Diversen

Rinus van Kalmthout komt tijdens MRF Challenge in Dubai eindelijk aan racen toe

rvk mrf dubai a

Rinus van Kalmthout heeft tijdens de tweede ronde van de Indiase MRF Challenge op het circuit van Dubai vier prima races gereden. Na een kwalificatie met veel overstuur begon Van Kalmthout de eerste race als achtste, maar knokte hij zich vervolgens in de races naar voren. In de laatste race startte Van Kalmthout als tweede, nam zelfs de leiding over en na vele gevechten kwam hij als derde over de finish. Jammer genoeg kreeg hij een tijdstraf vanwege een jumpstart, zodat hij uiteindelijk achtste werd. "Ik ben blij dat ik na de technische problemen in Bahrein nu wel voluit heb kunnen racen", was de KNAF Talent First-coureur toch tevreden.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Rinus van Kalmthout neemt aan de MRF Challenge deel op advies van Sander Dorsman van MP Motorsport om meer ervaring op te doen in formulewagens en zich zo optimaal te kunnen voorbereiden op zijn eerste volledige autosportseizoen in de Amerikaanse USF2000 volgend jaar. In de MRF Challenge rijden de deelnemers in Dallara Formule 3-wagens, die door de organisatie worden ingezet en geprepareerd.

rvk mrf dubai pb

Tijdens het eerste van vier evenementen op het Formule 1-circuit van Bahrein had Van Kalmthout te kampen gehad met een onwillige versnellingsbak, waardoor hij niet aan racen was toegekomen. De 16-jarige coureur was er daarom op gebrand tijdens de tweede ronde in Dubai strijd te kunnen leveren en veel race-kilometers te maken. Van Kalmthout kwalificeerde zich in het veld met vele bekende coureurs als achtste en was daarmee niet tevreden. "De auto heeft veel overstuur, waardoor ik niet vol kon pushen."

In de races voelde de auto beter aan en had de jonge Hoofddorper prachtige gevechten met de Australiër Dylan Young. Van Kalmthout kwam in de eerste race als negende over de finish en besloot de tweede race later op de dag op gebruikte banden te rijden, zodat hij voor race 3 en 4 nog twee nieuwe sets banden tot zijn beschikking had. In de tweede race werd de KTF-coureur achtste, nadat hij dit keer Dylan Young had weten te verschalken.

rvk mrf dubai g

De derde race begon Van Kalmthout vanwege zijn op één na snelste rondetijd uit de kwalificatie als achtste. Na een prima start pakte hij direct een plek, maar na een incident op de baan werd de halve race achter de safetycar gereden. Met nog maar vier ronden te gaan werden de coureurs eindelijk weer losgelaten en kon Van Kalmthout nog twee rijders passeren. Hij werd vijfde en dat betekende dat hij de vierde race, vanwege de reversed grid voor de top zes, als tweede mocht starten.

Rinus van Kalmthout had het beste voor het laatste bewaard. Bij de start pakte hij direct de leiding en reed twee ronden op kop. Duits Formule 4-kampioen Joey Mawson passeerde hem echter op het rechte eind. Van Kalmthout pakte hem even later terug, maar de volgende ronde reed Mawson op dezelfde plek weer naar de leiding. Ook Duits F4-coureurs Felipe Drugovich en Mick Schumacher wisten langs Van Kalmthout te komen. Schumacher gleed echter met een lekke band van de baan en zo kwam de enige Nederlander in de MRF Challenge keurig als derde over de finish.

rvk mrf dubai pf

Na afloop van de race kreeg Van Kalmthout echter een tijdstraf van tien seconden vanwege een jumpstart. Daardoor viel hij terug naar de achtste positie. "Erg jammer natuurlijk, maar wel mijn eigen schuld. De startprocedure duurde erg lang en ik liet kennelijk iets te vroeg mijn koppeling los", concludeerde Van Kalmthout. "Maar ik heb nu eindelijk veel race-kilometers kunnen maken en mooie gevechten gehad waar ik veel van heb geleerd. Dat is voor mij nu het voornaamste doel, al blijft het natuurlijk wel erg leuk om naar het podium te racen", lacht Rinus van Kalmthout.

Zo sluit Rinus van Kalmthout in Dubai 2016 af voor wat betreft races. Op 28 en 29 januari wordt de derde ronde in de MRF Challenge gereden op het door Hermann Tilke ontworpen Buddh International Circuit van Delhi in India.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet