Sportscars

Sportscars: Porsche bevestigt komst Lotterer, Vanthoor, Werner

161204 Porsche fabrieksrijders
Een flink kader van Porsche-fabrieksrijders voor 2017

Tijdens de jaarlijkse 'Night of Champions' in het Casino van het ontwikkelingscentrum in Weissach huldigde Porsche de coureurs die in het afgelopen autosportseizoen successen voor het Duitse sportwagenmerk behaalden, en kondigde tevens de plannen voor het komende seizoen aan. Bij die gelegenheid werd ook bevestigd wat de afgelopen weken al als hardnekkig gerucht circuleerde, en waarvan ook op deze site al gewag gemaakt werd: Nick Tandy en Earl Bamber schuiven intern door vanuit het GT-programma naar het LMP1-team, dat verder wordt versterkt door de 'Belgische Duitser' André Lotterer, die afkomstig is van Audi. De drie nemen de plaatsen in van Mark Webber, die een punt achter zijn loopbaan zette, en Marc Lieb en Romain Dumas, die een week na het winnen van de wereldtitel in het FIA WEC te horen kregen dat er voor hen niet langer plaats in het WEC-kader was. Bij de GT's komen de van Audi overgestapte Laurens Vanthoor en de van BMW afkomstige Dirk Werner de gelederen versterken. Daarnaast promoveert de jonge Duitser Sven Müller, die dit jaar zowel de Duitse Carrera Cup als de Supercup won, naar de status van fabrieksrijder. Een mooie erkenning voor Müller, die ooit nog voor Van Amersfoort Racing in de Formule 3 uitkwam.

Tekst: René de Boer (vanuit Weissach, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche, Rebocar

Porsche heeft volgend jaar een bijzonder omvangrijk programma, want na een jaar afwezigheid keert de fabriek met de nieuwe, vorige maand tijdens de LA Auto Show gepresenteerde 911 RSR ook weer terug in de LMGTE-Pro-klasse van het FIA WEC, waarin volgend jaar voor het eerst ook een officiële wereldtitel wordt toegekend. Hoofdnummer van het programma blijft natuurlijk de deelname aan de LMP1-klasse met de 919 Hybrid. Opmerkelijk genoeg blijft van het trio dat dit jaar Le Mans en de wereldtitel won, alleen de Zwitser Neel Jani over. Hij gaat in de auto met startnummer 1 een team vormen met Nick Tandy, die in 2015 Le Mans won, en de nieuwe aanwinst André Lotterer, met wie Porsche de beste van de Audi-LMP1-rijders heeft binnengehaald. De Porsche met het startnummer 2 zal worden bestuurd door Timo Bernhard met twee Nieuw-Zeelanders: Earl Bamber en Brendon Hartley.

IMG 1735 Nieuwe GT-aanwinsten Laurens Vanthoor en Dirk Werner (vrnl) in gesprek met presentator Burkhard Bechtel, daarnaast Sven Müller en Porsche sportdirecteur Dr. Frank-Steffen Wallisser

De coureurs voor het FIA WEC-seizoen in de GT-klasse staan nog niet allemaal vast, vooralsnog zijn alleen Michael Christensen, Frédéric Makowiecki en Richard Lietz bevestigd. In het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship zet Porsche via partnerteam CORE Autosport twee 911 RSR's in. De auto met het startnummer 911 is voor de Fransman Patrick Pilet en de Duitser Dirk Werner, die bij de lange-afstandsraces in Daytona, Sebring, Watkins Glen en 'Petit Le Mans' op Road Atlanta ondersteuning krijgen van Fred Makowieciki. Het Belgisch/Franse duo Laurens Vanthoor/Kévin Estre vormt de vaste bezetting van de Porsche met startnummer 912, waar bij de lange-afstandsraces Richard Lietz nog bij komt.

161203 Porsche Renauer
Robert Renauer won de Porsche Cup voor privérijders, hier met Dr. Wolfgang Porsche, voorzitter van de raad van commissarissen (midden) en Dr. Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche

Twee rijders die voorheen als fabrieksjunioren te boek stonden, krijgen nu de status van 'Young Professionals' en zullen ondermeer voor GT-races aan klantenteams worden uitgeleend: de Italiaan Matteo Cairoli en de Fransman Mathieu Jaminet. De Noor Dennis Olsen en de Australiër Matt Campbell krijgen ondersteuning als fabrieksjunioren in de Supercup, de Oostenrijker Thomas Preining wordt zoals eerder gemeld ondersteund bij zijn deelname aan de Duitse Carrera Cup. De traditionele Porsche Cup tenslotte, de prijs voor succesvolle Porsche-privécoureurs die in 1970 onze landgenoot Gijs van Lennep als eerste winnaar kende, ging dit jaar naar de Duitser Robert Renauer, die tal van successen behaalde in de ADAC GT Masters, de European Le Mans Series en de 24H Series powered by Hankook.

IMG 1747
Larry ten Voorde, hier tussen de nieuwe 911 RSR en de Le Mans-winnende 919 Hybrid, kijkt naar mogelijkheden in de Duitse Carrera Cup voor 2017

Vanuit Nederland waren – behalve uw verslaggever en Porsche-technicus Martijn Meijs – alleen Larry ten Voorde en Peter Hoevenaars aanwezig. Ten Voorde kijkt, nadat hij afgelopen seizoen de GT4-klasse in de Duitse Porsche Sports Cup won, nadrukkelijk naar mogelijkheden om volgend jaar in de Duitse Carrera Cup aan de start te staan. Hoevenaars heeft naar eigen zeggen nog geen idee hoe zijn programma voor 2017 eruit gaat zien.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet