V8 Supercars

V8 Supercars: V8 Supercarkampioen SVG racer pur sang met Nederlandse wortels

2016 SVG Whincup incident
Juist het incident dat zowel titelrival als teamgenoot Jamie Whincup en SVG trachtten te vermijden. Het gebeurde toch. Maar beide coureurs gingen er wat professioneler mee om dan vele van hun collega's in andere kampioenschappen.

Op het Nieuw Zeelandse Pukekohe kwam het tot een directe confrontatie toen beide titelkandidaten in de laatste en derde wedstrijd tegen elkaar reden. Een fout van Whincup. Beide Red Bull-rijders gingen professioneler met het incident om dan in menig ander kampioenschap waarin om de titel gestreden wordt. Bij de seizoenfinale in het voormalige Olympische Park in Sydney behaalde SVG in de eerste wedstrijd met een tweede plek zijn allereerste titel binnen. Juist op het moment dat het tegenzit is SVG is op zijn sterkst en zorgt dan meestal voor spectaculaire inhaalraces. Een bijzonder moment was ook zijn driften op een nat wegdek enkele jaren geleden.

VSA BES SIL16 GR8R6055
Samen met Rob Bell en Kevin Estre winnaar van de Blancpain Endurance wedstrijd op Silverstone met de Garage 59 McLaren.

GT'S
Via Tekno Autosports-sponsor Tony Quinn kwam SVG in 2013 met de GT Sport in aanraking. Het resulteerde afgelopen jaar in het winnen van de Blancpain Endurance Series en het winnen van de Bathurst 12U met een McLaren. Via Jeroen Bleekemolen kwam SVG enkele jaren geleden met het team van Alex Job Racing in contact en sindsdien staan de 24U van Daytona standaard op het programma. In 2017 rijdt SVG voor het Mercedes Weathertech Team enkele Endurance wedstrijden op Amerikaanse bodem. Door een kalenderclash komt SVG volgend jaar niet in Europa in actie en koos met Mercedes voor dit alternatief. Met 2.01.5670 is SVG met een McLaren voorlopig houder van het ronderecord op Bathurst.

2016 SVG Gold Coast 600
Tweede in de Gold Coast 600 en samen met de Fransman Alexandre Premat winnaar van de Pirtek Endurance Cup met de Red Bull Team Australia Holden VF Commodore.

Pirtek Endurance Kampioen
Naast het winnen van de V8 Supercartitel, de Bathurst 12U en de Blancpain Endurance Series schreef SVG samen met de Fransman Alexandre Premat eveneens de Pirtek Endurance titel op zijn naam. De Pirtek Endurance Series kalender bestaat uit drie wedstrijden, Sandown, Bathurst en de Gold Coast 600. Samen met de Fransman Alexandre Premat won SVG dit jaar voortijdig de titel in Surfer's Paradise. De Bathurst 1000 ontbreekt helaas nog steeds op de palmares van SVG. Zowel in 2009 als in 2014 verloor Van Gisbergen de wedstrijd op identieke wijze. Na een pitstop wilde de auto niet direct starten en moest de software gereset worden. Dit jaar eindigde hij met Premat als tweede op Bathurst.

2016 SVG GC600
Tweede titel voor SVG in de Pirtek Endurance Cup.

A.s. weekend mogelijk nog een titel voor SVG?
Veel tijd om zijn eerste V8 Supercartitel te vieren had SVG niet. Amper een dag na het V8 Supercar-weekend in Sydney is SVG naar Maleisië vertrokken voor zijn deelname aan de 12U van Sepang. Samen met de Portugees Alvaro Parente en de Fransman Come Ledogar bestaat daar dit weekend de mogelijkheid om de Intercontinental GT Challenge voor het K-Pax Team in een McLaren op zijn naam te schrijven. Naast drie andere titels dit seizoen kan SVG met een vierde in het vooruitzicht weleens recordhouder worden. Slechts weinig allround coureurs weten binnen één seizoen zoveel titels te winnen.

2016 SVG Finish
Driften is de andere specialiteit van SVG. Altijd handig na het behalen van een kampioenschappen driften en doughnuts.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet