Formule 1

Formule 1: Vettel alsnog bestraft voor blokkeren van Ricciardo, emoties lopen hoog op

160004 mex

Wie dacht dat in Mexico toch nog de juiste drie mannen op het podium waren gezet, kwam uren later bedrogen uit. Sebastian Vettel is alsnog bestraft voor het afwijken van zijn lijn tijdens het verdedigen van zijn positie ten opzichte van Daniel Ricciardo. De Duitser kreeg tien strafseconden, waardoor hij naar de vijfde plaats terugviel. Het was het opmerkelijke slotstuk van enkele heetgebakerde laatste ronden van de GP van Mexico en een nasleep waarin de emoties zo mogelijk nog hoger opliepen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari, Red Bull Racing

Het leek zo mooi opgelost aan het einde van een GP van Mexico, die werd afgesloten met een reeks hectische ronden. Max Verstappen had in zijn wil om Vettel van de derde plaats te houden een stuk afgesneden, maar de plaats niet 'teruggegeven', wat bij de Ferrari-coureur tot flink wat gevloek en getier op de Nederlander en wedstrijdleider Charlie Whiting leidde. Maar nog vóórdat de podiumceremonie begon, had Verstappen al een tijdstraf aan de broek en werd hij bij de top-drie weggehaald. Vettel moest weliswaar een sprintje trekken, maar kon toch nog zijn beker op het podium in ontvangst nemen.

160070 mex

Daarmee was de storm niet geluwd, want al snel stak een felle discussie op over het meten met twee maten – niet alleen onder de Nederlandse fans, maar ook in het Mexicaanse rennerskwartier. Daniel Ricciardo was de prominentste stem die na afloop opriep om ook Hamilton en Vettel te bestraffen – de Engelsman voor het afsteken van de eerste bocht na de start, de Duitser voor de blokkeeractie.

"Seb deed precies waar iedereen de laatste tijd over klaagde – van lijn veranderen tijdens het remmen. Hij verdient daar niet te staan", zei de Australiër tijdens tv-interviews. Het opmerkelijke was dat juist Vettel zich de afgelopen weken druk maakte over deze gevaarlijke manier van verdedigen.

P-20161031-00103 News

Ook Ricciardo kon het vloeken niet beheersen toen hij zijn mening gaf over het feit dat Hamilton zich kon verremmen, de baan verlaten en weer daarop terugkeren zonder daarvoor te worden bestraft. "Er zou verdomme een muur moeten staan om die gasten tegen te houden. Dan leren ze 't wel af."

Het meten met twee maten bleef zo toch nog enigszins in stand, want ook Verstappen beklaagde zich er na afloop over dat hij wél een straf had gekregen en Hamilton niet. "Lewis had er enorm voordeel van, ik niet eens. Ik reed al voorop en kwam op dezelfde afstand voor Vettel terug op de baan."

P-20161030-00446 News

De Nederlander had inmiddels de beelden van Vettels verdedigingsactie al gezien. "Ik doe 't tenminste op een goede manier", zei hij schamper. "Hij weet niet hoe het moet, omdat Daniel al naast 'm zit en dan stuurt hij pas in. Ze raken elkaar en dan begint hij over de radio te schreeuwen."

Ook daar had Verstappen geen goed woord over. "Belachelijk. Ik denk dat hij maar eens terug naar school moet. Hij is de laatste tijd zo gefrustreerd." Vettel, die door de kijkers tot 'man van de wedstrijd' werd uitgeroepen, begreep al drukte om zijn taalgebruik niet. "Het was niet het juiste om te zeggen, maar de emoties liepen bij mij hoog op." De Duitser zocht Whiting meteen op om tekst en uitleg te geven, maar vond dat de rest van de wereld niets te maken had met wat er besproken werd.

Vettel kreeg ook twee punten op zijn licentie voor de blokkeeractie. Hij heeft er nu in totaal zes. 12 punten in 12 maanden leidt tot een schorsing van één race.

P-20161031-00157 News

In een nachtelijk Mexico kreeg Daniel Ricciardo – de enige man die niet in de buurt van de podiumceremonie kwam – alsnog de beker voor de derde plaats uitgereikt.

Formule 1, GP Mexico, aangepaste top-vijf

1. Lewis Hamilton, 71 ronden
2. Nico Rosberg, op 8.354
3. Daniel Ricciardo, op 20.858
4. Max Verstappen, op 21.323
5. Sebastian Vettel, op 27.313
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet