NASCAR

NASCAR: Kyle Larson wint Xfinity Texas. Muurtouché verbeterde wegligging.

In de 171e van de 200 ronden tellende Xfinity-wedstrijd op de Texas Motor Speedway pakte Kyle Larson definitief de leiding en wist polesitter Brad Keselowski tot aan de finish in O'Neill Autoparts Challenge achter zich te houden. Zelfs een touché met de muur kon de Ganassi-coureur niet van de zege afhouden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Larson Texas overwinning
Kyle Larson op weg naar zijn tweede seizoenszege in de NASCAR Xfinity-series voor het team van Chip Ganassi.


Kyle Larson wint Xfinity Texas. Muurtouché verbeterde wegligging.
Bij de allesbeslissende herstart kreeg Larson een duwtje van Elliott Sadler dat hem definitief aan de leiding hielp. En ondanks een touché met de muur wist Larson Penske-coureur Brad Keselowski de laatste dertig ronden achter zich te houden. Die touché met de muur leverde zelfs een voordeeltje voor Larson op. De wegligging verbeterde zelfs en de auto was volgens Larson gemakkelijker te besturen... Eerder dit seizoen won Larson op Pocono en nu behaalde hij op de Texas Motor Speedway zijn tweede seizoenszege. Beide keren had Elliott Sadler aandeel hierin door Larson op het juiste moment naar voren te pushen.

Kyle Larson: "Ik hou er wel van om Sadler bij de herstarts achter mij te hebben. Hij komt bij de herstarts altijd goed weg en is erg goed met pushen. Ook in Pocono hielp hij mij en nu weer in Texas. In de short runs werd het in het verkeer erg krap maar toen ik mij in "clean air" bevond was ik loose, zeker over de hobbels in Turn 1 waardoor ik even de muur raakte. Ik wist dat ik een grote voorsprong had en dat Keselowski mij niet kon passeren. In feite verbeterde door die touché met de muur de wegligging en was die auto gemakkelijker te besturen."

Tifft Sadler
Elliott Sadler in gevecht met de Toyota van Matt Tifft.

Brad Keselowski reed in zijn Penske Ford Mustang 145 ronden aan de leiding en beschikte zeker over de snelste auto. In de Xfinity-series wacht Keselowski nog steeds op zijn eerste seizoensoverwinning en was dan ook zwaar teleurgesteld na afloop. Brad Keselowski: "Wat de aerodynamica van de auto voor je ook mocht zijn, één ding was duidelijk. Dat die de wedstrijd ging winnen. Omdat de "aero"(luchtstroom) hier erg belangrijk is en vrijwel alle auto's gelijk zijn wordt het erg moeilijk om te passeren. Ik dacht dat wij zelfs iets sneller waren maar als je achter iemand rijdt verlies je zoveel grip dat je nauwelijks iets kunt doen."

2016 Politie Texas
Eerbetoon aan de Texaanse politie op de auto van Matti Di Bennedetto.

Kevin Harvick eindigde met vijf seconden achterstand op de koplopers als derde. De JGR-Toyota rijders Erik Jones en Daniel Suarez eindigden resp. als vierde en vijfde. Erik Jones: " Voor de punten was het een mooie solide dag en dit hadden wij nodig. Wij willen deze wedstrijden winnen maar vandaag beschikten wij over een auto die gewoon niet goed genoeg was."

In de tussenstand van de Chase naar het Xfinity-kampioenschap staat Daniel Suarez met één punt voorsprong op Elliott Sadler aan de leiding. Na de wedstrijd op Phoenix volgende week moet de beslissing tussen vier rijders op Homestead vallen.

2016 Larson doughnut
Tweede zege voor Kyle Larson in de Xfinity-series dit seizoen.

Uitslag
1. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
2. Brad Keselowski Ford 200 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
4. Erik Jones Toyota 200 ronden
5. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
6. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
7. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
8. Brennan Poole Chevrolet 200 ronden
9. Matt Tifft Toyota 200 ronden
10. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet