GT

GT: Vanthoor wint kwalificatierace Macau, beide Nederlanders in top tien

161119 FIA GT Macau Qualirace Startfase

Laurens Vanthoor won de FIA GT World Cup-kwalificatierace in Macau. In de twaalf ronden lange wedstrijd, waarvan het veld zes ronden achter de safety-car reed, kwam de Belgische rijder met zijn Audi R8 LMS als winnaar over de eindstreep, gevolgd door de beide Porsche-fabrieksrijders Earl Bamber en Kévin Estre. De Mercedes-AMG GT3's kwamen er door een gebrek aan topsnelheid in de strijd om de ereplaatsen niet aan te pas: Maro Engel eindigde op bijna zeven seconden van de winnaar als vierde, Renger van der Zande werd als vijfde geklasseerd. Nicky Catsburg verloor in de ROWE-BMW bij de start een plaats, maar kwam achter Adderly Fong in de Bentley als zevende en daarmee beste Macau-debutant aan de finish.


Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Alex Trienitz/FIA GT World Cup

Bij de start komt Laurens Vanthoor beter weg en leidde het veld op weg naar de eerste bocht. Bij het uitkomen van de snelle linksknik gaat het mis voor zijn teamgenoot, Edoardo Mortara, die vanaf de pole-position was gestart. De Audi van de Italiaan gaat in de rondte en hij valt terug tot aan de staart van het veld. Met een goede start schuiven de beide Porsche-rijders Earl Bamber en Kévin Estre door naar de plaatsen twee en drie, met daarachter de beide Mercedessen van Engel en Van der Zande. Catsburg verliest een plek aan Fong in de Bentley. Bij het aanremmen van Lisboa raakt Van der Zande de Audi van Nico Müller, waarop die achterwaarts in de bandenstapels spint, maar de race nog kan voortzetten. Bij het ingaan van de tweede ronde crasht Müller bij Mandarin, waarop de safety-car in actie komt. Vanthoor leidt voor Bamber, Estre, Engel, Van der Zande, Fong en Catsburg.

161118 FIA GT World Cup qualirace Collision Aanrijdng tussen Van der Zande en Müller voor Lisboa in de tweede ronde

In ronde vijf wordt de race weer vrijgegeven, maar aan het eind van de ronde gaat het opnieuw mis: de beide Porsche-privérijders Philip Ma en John Shen komen in de R-Bend met elkaar in botsing en de beide auto's blijven dwars op de baan staan. Daarmee komt opnieuw de safety-car in actie. De herstart volgt in de achtste ronde, maar positiewisselingen zijn er niet. De Audi blijkt qua snelheid in het voordeel: na twee ronden heeft Vanthoor een voorsprong van een seconde op Bamber. Achter de beide Porsches is er een flink gat naar de Mercedessen van Engel en Van der Zande.

Mortara, die na twee bezoeken aan de pits op flinke achterstand rijdt, haalt een paar achterblijvers in, maar wordt ongeduldig als hij in de twaalfde ronde te lang vastzit achter Darryl O'Young in de Porsche. In een inhaalpoging waar dat eigenlijk niet kan, tikt Mortara de 911 van O'Young in de rondte – een volledig zinloze actie in de strijd om de 13e plaats. Aan het eind van die ronde is de race ten einde: Vanthoor wint voor Bamber, Estre, Engel, Van der Zande, Fong, Catsburg, Plentz, Yoshimoto en Bortolotti.

161118 FIA GT World Cup Macau Qualirace Podium Podium met vlnr Earl Bamber, Laurens Vanthoor en Kévin Estre

161119 FIA GT World_Cup Macau uitslag kwalificatierace

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet