Sportscars

Sportscars: Porsche en Mazda presenteren nieuwe modellen in LA

M16 5489

Porsche en Mazda hebben op de Los Angeles Auto Show hun nieuwe auto's voor het seizoen 2017 gepresenteerd. Het Duitse merk toonde voor het eerst officieel de nieuwe Porsche 911 RSR die komend seizoen in de GTE klasse in het FIA WEC en de GTLM klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship zal uitkomen. Mazda lanceerde in Los Angeles de Mazda RT24-P, die in de Daytona Prototype international (DPi) klasse van het IMSA kampioenschap zal worden ingezet.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: PR

Nieuwe Porsche 911 RSR - met middenmotor
Porsche was vanmiddag de eerste van de twee autofabrikanten die de nieuwe raceauto presenteerde. De geruchten deden al lange tijd de rondte, maar vandaag werd dan officieel bevestigd dat de nieuwe 911 RSR, in tegenstelling tot alle eerdere uitvoeringen, een middenmotor heeft. De nieuwe RSR heeft daarnaast een volledig nieuwe aandrijving, ophanging en aerodynamica.

Dit is met name achteraan de auto te zien, waar door de nieuwe configuratie nu plaats is voor een grotere diffuser. De nieuwe achtervleugel van de 911 RSR is afgeleid van de 919 Hybrid LMP1 auto. Opvallend is wel dat Porsche niet kiest voor een turbomotor, maar voor een 'standaard' vier lieter zescilinder boxermotor. Deze motor levert volgens Porsche een vermogen van 510 pk.

M16 5491

"Hoewel we het typerende 911 ontwerp in stand hebben gehouden, is dit de grootste evolutie in de geschiedenis van ons top GT model," aldus Porsche Motorsport-baas Dr. Frank-Steffen Walliser.

Porsche zal de nieuwe 911 RSR laten debuteren tijdens de 24-uursrace van Daytona. Zowel in het FIA WEC als in het IMSA WeatherTech Sportscar Championship zullen twee fabrieksauto's worden ingezet.

Mazda presenteert nieuwste DPi model in LA
Mazda bevestigde dat het volgend seizoen met twee auto's in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship te zien zal zijn en presenteerde op de autoshow van Los Angeles de nieuwe RT24-P, een verwijzing naar het Mazda Road to 24 programma.

2017 rt24p front 001

De RT24-P zal in de DPi klasse van het Amerikaanse kampioenschap te zien zijn en is gebouwd op een Riley-Multimatic chassis. De Mazda zal worden aangedreven door de 600 pk sterke Mazda MZ-2.0T vier-liter turbo motor. Het meest opvallend aan het ontwerp van de Mazda is de inmiddels zo kenmerkende grill.

Het uit Florida afkomstige SpeedSource Racing Engineering zal de auto's runnen. Jonathan Bomarito, Tristan Nunez, Tom Long en Joel Miller werden als coureurs bevestigd.

2017 rt24p side profile 001

"Dit is een groots moment voor Mazda Motorsports en de volledige Mazda familie. Het is voor ons merk erg zinvol om op het hoogste niveau van ons motorsport programma een auto met een Mazda ontwerp te hebben. We geloven dat we het juiste team, de juiste rijders en het juiste chassis hebben om races en kampioenschappen te winnen," aldus Mazda Motorsports North America-baas John Doonan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet