Diversen

Onwillige versnellingsbak schakelt Rinus van Kalmthout uit in Bahrein

rvk bahrein a1

De eerste kennismaking van Rinus van Kalmthout met de Indiase MRF Challenge is niet het succes geworden waar het in de vrije trainingen en de kwalificatie nog op leek. Technische malheur zorgde ervoor dat de KNAF Talent First-coureur in geen van de vier races de finish kon bereiken.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De MRF Challenge is een Indiaas formulewagen-kampioenschap over vier ronden met elk vier races, die gereden worden op de circuits van Bahrein, Dubai, Delhi en Chennai. De Dallara Formule 3-wagens worden door de organisatie ingezet en geprepareerd. Veel bekende coureurs gebruiken dit Indiase kampioenschap om in de winter in vorm te blijven en goed voorbereid aan hun kampioenschap van 2017 te kunnen beginnen. In Bahrein verschenen ondermeer Duits Formule 4-kampioen Joey Mawson en vice-kampioen Mick Schumacher aan de start. Andere bekende namen zijn F3-racewinnaar Ralf Aron, F3-coureur Harrison Newey, zoon van F1-designer Adrian Newey en Manuel Maldonado, familie van F1-coureur Pastor.

rvk bahrein

Rinus van Kalmthout neemt aan de MRF Challenge deel op advies van Sander Dorsman van MP Motorsport om meer ervaring op te doen in formulewagens. De afgelopen maanden was hij weliswaar erg succesvol in de Formule Renault 2.0 op Mugello en Estoril, maar de 16-jarige Hoofddorper is zich ervan bewust dat hij veel kilometers moet maken om goed voorbereid aan zijn nieuwe uitdaging in de Amerikaanse USF2000 te kunnen beginnen.

Op donderdag 17 november stapte Van Kalmthout voor het eerst in de MRF-bolide voor twee vrije trainingen. Tot zijn genoegen zag hij dat hij goed mee kon komen, sterker nog, hij reed in het veld van 17 rijders een zeer bevredigende vierde tijd. "Ik weet dat het nog niet veel zegt, maar ik ben blij dat het meteen goed gaat", is Van Kalmthout tevreden.

rvk bahrein cp

Tijdens de kwalificatie op vrijdagochtend reed hij al vroeg in de sessie een vierde tijd, maar hij ondervond vervolgens problemen met schakelen en zijn gas bleef hangen. Door een lange pitstop was hij inmiddels teruggevallen naar de 9e positie, maar vijf minuten voor tijd kon hij de baan weer op en perste hij er een vijfde tijd uit, een tiende van een seconde achter Mick Schumacher.

Op vrijdag stonden ook de eerste twee races op het programma, de twee andere races op zaterdag. De eerste race was van korte duur, Van Kalmthout viel uit met schakelproblemen en moest daardoor de tweede race als laatste starten. Maar ook deze tweede race was de versnellingsbak niet in orde en was zijn race al snel voorbij. Na afloop van de race bleek dat de Indiase engineers de kabel van de bak niet juist hadden afgesteld.

rvk bahrein a2

Op zaterdag mocht Van Kalmthout door zijn op één na beste rondetijd in de kwalificatie als achtste starten en nu de problemen met de versnellingsbak verholpen leken wilde de KTF-coureur zichzelf in de race laten zien. Dit keer werd hij echter al in de eerste bocht naar buiten gedrukt, raakte daarbij een andere rijder en moest met een beschadigde wishbone alweer de pits opzoeken.

rvk bahrein a3

De vierde en laatste race maakte een teleurstellend weekend compleet, de onwillige versnellingsbak bleek nog steeds niet in orde en zorgde ervoor dat Van Kalmthout opnieuw de finish niet bereikte. "Ik hoop dat ik mijn portie mechanische pech nu gehad heb en de volgende ronde in Dubai eindelijk eens aan racen toekom. Ik weet dat dit ook belangrijk is in het leerproces, maar vier keer uitvallen in één weekend is wel een erg extreme les", zei Van Kalmthout als reactie op zijn teleurstellende weekend in Bahrein.

Rinus van Kalmthout reist over een week weer naar Amerika voor een testsessie in de USF2000, die op maandag 28 en dinsdag 29 november plaatsvinden op Barber Motorsports Park in de Amerikaanse staat Alabama. Op 9 en 10 december wordt de tweede ronde in de MRF Challenge gereden op het circuit van Dubai.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet