Diversen

Div: BMW maakt plannen 2017 bekend en huldigt succesvolle privérijders

IMG 1816
De succesvolste BMW-privérijders op het podium in het kader van de BMW Sports Trophy

Met de jaarlijkse BMW Sports Trophy-uitreiking zet BMW al vijf decennia lang de succesvolste BMW-privérijders in de autosport in het zonnetje. Dit jaar streden 332 BMW-rijders uit 35 landen om de posities in het eindklassement en traditioneel werden de beste 25 gehuldigd tijdens het einde-seizoensfeest in München. Daar werd ook een vooruitblik gegeven op de sportactiviteiten in 2017, met de nieuwe M4 GT4 als belangrijk nieuw product. De auto, die in camouflagekleuren in München te zien was, komt al tijdens de Hankook 24H DUBAI volgende maand voor het eerst in actie. Bij de Sports Trophy eindigden er dit jaar voor het eerst sinds mensenheugenis geen Nederlanders bij de eerste 25, de best geklasseerde rijder uit de Benelux was de Belg Ward Sluys als 24e. Bij de teams waren er twee Nederlandse équipes in de top tien: Ekris Motorsport als tiende en JR Motorsport als vijfde.

Tekst: René de Boer (vanuit München, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 1818
Benelux-successen: Fred Cavanaugh van JR Motorsport (l.) en coureur Ward Sluys

De uitreikingen van de BMW Sports Trophy hebben al op heel wat verschillende locaties plaatsgevonden en ook dit jaar was er weer een nieuwe plaats van handeling: het onderkomen van BMW Classic, op de locatie waar 100 jaar geleden de basis van de 'Bayerische Motoren Werke' werd gelegd. Voorafgaand aan de festiviteiten blikte BMW-sportdirecteur Jens Marquardt terug op het afgelopen seizoen, met de DTM-titel voor Marco Wittmann en het BMW Team RMG alsmede de winst met de M6 GT3 van Rowe Racing in de 24 Uur van Spa als belangrijkste wapenfeiten, en keek hij vooruit naar 2017.

IMG 1841
Onze landgenoot Ernest Knoors ontwikkelt met zijn team MTEK de nieuwe BMW voor het FIA WEC vanaf 2018

Dat de teams Schnitzer en MTEK volgend jaar niet meer in de DTM actief zijn, werd eerder deze week al aangekondigd. Nu werd ook de verdeling van de zes rijders over de twee overgebleven teams RMG en RBM bekendgemaakt. Bij het RMG-team van Stefan Reinhold uit het Duitse Andernach rijden titelverdediger Marco Wittmann en Timo Glock, plus Augusto Farfus als nieuwe aanwinst. Het RBM-team van Bart Mampaey uit het Belgische Mechelen handhaaft de samenwerking met Tom Blomqvist en Maxime Martin en krijgt Bruno Spengler erbij. In het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship vormen Bill Auberlen en Alexander Sims alsmede Martin Tomczyk en John Edwards de twee teams voor het volledige seizoen. Bij de lange-afstandsraces krijgen ze versterking van respectievelijk Bruno Spengler en Augusto Farfus (voor Auberlen/Sims) en onze landgenoot Nicky Catsburg en de Canadees Kuno Wittmer (voor Tomczyk/Edwards). De teams Schnitzer, Schubert en Rowe zijn met fabriekssteun actief in de GT-racerij, ondermeer de 24-uursrace op de Nürburgring.

IMG 1780 De nieuwe M4 GT4, nu nog in camouflagekleuren

Een interessante propositie is de nieuwe BMW M4 GT4, die vanaf 2018 voor klantenteams beschikbaar is. In Dubai rijdt deze auto met Dirk Adorf, Jörg Müller en Ricky Collard, ingezet door Schubert Motorsport, zijn eerste race. "Inmiddels is het niveau ook in GT4 zo hoog dat je daar wel als fabrikant aan de slag moet, en daarnaast vroegen heel wat klantenteams om zo'n auto", antwoordde sportdirecteur Marquardt op de vraag waarom BMW naast de door Ekris Motorsport ontwikkelde GT4-versie van de M4 nu met een eigen variant komt. "Bovendien is het een logische volgende stap na onze M235i Racing Cup, zodat we, samen met de M6 GT3, elk segment van de klantensport nu kunnen afdekken."

IMG 1812
Een 'Achievement of the year Award' voor Alex Zanardi

Een speciale 'Achievement of the year Award' was er voor Alex Zanardi, die naast zijn Olympische handbike-successen in Rio dit jaar ook een race met een BMW M6 GT3 van ROAL Motorsport in het Italiaans GT-kampioenschap reed en prompt won. De uitreiking van de Sports Trophy-prijzen rondde de avond af. Daarbij ging de titel voor de teams voor het derde jaar op rij naar het Pixum Team Adrenalin Motorsport, dat vooral actief is in de Duitse VLN-lange-afstandsraces. VLN-kampioen Michael Schrey won de hoofdprijs bij de rijders: een bedrag van 30.000 Euro en een test met de BMW M6 GT3.

IMG 1770
De BMW M235i Racing Cup waarmee Michael Schrey dit jaar de VLN en de BMW Sports Trophy won

IMG 1771
Uiteraard was ook de winnende ROWE M6 GT3 uit de 24 Uur van Spa te bewonderen

IMG 1823
Nog een Nederlander: Frank van Meel (r.), die aan het hoofd staat van BMW's sportieve divisie M GmbH, hier in gesprek met Herbert Schnitzer van het gelijknamige team

IMG 1840
Na afloop van de prijsuitreiking mocht ook een deel van de historische collectie van BMW Classic bewonderd worden.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet