Formule 3

F3: Félix da Costa wint kwalificatierace, VAR-coureur Ilott morgen ook op eerste startrij

161119 FIA F3 Macau Costa
António Félix da Costa voor Van Amersfoort-coureur Callum Ilott

António Félix da Costa, die in 2012 de Grand Prix van Macau op zijn naam wist te schrijven, is in een goede positie om morgen opnieuw een succes op het stratencircuit aan zijn palmares toe te voegen. Op zaterdagmiddag lokale tijd won hij de tien ronden lange kwalificatierace op het stratencircuit, zodat hij morgen voor de hoofdwedstrijd vanaf de pole-position mag vertrekken. Naast de coureur van het Carlin-team staat de Britse Van Amersfoort-rijder Callum Ilott ook op de eerste startrij, want na een matige start herstelde hij zich goed en eindigde als tweede. De derde plaats was voor de Braziliaan Sérgio Sette Câmara. Na de nodige incidenten in de eerste ronde reed het veld vier ronden achter de safety car.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA F3 World Cup/Alex Trienitz

De start van de race werd uitgesteld, omdat er na flinke regenval in de ochtend een forse hoeveelheid water vanaf het dak van de tribune langs het rechte stuk voor Lisboa op het asfalt van de baan beland was. Baanposten proberden met bindmiddel en bezems de boel enigszins droog te krijgen, wat uiteraard veel tijd in beslag nam. Met een vertraging van ruim een uur kon de race eindelijk worden gestart. Bij het uitkomen van Mandarin gaat het mis. Hubert rijdt aan de linker kant tegen de vangrails, evenals Günther en Norris. Van de auto van Norris breekt de voorvleugel af en belandt midden op de baan. Verderop in het veld gaat Sasaki in de remmen, zijn Chinese teamgenoot Ye kan hem niet meer ontwijken en raakt de auto van de Japanner, waarop de auto van Ye hoog de lucht ingaat, maar wel weer op zijn wielen landt. Uiteraard komt de safety-car in actie. Ilott leidt voor Félix da Costa, Sette Câmara, Russell, Yamashita, Rosenqvist, Cassidy, Juncadella, Ticktum en Sims.

Aan het eind van de vierde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Yamashita valt Russell aan in de strijd om de vierde plaats en gaat spectaculair wijd in Mandarin, maar weet zijn auto wonderwel onder controle te houden. Bij het aanremmen van Lisboa passeert Félix da Costa Ilott en neemt zo de leiding over. Eriksson passeert Chung en is daarmee 16e. Félix da Costa komt met een voorsprong van een seconde terug uit de ronde, maar in de zesde ronde rijdt Ilott het gat enigszins dicht: het verschil is nog slechts 0,7 seconde.

In de achtste ronde pakt Piquet met een gewaagde move de twaalfde plaats ten koste van MacLeod en Beckmann bij het aanremmen van Lisboa. Een ronde later doet Yamashital hetzelfde bij Russell in de strijd om de vierde plaats. Juncadella passeert Cassidy voor de zevende plaats. Sims verliest de negende positie aan Ticktum. De laatste ronde levert geen positiewisselingen meer op en zo wint Félix da Costa voor Ilott, Sette Câmara, Yamashita, Russell, Rosenqvist, Juncadella, Ticktum en Sims.

161119 FIA F3 World Cup Macau uitslag kwalificatierace

161119 FIA F3 Macau Podium Qualirace
Het podium na de kwalificatierace: vlnr VAR-coureur Ilott, winnaar Félix da Costa en Sette Câmara

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet