GT

GT: Mortara en Vanthoor zorgen voor volledige eerste startrij Audi in Macau

2016-MacauGP-AT1-1231
Edoardo Mortara was het snelst in de kwalificatie in Macau

'Mr Macau' Edoardo Mortara (twee keer winnaar van de Formule 3-race en drie keer winnaar van de Macau GT Cup) vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de kwalificatierace van de FIA GT World Cup op het stratencircuit in de voormalige Portugese kolonie. In de kwalificatie kwam de in Zwitserland wonende Italiaan met zijn Audi R8 LMS tot een tijd van 2:16,882 minuten. Zoals bekend heeft Mortara dit weekeinde zijn laatste optreden voor het merk met de vier ringen: volgend jaar rijdt hij voor concurrent Mercedes-Benz in de DTM. Laurens Vanthoor, van wie in Macau ook sterke geruchten de ronde doen dat hij bij Audi vertrekt (mogelijk naar Porsche), completeerde de volledige eerste startrij voor Audi, wederom een fraai succes voor het Belgische WRT-team. Renger van der Zande is als zevende met zijn Mercedes-AMG GT3 de best geklasseerde landgenoot in de startopstelling, terwijl Nicky Catsburg in de ROWE-BMW zich bij zijn eerste optreden in Macau heel keurig als achtste wist te kwalificeren.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Alex Trienitz/FIA GT World Cup

Natuurlijk verliep de kwalificatie – zoals in Macau te verwachten viel – niet zonder problemen. Na twintig minuten was er de eerste rode vlag, nadat de Thaise rijder Pasin Lathouras bij het uitkomen van de bloedsnelle knik bij Mandarin de controle over zijn Ferrari verloor, in de rondte ging en met de achterkant van de auto de vangrails raakte. Zo'n drie minuten na de herstart werden de rode vlaggen opnieuw gezwaaid, opnieuw vanwege een crash bij Mandarin. Ditmaal was het de Brit Richard Lyons, die met zijn Porsche in de bocht de kerbstones aan de binnenkant van de baan geraakt had en vervolgens hard in de vangrails klapte. Voor Lyons – en vooral voor de betreurenswaardige monteurs van zijn team Craft Bamboo Racing – was het al de tweede crash van de dag, want vanmorgen was hij in de vrije training tussen Paiol en het politiebureau ook al de muur in gegaan. Opmerkelijk veel schade voor iemand die toch behoorlijk wat ervaring in Macau heeft...

2016-MacauGP-AT2-1741 Renger van der Zande is op de zevende plaats de beste Nederlander

Lange tijd stond Laurens Vanthoor bovenaan de tijdenlijst met zijn tijd van 2:17,016 minuten, maar na de tweede onderbreking, met nog tien minuten op de klok, liet teamgenoot Edoardo Mortara zien dat het nog harder kon: als eerste rijder dit weekeinde kwam hij onder de 2:17 met een tijd van 2:16,882 minuten en daarmee verzekerde de vijfvoudig Macau-winnaar zich van de pole-position. Vanthoor eindigde als tweede en zorgde daarmee voor de 'clean sweep' van de eerste startrij voor Audi. Op de derde plaats volgde Earl Bamber als beste Porsche-rijder, net voor Maro Engel met de snelste van de beide fabrieks-Mercedes-AMG GT3's. De Zwitser Nico Müller leverde een sterke prestatie door zich met de Phoenix-Audi bij zijn debuut in Macau als vijfde te kwalificeren.

2016-MacauGP-AT2-1862
Nicky Catsburg kwalificeerde zich voor zijn Macau-debuut als achtste

Ook de beide Nederlanders staan in de top tien van de startopstelling voor de kwalificatierace: achter Kévin Estre in de tweede fabrieks-Porsche kwalificeerde Renger van der Zande zich als zevende, terwijl hij Macau-debutant Nicky Catsburg met de ROWE-BMW als achtste naast zich op de vierde startrij vindt.

2016-MacauGP-AT1-1993
Op pole voor zijn laatste optreden met Audi: Edoardo Mortara

161118 FIA GT World Cup Macau uitslag kwalificatie
 

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet