GT

GT: Veelbelovende inschrijflijst voor Liqui Moly Bathurst 12 Hour

160207 Bathurst Race Maranello
Niet minder dan 35 GT's op Mount Panorama: we verheugen ons er nu al op!

Er zijn van die races, daar kun je je als liefhebber al maanden van tevoren op verheugen. De Liqui Moly Bathurst 12 Hour is zo'n race. Bathurst op zich al: een van de mooiste circuits van de wereld, in een prettig land en een schitterende omgeving, met vriendelijke, enthousiaste mensen. En dan een startveld om je vingers bij af te likken, zoals blijkt uit de voorlopige inschrijflijst die de organisatie vanmorgen in alle vroegte de wereld in stuurde. Sinds de race een aantal jaren geleden werd opengesteld voor GT3-auto's maakte de wedstrijd in Bathurst, jarenlang uitsluitend een nationale aangelegenheid voor met name amateurrijders, een sterke opmars door. Voor de editie van volgend jaar, op 5 februari en daarmee opnieuw een week na de Rolex 24 at Daytona, staan er niet minder dan 35 GT3's op de lijst. We kijken er nu al naar uit!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Audi, al jarenlang een vaste waarde in Bathurst, is met zeven ingeschreven R8 LMS'en, allemaal van Australische teams, getalsmatig het sterkst vertegenwoordigd. Interessant genoeg is er (nog) geen inschrijving bij van het Duitse Phoenix Racing, dat de afgelopen jaren een R8 als semi-fabrieksauto aan de start bracht. Of zou Audi de inzet van een auto toevertrouwen aan Joest Racing, dat na het stopzetten van het LMP1-project geen activiteit voor het komende seizoen heeft? Tenslotte reed Joest Racing in 2011 ook al een keer met een Audi in Bathurst, en won toen met Marc Basseng, Christopher Mies en Darryl O'Young.

Bentley, de afgelopen twee jaar zonder meer een van de smaakmakers in de race, keert terug met een tweetal Continental GT3's van het fabrieksteam M-Sport. Veel mag er ook worden verwacht van Porsche, want de nieuwe 911 GT3 R start in 2017 voor het eerst in de twaalf-uursrace op Mount Panorama. Craft Bamboo Racing heeft twee 911's ingeschreven, terwijl ook Walkinshaw Racing en het Amerikaanse Competition Motorsport (met ondermeer fabrieksrijders Marc Lieb en Patrick Long in de line-up) voor succes in het algemeen klassement gaan.

160206 Bathurst Quali Gisbergen Actie headon
McLaren start als titelverdediger in Bathurst

McLaren won de race dit jaar en is in 2017 vertegenwoordigd met vooralsnog drie 650s'en, waarvan één onder de fabrieksvlag van McLaren GT. Drie inschrijvingen zijn er ook van Lamborghini-teams, terwijl Mercedes-AMG kan rekenen op drie GT3's van respectievelijk het Duits/Nederlandse HTP Motorsport, Mark Griffith en Scott Taylor Motorsport, met de kersverse V8 Supercars-kampioen Shane van Gisbergen, dit jaar nog winnaar van de race in Bathurst met McLaren, als een van de rijders in de STM-Mercedes, en dan zijn er ook nog Mercedes-inschrijvingen van Erebus Motorsport, Nissan, dat in 2015 de race won, heeft twee fabrieks- en twee privé-GT-R's in het veld.

BMW komt voor het eerst serieus in actie in Bathurst met twee M6 GT3's voor het BMW Team SRM, met onder anderen DTM-kampioen Marco Wittmann en oud-F1-coureur Timo Glock als rijders. Er zijn ook nog twee Ferrari's, waarvan één van het altijd sterke Maranello Motorsport, en twee Aston Martins. Vanuit het Supercars-veld worden naast de al genoemde Van Gisbergen ook Craig Lowndes, Jamie Whincup, Mark Winterbottom en Chaz Mostert verwacht. Oud-Supercar-coureurs Mark Skaife, Russel Ingall, Tony Longhurst en Steven Richards behoren ook tot de deelnemers. De inschrijving sluit op 16 december, een definitieve deelnemerslijst wordt kort daarna verwacht.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet