GT

GT: Kovalainen en Hirate winnen Super GT titel op Motegi

1-YO5 3834

Heikki Kovalainen en Kohei Hirate hebben tijdens het laatste weekeinde van het Super GT seizoen de titel weten te veroveren. Op de Twin Ring Motegi wisten de voormalig Formule 1-coureur en zijn Japanse teamgenoot met de DENSO KOBELCO SARD Lexus RC F de laatste race op hun naam te schrijven en daarmee het kampioenschap binnen te slepen. Voor Kovalainen is het zijn eerste Super GT titel, Hirate werd in 2013 ook al kampioen met Lexus. De eerste race op zaterdag werd verreden ter vervanging van de eerder dit jaar wegens een zware aardbeving afgelaste race op Motegi.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

Lexus Team SARD rijders Kovalainen en Hirate begonnen het weekeinde met een achterstand van 10 punten op titelverdedigers Tsugio Matsuda en Ronnie Quintarelli. Op Motegi kwamen MOTUL AUTECH Nissan GT-R rijders Matsuda en Quintarelli in de twee races echter niet verder dan de negende en de zevende plaats, waardoor zij hun titel niet wisten te prolongeren en uiteindelijk zelfs als derde in de eindstand eindigden.

Met een tweede plaats op zaterdag en een overwinning op zondag, de eerste van het seizoen, wisten Kovalainen en Hirate de achterstand van 10 punten om te buigen in een voorsprong van 13 punten. Kazuya Oshima en Andrea Caldarelli eindigden de laatste race van het seizoen als tweede en het Japans-Italiaanse duo wist daardoor ook Matsuda en Quintarelli te passeren in de titelstrijd.

Voor Kovalainen was de overwinning in Motegi zijn eerste overwinning sinds hij met de McLaren MP4-23 de Grand Prix van Hongarije in 2008 op zijn naam schreef. De laatste titel die de Finse coureur wist te behalen was de World Series by Nissan titel in 2004. Hirate won in 2014 nog een race in de Super GT. Voor SARD is het de eerste titel in het kampioenschap sinds de start van het Japanse GT kampioenschap in 1994.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet