ACNN

ACNN: Euser en Van Meever ongenaakbaar in 5 uur van Assen

Van Meever Euser dec 2016

Met een voorsprong van ruim twee ronden heeft de equipe Euser/Van Meever zondagmiddag de 5 Uur van Assen gewonnen. Het koppel in de Lotus Evora was ongenaakbaar en ging nagenoeg de gehele race aan de leiding. Voor Cor Euser betekende dit zijn tweede overwinning in een Nederlandse endurancerace binnen één maand. In november schreef hij de 500 Kilometer van Zandvoort op zijn naam. Als tweede eindigden Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek op het Asser asfalt.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Op het TT Circuit Assen toonde routinier Euser aan dat er met hem niet te spotten valt. Van begin tot eind wist Euser met zijn veel jongere teamgenoot Maks van Meever de wedstrijd te controleren. In de training had Euser al pole positie veroverd.

start 5 Uur van Assen

Weliswaar was de Lotus bij de start iets trager dan de BMW van het trio Van der Lip-Doornbos-Bralic, maar al snel trok de snelle bolide van Euser/Van Meever dat recht. De strijd om de eerste posities ging in de daarop volgende ronden vooral tussen Euser/Van Meever, Lubbers/Ruitenbeek en Ben en Robin van Leliveld.

pitstop Lubbers Ruitenbeek

Na één uur gingen Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek met hun BMW aan de leiding. Een kwartier later waren het Cor Euser en Maks van Meever die de eerste plaats pakten, maar even later hadden Lubbers en Ruitenbeek zich alweer aan kop genesteld. Toch waren het na twee uren racen Euser en Van Meever die de eerste plek weer in handen hadden. Toen zaten beide equipes nog in dezelfde ronde. In het derde uur wisten Euser en Van Meever hun naaste belagers Lubbers en Ruitenbeek op een ronde te zetten en deze voorsprong werd uiteindelijk tot meer dan twee ronden uitgebouwd.
De equipe Van Leliveld bleef op eerbiedige afstand op de derde plaats rijden en in deze volgorde werden de auto's na vijf uur racen afgevlagd.

Euser Van Meever

Voor Euser was dit een succesvolle voortzetting van zijn endurance-activiteiten in november. "Het gaat geweldig", sprak de coureur na zijn winnend afgesloten race op het TT Circuit. "Maar de omstandigheden waren erg lastig. Eerst was de baan nat, toen droog, daarna weer nat en daarna was er een smal droog spoor. Het was echt de concentratie er bij houden, maar het is ons gelukt."

De twee ronden achterstand die Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek hadden, deerde dat tweetal niet.
Lubbers: "Wij zijn tevreden. Ik had een probleem met het schakelen. Dat lukte doorlopend niet goed. Maar we hebben desondanks de tweede plek behaald en onze rondetijden stemden zeker tot tevredenheid."
De derde plaats ging naar vader Ben en zoon Robin van Leliveld met hun gele Saker. "De kou en de regen waren de grootste kwelgeesten", sprak Ben van Leliveld. "Maar met deze derde plek zijn we super tevreden." Zoon Robin vulde aan: "Ik heb altijd al eens een endurancewedstrijd met mijn vader willen rijden en nu is het gelukt. Geweldig om dit mee te maken."

De eerste drie equipes in de overallstand kwamen alle uit in Divisie I (toerwagens tot 3200cc).
In Divisie 2 (tot 2500cc) was de winst weggelegd voor Dimitri van der Spek en Jan Peter van Leeuwen. Aanvankelijk zou Van der Spek een equipe vormen met Assenaar Henk Tappel, maar deze had zijn auto niet tijdig gereed, zodat pas enkele dagen voor de race Jan Peter van Leeuwen aan Van der Spek gekoppeld kon worden. Geen verkeerde combinatie, want dit tweetal pakte overtuigend de winst. "De wisselende omstandigheden waren moeilijk, maar ook je moest ook erg geconcentreerd zijn vanwege de langzamere wagens uit de lichtste klasse. Maar ik vond dit prachtig. Zo'n nat circuit ligt mij uitstekend", liet winnaar Van der Spek weten.

Opvallende deelnemer was Bernard Blaak uit Erm. Hij reed in twee klassen mee. In de lichtste klasse (Divisie 5) samen met zijn zoon Lars en dochter Daphne en in de Divisie 3 met Jorn Boertien in de Zilhouette waarmee Blaak dit seizoen zijn titel behaalde in de ACNN Zilhouette Cup. Een drukke dag dus. "Nou dat valt wel mee. De jeugd heeft het vooral in de lichte klasse gedaan en ik heb samen met Jorn in mijn Zilhouette gereden, anders had hij deze wedstrijd niet eens kunnen meedoen. Dat zou zonde zijn. Maar hij deed het heel goed."

Overal uitslag:
1. Van Meever-Euser Div1 - 133 ronden
2. Lubbers-Ruitenbeek Div1 - 131 ronden
3. Leliveld-Leliveld Div1 - 130 ronden
4. van der Lip-Doornbos-Bralic Div1 - ronden
5. van Leeuwen-van der Spek Div2 - ronden

De winnaars in de overige klassen waren:
Divisie 3: Wolf/Tromp/Van der Meulen
Divisie 4:Ackermannn/Zijlstra
Divisie 5: Sleegers/Sleegers/Van der Pol
Divisie 6: Polinder/Maas
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet