V8 Supercars

V8 Supercars: Van Gisbergen dichtbij V8 Supercar titel. Team vertoont scheurtjes

Dit weekend op het Nieuw Zeelandse Pukehohe het voorlaatste V8 Supercar weekend dat uit vier Sprint wedstrijden bestaat. Shane van Gisbergen(de man met Nederlandse wortels in de regio Tilburg) is samen met zijn teamgenoot Jamie Whincup de grote titelfavoriet. Maar door interne politieke omstandigheden begint het team van Triple 8 scheurtjes te vertonen.

SVG Portret
Gaat SVG voor een derde titel dit seizoen? Hij zou dan misschien de eerste coureur zijn die drie titel in hetzelfde jaar wint. Eerder won hij al de Blancpain Endurance Series met een McLaren en de Pirtek Enduro Cup. 

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull Team Australia

Shane van Gisbergen dichtbij V8 Supercartitel. Team vertoont scheurtjes
De Nieuw Zeelander Shane van Gisbergen(met roots in de regio Tilburg) heeft met nog zes races te gaan een voorsprong van 148 punten op zijn naaste rivaal en teamgenoot Jamie Whincup. Van een Hamilton/Rosberg situatie zoals bij Mercedes in de Formule 1 is er bij Triple 8 absoluut geen sprake. Zowel Van Gisbergen en Whincup werken nauw samen om Triple Eight nog verder naar voren te brengen. Van Gisbergen: "Wij hebben een duidelijke doelstelling en dat is samenwerking om te zorgen dat we over de sterkste auto's beschikken. Wij werken uitstekend samen. Wij blijven door ontwikkelen om er zeker van te zijn dat onze auto's goed genoeg zijn. Als ik de titel win dan is het prima. Mocht ik hem niet winnen dan blijven we gewoon doorgaan" Met vier races op zijn thuiscircuit in Auckland is de kans aanwezig dat SVG dit jaar al voortijdig kampioen wordt. Van Gisbergen wil er zelf niet aandenken. Shane is ervan overtuigd dat de beslissing pas bij de laatste wedstrijd in Sydney gaat vallen. Mocht SVG de titel winnen dan is hij de eerste Nieuw Zeelandse kampioen sinds Jim Richards in 1991 maar ook de eerste met Nederlandse wortels.

SVG Finish
SVG wint de Pirtek Endurance Cup titel tijdens de Gold Coast 600.

Team vertoont scheurtjes
Het is vrijwel zeker dat Triple Eight in de eindstand van het kampioenschap wel de eerste drie plekken gaat innemen. Alleen die van Craig Lowndes is misschien in gevaar. Afgelopen week stond het team van Roland Dane (een Britse Ier ofwel een Ierse Brit, die sinds september van dit jaar het Australische staatsburgerschap bezit) behoorlijk in de publieke belangstelling. Dane's rechterhand, de Fransman Ludo Lacroix(de engineer van Craig Lowndes) werd voor volgend seizoen door DJR Team Penske weggekaapt. Oorspronkelijk zou Lacroix bij Triple Eight het seizoen voltooien, maar kreeg in de loop van de week te horen dat zijn diensten voor de resterende races niet meer op prijs werd gesteld. De engineering bij Lowndes wordt dit weekend door de ervaren John McGregor gedaan.

SVG Fun
De relatie met zijn teamgenoten Jamie Whincup en Craig Lowndes is uitstekend. 

Bij DJR Team Penske is er alles aangelegen om de beste mensen in business binnen te halen. De Fransman Lacroix maakte meer dan 17 jaar deel uit van het team en was de rechterhand van teambaas Roland Dane. Zijn vertrek kwam dan ook als een volslagen verrassing. Toen Dane later deze week hoorde naar welk team Lacroix vertrok werd hij per direct op non-actief gesteld. Voor volgend jaar heeft het team van Roland Dane voormalig Williams en F1 engineer Sam Michael aangetrokken. Overigens lopen er in de V8 Supercarwereld nogal veel ex F1 mensen rond. Een zware klap voor Triple Eight omdat Lacroix al aan het design van de Gen2 Supercar begonnen was. Bij Triple Eight zou er inmiddels al een gloednieuwe V6 Turbo motor op de testbank staan.( In 2018 wordt het nieuwe reglement van kracht en verdwijnt de term V8 Supercars en zijn er verschillende motorenpakketten toegestaan)

SVG wachten
Een volledig geconcentreerde SVG tijdens de Gold Coast 600.

Commercieel directeur eveneens vertrokken
En Dane kreeg eerder vorige maand al de eerste klap te verwerken toen commercieel teamdirecteur Peter Jamieson opstapte. Jamieson was sinds 2004 verantwoordelijk voor de commerciële deals met Vodafone, Red Bull en Caltex. De Red Bull en Caltex-contracten lopen overigens tot eind 2018. Daarover behoeft men zich bij Triple Eight weinig zorgen te maken. Roger Penske staat er om bekend om de juiste mensen binnen te halen. Hoewel het erg stil rondom Jamieson is, heeft de Amerikaanse teambaas bij Triple 8 via de achterdeur keihard toegeslagen om de juiste mensen binnen te halen. Waarschijnlijk is dit het begin van een eeuwig durende vijandschap tussen Triple Eight(Dane) en DJR Team Penske(Roger Penske en Dick Johnson). De media en fans gaan in de toekomst in ieder geval smullen......

SVG SP
SVG spectaculair op het randje aan het werk. Zoals de fans het graag zien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet