Formula Ford

Formule Ford: Banden opwarmen bepaalt kampioenschap (lang)

 4445_florie_podium


De Formule Ford maakte er tijdens de laatste race van het jaar weer een waar racespektakel van, tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. Met maar één race op het programma kon iedereen nog eenmaal vlammen en dat werd door de meeste coureurs dan ook gedaan, hoewel sommigen hierbij nét over de schreef gingen. Michel Florie kroonde zich uiteindelijk tot kampioen, terwijl Nick Catsburg – al gekroond tot kampioen in de First Division – de overwinning opeiste.


Tekst: Daan Jeuken, fotografie: Tim Böhme en Sander Duijm

De uitgangspositie bij aanvang van de Finaleraces was simpel: met nog één race te gaan had Michel Florie nog één puntje nodig om zich tot Formule Ford-kampioen te kronen. Dit zou hij al kunnen realiseren door de poleposition te scoren, maar een finish in de top vijftien zou ook genoeg zijn voor de Amsterdammer. In de First Division behaalde Nick Catsburg tijdens de Trophy of the Dunes al het kampioenschap, voor hem was de druk dus al van de ketel.

 1881_training


Wie het laatst rijdt, rijdt het hardst
De kwalificatie voor de Formule Ford was vooral een kwestie van rijden tot het vallen van de vlag. Bij aanvang van de sessie was de baan behoorlijk vochtig, maar doordat de hemelsluizen op dat moment gesloten waren, werd de baan droger en droger en dus sneller en sneller. Het mag dan ook logisch zijn dat de snelste tijden aan het einde van de sessie werden gereden.
En wie was dan de laatste die een tijd noteerde? Benoit Perret, nota bene de enige die Florie nog van de titel af zou kunnen houden, reed in de slotseconden naar de pole en haalde daarmee het bijbehorende puntje. Dit hield de mathematische kans op de titel nog steeds open. Perrets tijd van 2:02.671 was dus genoeg voor de pole, maar ter vergelijking: de snelste rondetijd in de race was 1:47.571. Perret was er echter niet minder blij om. “De baan werd per ronde sneller, ik zette mijn tijd in de laatste seconden en dat was dus de snelste. Ondanks de natte baan had ik een goed gevoel in de auto.”

 3174_perret_tc

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet