Formule 3

F3: Antonio Félix da Costa wint voor de tweede keer Macau

161120 F3 Podium

António Félix da Costa heeft de 63e editie van de Macau Grand Prix op zijn naam geschreven. In een race die in vergelijkking met de voorafgaande chaos in de TCR en de FIA GT World Cup opmerkelijk kalm was, pakte de Portugees in de zevende ronde vanuit de slipstream de leiding van Sérgio Sette Câmara en rijdt vervolgens de overwinning naar huis. Voor Félix da Costa, die na drie jaar met BMW in de DTM de toerwagenserie aan het eind van het afgelopen seizoen vaarwel zei, is het na 2012 zijn tweede zege in Macau. Routinier Felix Rosenqvist, die de afgelopen twee edities van de race op zijn naam schreef, kwam ditmaal als tweede over de eindstreep, voor Sette Câmara. Voor Van Amersfoort Racing eindigden twee van de drie coureurs in de top tien: Callum Ilott werd vijfde, Pedro Piquet werd als negende geklasseerd.


Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA F3 World Cup/Alex Trienitz


Sette Câmara neemt bij de start de leiding voor Félix da Costa. Ilott zit bij het aanremmen van Lisboa aan de buitenkant en valt terug naar de vijfde plaats. Aan het eind van de eerste ronde heeft Camara een straatlengte voorsprong. Da Costa is tweede, voor Yamashita, Rosenqvist en Ilott. In de tweede ronde plaatst Rosenqvist bij het aanremmen van Lisboa een aanval op Yamashita, maar zonder succes. De volgende ronde lukt het wel, terwijl ook Callum Ilott de Japanner voorbij wil steken. Hij duwt Yamashita voor Lisboa naar de buitenkant en pakt de positie. In de derde ronde passeert Hugues Juncadella en is daarmee zevende. In ronde vier heeft Günther een klapband links achter, terwijl Mazipan bij Paiol in de muur klapt.

Vooraan rijdt Félix da Costa het gat naar Sette Câmara dicht, maar op het moment dat de twee in de vijfde ronde richting Lisboa rijden, brengt de wedstrijdleiding de safety-car naar buiten. Günther komt de pits binnen voor een bandenwissel. In de zevende ronde wordt de race weer vrijgegeven. Vanuit de slipstream bij het uitkomen van Mandarin pakt Félix da Costa de leiding ten koste van Sette Câmara. Bij Lisboa rijdt Maini de bandenstapels in, maar kan zelfstandig verder rijden. Eriksson en Ticktum rijden na een aanleiding aan het eind van de ronde de pits in. Cassidy rijdt een prachtige race, maakt na zijn pitstop op nieuwe banden de ene na de andere plaats goed en rijdt na negen ronden al op de elfde plaats. In de tiende ronde komt opnieuw de safety-car in actie, nadat Cassidy is gestrand. Zijn opmars vond daarmee een voortijdig einde.

Aan het eind van ronde twaalf komt de safety-car de pits in. Na de herstart probeert Rosenqvist het bij Lisboa tegen Sette Câmara, maar zonder succes. Daarachter weet Yamashita wel Ilott uit te remmen. In de 14e ronde laat Rosenqvist de auto voor Lisboa staan en verovert zo de tweede plaats. Maini schiet bij Lisboa opnieuw rechtdoor, al voor de derde keer dit weekeinde. In de laatste ronde zijn er daarom bij Lisboa gele vlaggen, zodat Rosenqvist geen inhaalpoging meer kan ondernemen. Daarme blijft de volgorde ongewijzigd en behaalt Félix da Costa na 2012 zijn tweede overwinning in Macau. Rosenqvist eindigt als tweede, voor Sette Câmara, Yamashita, Ilott, Hughes, Russell, Juncadella, Piquet en Sims.

161120 FIA F3 Macau uitslag hoofdrace

161120 F3 Start
Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet