Diversen

Rally Nieuws: Abbring wint Rallye du Var

Kevin Abbring sloot dit weekeinde zijn rallyseizoen 2016 succesvol af. Als sluitstuk van het testprogramma van de Hyundai i20 R5 reed hij in zuid Frankrijk de Rallye du Var. Meer dan 180 deelnemers stonden er aan de start van deze rally die werd verreden in de Zeealpen ten noorden van de Franse Côte d'Azur. Ondanks het zeer sterke startveld won hij de rally.

Tekst en foto: Harry van Veenendaal

ASN-2 Kevin Abbring, hier op een archieffoto uit de Rally Wales GB, sloot het jaar goed af met winst in de Rallye du Var.

De grootste tegenstander van onze landgenoot was Stéphane Lefebvre. Hij rijdt volgend jaar in het officiële WK team van Citroën en reed in de Var met de Citroën DS3 WRC. Voor de Fransman was het een beladen evenement want hij reed hier voor de eerste keer weer met Gabin Moreau. In Duitsland raakte de Fransman van de weg waarbij hijzelf zowel als navigator Moreau gewond raakten. De verwondingen van Moreau bleken ernstiger, maar hij is nu weer geheel hersteld en probeerde in Frankrijk de draad weer op te vatten.

Vanaf de start bleek Lefebvre de te kloppen man. Abbring bleef in de buurt maar kon de Fransman in een volbloed WRC met zijn R5 auto net niet bijhouden. Wél hield Abbring zich twee andere WRC's van het lijf. Toen Lefebvre na een foutje aan de kant kwam te staan pakte Abbring de leiding. De Fransman Salanon liet uiteindelijk de paardekrachten van zijn Fiesta WRC spreken en passeerde Abbring, maar het was maar van korte duur want de Fransman verdween uit de wedstrijd. Aan het einde van zaterdag stond Abbring dus aan de kop van het klassement. Hij werd fel op de huid gezeten door de ervaren Fransman Yoann Bonato in een DS3 R5. Die naderde na een aantal scratches onze landgenoot zaterdagavond tot op bijna 17 tellen.

Finale
Kevin Abbring was goed wakker toen hij in alle vroegte zondagochtend van start ging. De eerste ochtendproef was hij de snelste man. Samen met Seb Marshall pakte hij bijna vijf tellen op Bonato. Hij was zelfs sneller dan Lefebvre. Op de ruim 32 kilometer lange Monte klassieker Le Plan de la Tour verloor hij wel van de WRC van Lefebvre maar Bonato verloor opnieuw 10 tellen op onze landgenoot. Op Gonfaron de laatste proef van de rally bleek de WRC weer sneller maar Bonato verloor veel tijd, waarmee Abbring de volle winst pakte, de eerste winst in een grote rally van de R5 van Hyundai. Een mooi besluit van een lastig jaar voor onze landgenoot.

Kevin van Deijne haalde helaas de finish niet. Na proef 10 moest hij met mechanische pech de rally verlaten. Desondanks wist hij toch een knappe derde plaats te behalen in de eindrangschikking van de sterk bezette Renault Clio R3T Trophy France 2016.

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet