Diversen

Red Bull-junior Richard Verschoor naar Nieuw-Zeeland voor Toyota Racing Series

richard verschoor 8937

Richard Verschoor wordt de jongste deelnemer uit de geschiedenis van de Castrol Toyota Racing Series. Die gaat deze winter op 14 januari van start op het circuit van Ruapuna Park bij Christchurch in Nieuw-Zeeland.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto: PR

Verschoor wordt op 16 december 16 jaar, de leeftijd waarvoor hij in aanmerking komt voor de internationale licentie die toegang tot dit kampioenschap geeft.

Tijdens zijn debuut in de monoposto's won de Nederlandse tiener in april de eerste wedstrijd van het Noord-Europese zonekampioenschap Formule 4 op Sochi. Die prestatie viel meteen op bij Red Bull, dat hem terstond in zijn juniorprogramma opnam.

Vervolgens won Verschoor 11 keer op rij op weg naar de NEZ F4-titel. De coureur uit Benschop was nog dominanter in het Spaanse F4-kampioenschap. Daarin won hij 17 van de 20 races.

"Het seizoen 2016 is erg succesvol geweest. Ik heb veel races gewonnen en de ervaring die ik heb opgedaan door twee F4-kampioenschappen te winnen, zal me in Nieuw-Zeeland goed van pas komen", aldus Verschoor.

"Ik kijk echt uit naar dit avontuur, dat nieuw en anders zal zijn. Mezelf aanpassen aan een nieuwe auto, wennen aan de nieuwe omgeving van de Toyota Racing Series, mezelf tot het maximale aanzetten in voorbereiding op het volgende seizoen: allemaal heel spannend."

Met het oog op de toekomst nam Verschoor ook deel in diverse ronden van het Duitse F4-kampioenschap, waarin hij in de top-vijf meestreed. In een eenmalig optreden in het Italiaanse F4-kampioenschap finishte hij als derde. Alle resultaten behaalde hij op circuits die nooit eerder had gezien en waarop hij nooit eerder had getest.

Verschoor begon met de autosport na vijf seizoenen in de karts. Hij won Nederlandse, Duitse en Europese titels en veroverde een zesde plaats op het wereldkampioenschap. Al tijdens zijn kartcarrière werd hij uitverkozen voor het KNAF Talent First, het talentenprogramma van de Nederlandse autosportbond.

Verschoor neemt zijn ervaring van de afgelopen negen maanden mee naar het Nieuw-Zeelandse winterkampioenschap, dat uit vijf weekenden met elk drie wedstrijden bestaat. Het kampioenschap wordt op 11-12 februari afgesloten met de GP van Nieuw-Zeeland op het circuit van Manfeild.

De Nederlander rijdt voor Giles Motorsport in een Tatuus-chassis dat wordt aangedreven door een Toyota-motor van 1.8 liter. De krachtbron produceert zo'n 145 kW en loopt op een biobrandstof met 85% ethanol. Alle auto's gebruiken dezelfde banden (van Michelin), versnellingsbak, ophanging en remmen om het racen zo close mogelijk te maken, met het talent van de coureur als beslissende factor.

In totaal 20 auto's zullen deelnemen aan de Castrol Toyota Racing Series. Elk weekend bestaat uit vrije trainingen op vrijdag, de kwalificatie en de eerste race op zaterdag en nog eens twee races op zondag.

De kalender ziet er als volgt uit:

14-15 januari: Lady Wigram Trophy, Ruapuna Park
21-22 januari: Spirit of a Nation Cup, Teretonga
28-29 januari: New Zealand Motor Cup, Hampton Downs
4-5 februari: Denny Hulme Memorial Trophy, Taupo
11-12 februari: New Zealand Grand Prix, Manfeild
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet