DTM

DTM: Audi kondigt rijders 2017 aan, Rast en Duval erin, Tambay en Molina eruit

161212 Rast Duval
Loïc Duval (l.) en René Rast rijden volgend jaar voor Audi in de DTM

In de afgelopen jaren maakte Audi traditioneel zijn activiteiten en zijn rijdersbezetting voor het komende seizoen bekend tijdens de 'Audi Sport Finale', het einde-seizoensfeestje van de Beierse fabrikant. Deze festiviteit werd voor dit jaar in het kader van de algemene bezuinigingsmaatregelen als gevolg van de 'dieselgate'-affaire echter geschrapt, zodat de bekendmaking van het rijderskader in de DTM zonder al teveel plichtplegingen op maandagochtend door middel van een persbericht plaatsvond. Daaruit leerden we wat de afgelopen weken al als gerucht de ronde deed, namelijk dat de Fransman Loïc Duval, tot dusver voor Audi actief in het FIA WEC, wordt overgeheveld naar de DTM. Ook de Duitser René Rast, die het afgelopen seizoen op Zandvoort en tijdens de finale op Hockenheim als invaller in de DTM goed voor de dag komt, krijgt een volledig seizoen met Audi in de toerwagenserie. Voor de rest blijven oud-kampioenen Mike Rockenfeller en Mattias Ekström aan boord, evenals Jamie Green en Nico Müller. Naast Edoardo Mortara, die naar Mercedes vertrok, en Timo Scheider, van wie tijdens het finaleweekeinde op Hockenheim bekend werd dat hij niet langer voor Audi rijdt, nam het merk ook afscheid van Miguel Molina, ondanks dat de Spanjaard dit jaar twee races won, en de Fransman Adrien Tambay.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Na BMW is Audi nu het tweede van de drie merken in de DTM dat zijn volledige rijdersbezetting voor volgend jaar bekendgemaakt heeft. Alleen Mercedes-AMG is – als altijd – laat met zijn aankondiging: officieel staat bij het merk uit Stuttgart alleen de nieuwe aanwinst Edoardo Mortara vast. Met de bekendmaking van de rijders voor volgend jaar door Audi komt er in ieder geval een einde aan de speculaties dat Mattias Ekström uit de DTM stapt om zich volledig op zijn rallycrosscarrière te concentreren. Die geruchten circuleerden sinds de Zweed de DTM-finale in Hockenheim liet schieten om tijdens datzelfde weekeinde bij het WK Rallycross in het Noord-Duitse Buxtehude aan de start te verschijnen. Nu mag Audi blij zijn dat Ekström juist daar de wereldtitel binnenhaalde, want het was de enige wereldtitel die het merk dit jaar te vieren heeft – en dat dankzij een team dat officieel als privéteam van Ekström geldt...

161212 Duval incar
Loïc Duval, hier met WEC-overall tijdens de DTM-test van vorige week in Jerez

Dat René Rast na zijn prima optreden als vervanger van de geblesseerde Adrien Tambay op Zandvoort en de zoals gemeld vanwege de rallycross afwezige Mattias Ekström op Hockenheim een full-time rijdersplaats in de DTM krijgt, verwondert niet echt. Natuurlijk had Rast eerder zijn hoop gevestigd op een plek in het FIA WEC, maar nu het LMP1-project van Audi is gestopt, is dit voor hem zeker het beste alternatief. Hetzelfde geldt voor Loïc Duval, die bij tests vorige week in het Spaanse Jerez liet zien, goed met een DTM-Audi uit de voeten te kunnen. De Fransman combineert zijn DTM-programma met de deelname aan het FIA Formule E-kampioenschap, waarin hij voor Dragon Racing uitkomt.

Het vertrek van Adrien Tambay komt na twee behoorlijk teleurstellende seizoenen niet echt als een verrassing, ondanks dat hij in de slotfase van het afgelopen seizoen als tweede in de tweede race op de Hungaroring eindelijk weer eens op het podium stond. Het was echter een duidelijk geval van 'too little, too late'. Datzelfde geldt voor Miguel Molina, die opmerkelijk genoeg in 75 procent van de races waarin hij punten scoorde, ook op het podium stond (twee keer winnaar, een keer derde), maar tegelijkertijd dus maar in vier van de 18 races in de top tien eindigde, en dat is duidelijk te weinig voor iemand die aan het begin van zijn DTM-loopbaan nog de bijnaam 'magic Molina' meekreeg, maar veel van dat 'magic' in de loop der tijd wel verloor. Overigens is het niet de eerste keer dat Molina zijn positie in het Audi-DTM-kader verliest: ook eind 2012 nam Audi afscheid van de Spanjaard, maar later werd die toch weer teruggehaald. De kans dat dat nu wederom gebeurt, is echter vrijwel nihil.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet