DTM

DTM: Nieuwe taken voor BMW-teams Schnitzer en MTEK

161206 BMW MTEK
Het BMW Team MTEK van onze landgenoot Ernest Knoors won het afgelopen seizoen de 'Hankook Best Pit Stop Award'

Tot vandaag werd nog algemeen aangenomen dat in het kader van de reductie van het aantal auto's in de DTM van acht naar zes per merk, BMW de inzet van zijn auto's aan drie teams zou toevertrouwen, zoals dat ook bij Audi het geval is. Het was al bekend dat het BMW Team MTEK van de Nederlander Ernest Knoors de nieuwe BMW GT-auto voor de deelname aan het FIA WEC vanaf 2018 zou gaan ontwikkelen, dus ging vrijwel iedereen ervan uit, dat de andere BMW-teams Schnitzer, RMG (dat met Marco Wittmann dit seizoen net als in 2014 kampioen werd) en RBM volgend jaar elk twee BMW's in de DTM zouden inzetten. Nu, slechts drie dagen voordat tijdens de traditionele BMW-Sportpokal-uitreiking in München de plannen voor 2017 officieel worden aangekondigd, komt BMW met opmerkelijk nieuws: Schnitzer is volgend jaar niet langer in de DTM actief, RMG en RBM krijgen elk de verantwoordelijkheid over drie auto's. Wie die gaan besturen, horen we aanstaande vrijdag.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Jarenlang gold Schnitzer als het vlaggenschip van BMW Motorsport. Het team uit het Beierse Freilassing won titels in ondermeer het BTCC en de Duitse STW-serie, zegevierde vijfmaal met BMW in de 24-uursrace op de Nürburgring en zorgde in 2012, het jaar waarin BMW in de DTM terugkeerde, voor het kampioenschap bij de teams en, met Bruno Spengler, bij de rijders. Dat teambaas Charly Lamm in de politieke wereld van de DTM niet altijd even gelukkig was, is echter evenzeer een publiek geheim. Waarschijnlijk is de sympathieke Beier er daarom zelf niet eens al te rouwig om dat hij met zijn team volgend jaar niet meer in de DTM uitkomt, hoewel het nog niet bekend is hoe het programma van Schnitzer er – afgezien van de 24-uursrace op de Nürburgring – concreet gaat uitzien. "Het BMW Team Schnitzer wil zijn lange succesverhaal met BMW in de GT-sport voortzetten", schrijft BMW in een persverklaring.

161206 DTM Schnitzer Schnitzer nam aan het einde van het afgelopen seizoen al afscheid van coureurs Martin Tomczyk en António Félix da Costa, maar vertrekt nu ook zelf uit de DTM

Bij het BMW Team MTEK staat het komende jaar in het teken van de voorbereidingen van de BMW-deeelname aan het FIA WEC vanaf 2018. Hoewel hier ook nog details ontbreken, is bekend dat BMW het in de GTLM-klasse wil opnemen tegen de fabrieksteams van Ford, Ferrari, Porsche en Aston Martin, en het team in Garching nabij München krijgt de opdracht om daarvoor de auto te ontwikkelen. Het team van Ernest Knoors reed vier seizoenen in de DTM en zorgde ondermeer voor de eerste DTM-zege van Timo Glock. Het afgelopen seizoen behaalde het team de 'Hankook Best Pit Stop Award' voor de snelste pitstops van alle teams. "We zijn in 2013 met ons nieuwe BMW Team MTEK in de DTM gestapt en hebben sindsdien veel geleerd. Vooral vanwege de vereiste professionaliteit en kwaliteit op de meest uiteenlopende fronten was de DTM een zeer goede leerschool", verklaart MTEK-teambaas Ernest Knoors. "Nu kijken we uit naar de nieuwe uitdaging die ons in het FIA WEC wacht. Ook daar is het niveau extreem hoog. 2017 wordt een intensief voorbereidingsjaar, voordat we ons in het jaar erna met de concurrentie kunnen meten."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet