Racing Shows

Racing Shows: 49e Essen Motor Show 2016. Ford en Ferrari Highlights

Dit jaar vindt de Essen Motor Show, ooit begonnen als Jochen Rindt Show voor de 49e maal plaats. De fabrikanten keren wel schoorvoetend terug. BMW, Ford, Skoda en Fiat Abarth zijn goed vertegenwoordigd. Vooral bij Ford zijn er enkele hoogtepunten zoals de nieuwe Ford GT en de nieuwe Ford Kuga. Maar naar echt autosportnieuws moet je op de 49e editie ver zoeken.Maar anderzijds maken de Retro DTM auto's en een preview van 70 jaar Ferrari weer veel goed.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Onthulling Ford GT
De Ford GT werd op de Essen Motor Show nogmaals onthuld. Premiére voor Duitsland heet zoiets........

49e Essen Motor Show 2016
De presentatie van de Ford GT met Stefan Mücke was eigenlijk het enige hoogtepunt op de Essen Motor Show.Maar waarom die auto nog een keer extra in Duitsland gepresenteerd werd ontgaat ons eigenlijk een beetje. De lokale Ford-dealer Reintges komt elk jaar wel met een Ford-primeur. Overigens was Reintges jaren geleden WK skateboarding. Dit keer viel zijn bedrijf de eer te beurt om de Ford GT te presenteren. En ook het thema Tune It Safe stond dit jaar in het teken van Ford. In samenwerking met Hankook werd de jaarlijkse politie-editie
gepresenteerd.

2016 Tune it Safe
Symbolisch werd in samenwerking met Hankook de Ford Mustang als politieauto voor Tune It Safe geselecteerd.

Ditmaal viel de Ford Mustang deze eer te beurt. De SIHA-organsatie neemt alvast een voorschot op 2017 want dan bestaat het merk Ferrari 70 jaar. Op de SIHA stand wordt hier ruimschoots aandacht aan besteed. De Alfa Romeo 8C 1750 uit 1931 vormt één van de hoogtepunten uit de Ferrari geschiedenis. En uiteraard de Supercars La Ferrari en de FXX op de Ferrari-stand.

2016 La Ferrari
Naast Ford is 70 jaar Ferrari een ander sportief hoogtepunt in het klassieke gedeelte.

Verbouwing
De Messe-hallen worden inmiddels uitgebreid en de verbouwingen zijn momenteel gaande. Dit betekent dat alles wat compacter staat opgesteld. In Hal 6 zijn er nogal wat kampioenschappen vertegenwoordigd en enkele circuits vertegenwoordigd. Naast de diverse Renault kampioenschappen zijn de DTM, DMW GTC Cup, Speziell Tourenwagen Trophy, VLN, RCN, Radical series en o.a. de Franse Lamera Cup vertegenwoordigd. Laatstgenoemde serie lijkt na een aarzelend begin nu eindelijk van de grond te komen. Voor de Renault liefhebbers is er zelfs een Twingo-Eurocup waarvan het seizoen van 7-9 april op Mugello begint en tijdens het weekend van 17-19 november in Vallelunga eindigt. De serie maakt overigens deel uit van het z.g Eset pakket. De Eset V4 Cup series is een GT-series bestaande uit vijf races met wedstrijden op de Hungaroring, Red Bull Ring, Most, Slovakiaring en Brno. In 2016 namen maar liefst 154 coureurs uit twaalf landen aan het kampioenschap deel.

2016  Chevrolet
NASCAR Whelen rijdt in 2017 voor het eerst op Hockenheim, maar keert ook weer op Raceway Venraij terug.

De NASCAR Whelen Euroseries komt ook weer terug op Raceway Venraij. Het evenement staat voor het weekend van 19 en 20 augustus op de kalender. Daarnaast rijdt NASCAR Whelen voor het eerst op de Hockenheimring. Het eerste NASCAR Whelen-weekend staat tijdens het weekend van 30.06 - 2. juli op de kalender.

Italdesign Parcour
Concept Cars zoals de Italdesign Parcour blijven populair. Maar helaas is ook het aantal geëxposeerde exemplaren in tegenstelling tot het verleden ook aardig verminderd.

Ook de conceptcars behoren jaarlijks tot de hoogtepunten van de Show. Er vallen designstudies van o.a. Giugiaro, Italdesign, Rinspeed te zien. Uniek is de Speedback GT van David Brown, waarvan er maar 100 gebouwd zullen worden. In de Grugahallen zijn ruim 500 exposanten uit 21 landen vertegenwoordigd. De organisatoren verwachten de komende week ruim 300.000 bezoekers. De beurs voor Drivers and Dreams is tot zondag 4 december a.s. geopend. Autosport.nl maakte uiteraard een kleine rondgang van wat er allemaal te genieten viel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet