WRC

Rally WRC Nieuws: Toyota kijkt uit naar 2017

Dinsdag werd in Helsinki het nieuwe team van Toyota Gazoo Racing gepresenteerd. Na jaren afwezigheid werd hiermee de terugkeer van Toyota in het WRC gemarkeerd. Na Hyundai en Ford zijn nu dus ook de plannen bekend van de nieuwkomer van 2017. Citroën volgt op 21 december.

Tekst: Harry van Veenendaal
foto's PR

ToyotaGazooRacingWRCLaunch141

De rijders
Eigenlijk was alles al bekend geworden. Juha Hännninen werd al eerder beloond voor zijn vele testwerk met een plaats in het team en hoewel Jari-Matti Latvala bleef roepen dat hij niks kon bevestigen was het ook al bekend dat hij kort geleden had getekend voor het team. Becs Williams, de stem van het radioprogramma van WRC live en presentatrice van de bijeenkomst kon dan ook niets anders doen dan deze twee rijders voor te stellen. Latvala zal de algemene WRC ervaring inbrengen en Hänninen de kennis over de auto. Esapekka Lappi moet genoegen nemen met een plekje als testrijder. Als Volkswagen zich niet had terug getrokken had hij waarschijnlijk tweede rijder geworden. Maar VW trok zich wel terug en dus kwam Latvala.

ToyotaGazooRacingWRCLaunch119 Met striping ziet de Yaris er beter uit dan in de camouflagekleuren


De auto
De Yaris WRC was ook al bekend alhoewel hij er in de nieuwe kleuren met een dominante plek voor sponsor Microsoft, veel beter uit ziet dan in de camouflagekleuren. Er is nog veel werk te doen. Latvala kwam vlak voor het begin de zaal binnen rennen. Hij kwam rechtstreeks van een test in Zuid Frankrijk.

ToyotaGazooRacingWRCLaunch117
Dit is de kant die Toyota graag aan de tegenstanders wil tonen

Toyota
Het strijdwapen van het Japanse merk is dus de Yaris WRC. Hiermee zal het team onder leiding van de bekende meervoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen een gooi doen naar de resultaten in tijden van weleer toen er, in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw hoge ogen werden gegooid met de Celica's en Corolla's in de illustere handen van mannen als Björn Waldegård Carlos Sainz, Juha Kankkunen, en Didier Auriol. Bekende namen zijn er dus genoeg in het team. Ook de dagelijkse leiding van het team is met de titel sporting director in handen van een goede bekende, de ex-navigator van Mikko Hirvonen Järmo Lehtinen. De première voor dit team is net als voor alle andere teams tijdens de Rallye van Monte Carlo, half januari.

ToyotaGazooRacingWRCLaunch187
Jari-Matti Latvala is de man die Toyota weer terug moet brengen naar de successen van weleer.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet