Racing Shows

Retro: 100 Years of BMW wordt in Autoworld Brussel afgesloten

Vanaf vandaag tot 8 januari 2017 staat het Brusselse Autoworld geheel in het teken van 100 jaar BMW. Het Beierse merk sluit in Brussel haar jubileumjaar in stijl af. Daarbij is vooral veel aandacht voor een groot aantal bolides die het merk en een aantal coureurs in de zeventiger jaren groot maakten. Autosport.nl was bij de openingsceremonie aanwezig.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Art Car


100 Years of BMW wordt in Autoworld Brussel afgesloten
Donderdagavond vond in het Brussels Autoworld de officiële openingsceremonie van de expositie 100 Years of BMW plaats. De laatste jubileumactiviteit uit het succesvolle jaar 2016. Daarbij stonden uiteraard de autosportactiviteiten van het merk op de voorgrond. Aanwezig waren o.a. Herman de Croo, Minister van Staat in België(tevens voorzitter bij het Autoworld museum), Thierry Boutsen, Jean Phillippe Parain van BMW Belux en Dr. Christoph Braun van het BMW Museum

Bij de openingstoespraken werd niet alleen de klemtoon op het erfgoed van BMW gelegd maar ook op de toekomst van het merk dat zich met haar modellengamma elektrisch gaat richten. Zo wordt er omstreeks 2020 een elektrische Mini aan het modellengamma toegevoegd. Het loyaliteitsgehalte van de werknemers bij het merk bedraagt maar liefst 92%

2016 Herman de Croo
Minister van Staat Herman De Croo(en tevens Minister van Staat in België) opent officieel 100 Years of BMW.

Een leuke anekdote kwam ten gehore over het ontstaan van de BMW Touring. Dit was eigenlijk het initiatief van een BMW werknemer waarop het management niet bepaald stond te trappelen. Maar bij het zien van het eindresultaat ging men toch overstag zonder dat er ooit een designteam aan te pas was gekomen.

2016 Boutsen
Voor de tweede keer binnen een maand was voormalig F1 coureur Thierry Boutsen bij een openingsceremonie in Brussel te gast.

Thierry Boutsen refereerde aan zijn eerste successen voor het merk op de Nordschleife met een fabrieksondersteunde March BMW 812. Tijdens de Eifelrennen in 1981 behaalde hij daar zijn eerste F2 overwinning. Ook de enorm sterke F1 BMW krachtbron die door de inmiddels overleden Paul Rosche ontwikkeld werd, speelde in het midden van de tachtiger jaren bij het team van Arrows een belangrijke rol in de carriere van onze zuiderbuur.

2016 BMW Overview
De BMW Historie in Beeld gebracht. Met motorfietsen en een gekopieerde Austin 7 begon de historie van het merk.

Tijdens de diverse openingsspeeches werd ook beklemtoond dat de gebeurtenissen in Parijs(nov 2015) en Brussel 2016 de nodige littekens heeft achtergelaten. Anderzijds was men van officiële BMW zijde bijzonder onder de indruk van het aangeboden platform geëxposeerde voertuigen. "In München zou men er trots op zijn" Zeker omdat de aanwezige IMSA BMW uniek genoemd mag worden. Van deze auto bestaat nog maar één exemplaar. Anderzijds is België voor BMW één van de belangrijkste afzetgebieden.

Uit de rijkelijk gevulde BMW historie worden meer dan 100 modellen geëxposeerd. Publiekstrekker is de fantastisch bont beschilderde BMW M3 Art Car van Ken Done uit 1989. Na het BMW Musuem in München moet dit waarschijnlijk de tweede grootste BMW collectie zijn die ooit geëxposeerd werd. Autosport.nl maakte een kleine rondgang.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet