Sportscars

Sportscars: FIA bevestigt wereldtitel voor GTE teams en rijders

MTC 0190

De FIA World Motor Sport Council heeft woensdag in Wenen ingestemd met het voorstel om de GTE klasse in het FIA World Endurance Championship vanaf 2017 officieel de status wereldkampioenschap te geven. De afgelopen seizoenen streden fabrikanten en rijders in de GTE klasse om een World Cup.

Tekst en foto: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

De FIA liet weten tot het besluit te zijn gekomen door het toenemende aantal fabrikanten in GTE, de professionalisering van de klasse en de verbeterde prestaties van de auto's. Vanaf 2017 zullen rijders en fabrikanten daarom strijden voor het FIA World Endurance Championship for GTE. Aston Martin, Ferrari, Ford en Porsche komen volgend jaar uit in het kampioenschap en in 2018 komt daar in ieder geval BMW nog bij.

Gérard Neveu, de baas van het FIA WEC, reageerde opgetogen. "De bekendmaking van deze wereldtitel is geweldig nieuws voor het WEC en is een beloning voor een grid van de hoogste kwaliteit. Dit besluit zou ervoor moeten zorgen dat er nog sneller nog meer fabrikanten in deze categorie stappen."

ACO president Pierre Fillon sloot zich bij Neveu aan en bedankte FIA president Jean Todt en de voorzitter van de FIA Endurance Commission, Sir Lindsay Owen-Jones, zonder wie het toekennen van deze titel volgens Fillon niet was gelukt. "Ik wil ook de inspanningen van de fabrikanten en hun sportieve prestaties benadrukken, die dit label van wereldtitel volledig rechtvaardigen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet