk twee races op het programma, en met Hockenheim (seizoensstart en -finale), Lausitzring, Norisring en Nürburgring, plus de Hungaroring, Moskou, Zandvoort en de Red Bull Ring rijdt de DTM opnieuw vijf keer in Duitsland en vier keer in andere Europese landen, op precies dezelfde circuits als waar dit seizoen ook gereden werd. De Nederlandse DTM-ronde staat op de kalender voor het weekeinde van 18 tot en met 20 augustus, waarmee Zandvoort voor het 17e jaar op rij gastheer voor de DTM is. Tegelijkertijd kwam ook de kalender van het FIA EK Formule 3 naar buiten, dat zes keer samen met de DTM rijdt. Daarnaast staan optredens van de Formule 3 tijdens het FIA WEC op Silverstone, de FIA WTCC op Monza en de 24 Uur van Spa gepland, alsmede de Grand Prix van Pau, waar de F3 het hoofdnummer is.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: archief AUTOSPORT.NL/Co van der Gragt

Opvallend is dat de DTM op 17 en 18 juni een evenement gepland heeft op de Hungaroring nabij Boedapest, terwijl tijdens datzelfde weekeinde de 24 Uur van Le Mans plaatsvindt. Tot dusver was dat, vanwege de deelname van Audi in Le Mans, een 'no go', en volgend jaar wordt dat ongetwijfeld ook weer zo wanneer BMW fabrieksmatig in Le Mans terugkeert. Dit jaar kon het echter, en de DTM-organisatie ITR maakte dus meteen van die mogelijkheid gebruik, omdat vanwege de belangen van Mercedes ook al de Formule 1-weekeinden vermeden moeten worden. Dat het echter een allerminst gelukkige constellatie is, mag duidelijk zijn.

Zandvoort raakt het weekeinde in juli, dat de afgelopen jaren zo'n beetje traditie geworden was, kwijt aan Moskou, en verschuift naar augustus, waarmee het DTM-weekeinde op het duinencircuit kort voor de Historic Grand Prix plaatsvindt. Ook dat is een weinig ideale situatie, temeer omdat de Nederlandse DTM-ronde ook nog eens samenvalt met de Duitse WK-rally, waar ook altijd heel wat Nederlandse fans heengaan, maar blijkbaar ging het niet anders. Tijdens de seizoensstart op Hockenheim rijdt de DTM opnieuw samen met het WK Rallycross, terwijl het tweede raceweekeinde op de Lausitzring net als dit jaar wordt gedeeld met de ADAC GT Masters.

DTM-CPZ-5745
Ook het FIA EK Formule 3 start in 2017 weer op Zandvoort

Het FIA EK Formule 3 keert na een jaar afwezigheid terug in Groot-Brittannië, waar medio april wederom in het voorprogramma van het FIA WEC op het circuit van Silverstone gereden wordt. Eind april rijdt de F3 dan op Monza met het FIA WTCC, waarna met de Grand Prix de Pau in mei een van de hoogtepunten van het seizoen op de kalender staat. Pas tijdens het weekeinde in Hongarije, medio juni, rijdt de Formule 3 voor het eerst samen met de DTM. Dat is ook het geval op de Norisring, Circuit Park Zandvoort, de Nürburgring, de Red Bull Ring en tijdens de finale op Hockenheim. Tussendoor is er eind juli wederom een optreden in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa-Francorchamps. Hoe het nu met de Masters of F3 op Zandvoort moet, is een voor de hand liggende vraag, die nog niemand echt kan beantwoorden. Het EK-reglement schrijft voor dat deelnemers niet aan evenementen op EK-circuits mogen deelnemen voordat ze met het EK daar gereden hebben, dus de F3-Masters vóór het EK-weekeinde in augustus lijkt vrijwel uitgesloten. "We kijken echter naar een oplossing", laat Erik Weijers namens Circuit Park Zandvoort weten.

Hier de volledige DTM-kalender voor het seizoen 2017:
5-7 mei – Hockenheimring (D)
19-21 mei – Lausitzring (D)
16-18 juni – Hungaroring (H)
30 juni – 2 juli – Norisring (D)
21-23 juli – Moscow Raceway (RUS)
18-20 augustus – Circuit Park Zandvoort (NL)
8-10 september – Nürburgring
22-24 september – Red Bull Ring (A)
13-15 oktober – Hockenheimring (D)

Kalender FIA EK Formule 3 2017:
14-16 april – Silverstone (GB, met FIA WEC)
29-30 april – Monza (I, met FIA WTCC)
20-21 mei – Pau (F)
17-18 juni – Hungaroring (H, met DTM)
1-2 juli – Norisring (D, met DTM)
28-29 juli – Spa-Francorchamps (B, met 24 Uur)
19-20 augustus – Circuit Park Zandvoort (NL, met DTM)
9-10 september – Nürburgring (D, met DTM)
23-24 september – Red Bull Ring (A, met DTM)
14-15 oktober – Hockenheimring (D, met DTM)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet