TCR Series

TCR Benelux: Plannen voor 2017 - “Meer track time en nog meer jongeren aan de start”

TCR Benelux - Mondron-Mondron

Nog voor het doek valt over de titelstrijd tussen Honda en Opel, kunnen we nu al spreken van een uitermate geslaagd eerste seizoen van TCR Benelux. Er werd het hele seizoen lang op het scherp van de snede gevochten en TCR stond aldus borg voor de terugkeer van échte sprintraces voor toerwagens in de Benelux! En dat stemt Marc Van Dalen, General Manager van Kronos Events, zeer tevreden. Hij licht meteen een tipje van de sluier over wat ons te wachten staat in het tweede seizoen van TCR Benelux.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Het seizoen zit er bijna op en nu al weten we wanneer TCR Benelux in 2017 van start gaat.

"Voor teams, coureurs, merkenimporteurs, partners is het inderdaad belangrijk dat de kalender op tijd bekendgemaakt wordt, want het is de basis waarop programma's kunnen worden opgebouwd. Zes weekends werden bevestigd, met twee keer Circuit Zolder, één keer Spa-Francorchamps, Circuit Park Zandvoort, Circuit Jules Tacheny de Mettet en de finale deze keer op TT Assen Circuit. Mooi verdeeld over zeven maanden, beginnende in april en einde in oktober."

TCR Benelux was een mengeling van endurance en, vooral, vier sprints van telkens twintig minuten. Blijft alles bij het oude?

"Het concept van Long Race en Sprints blijft hetzelde. Alleen gaan we het aantal minuten track time opschroeven tot 220 minuten per weekend! Coureurs en teams krijgen meer tijd om ervaring op te doen en zich optimaal voor te bereiden voor de Long Race en de vier sprints."

Jullie innoveerden met Make the Grid, als deel van de startopstelling van de Qualifying Long Race. Dat zorgde voor heel wat aandacht op de sociale media, maar kreeg ook veel kritiek.

"Wij wilden graag wat anders proberen. Omdat sociale media belangrijk is geworden in de moderne communicatie. Vooral naar de jeugd toe. Wij gaan de sociale media blijven benutten, maar meer ter ondersteuning van promotie en marketing en dus niet langer om de startgrid te bepalen. De kwalificaties zullen voortaan 100% op het circuit worden bepaald en enkel de snelste ronden zullen het verschil maken op de startgrid."

TCR Benelux - The Six Junior Drivers

TCR Benelux werd gekenmerkt door een strijd tussen gevestigde waarden zoals daar waren Michelisz, Monteiro, Coronel, Corthals, Radermecker, De Leval, Lessennes, Richard of Detry. Dat heeft bijgedragen tot het succes van TCR Benelux?

"Klopt. En we willen op dezelfde manier werken naar de Nederlandse jonge rijders. Want, het Stuurwiel RACB National Team heeft flink bijgedragen tot het succes van TCR Benelux. De eerder genoemde jonge coureurs kregen immers via een selectie voor het Stuurwiel RNT de smaak te pakken. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat de KNAF Academy voor de finale op Mettet de 17-jarige Nederlander Willem Meijer ondersteunde voor het zitje van de SEAT TCR die hij deelde met 19-jarige Belg Mathieu Detry. Dat smaakt naar meer en ik verwacht dan ook in 2017 een hoop jonge talenten aan de start in TCR Benelux. Vanuit België, vanuit Nederland en Luxemburg!"

Wat is het belangrijkste doel voor het komende seizoen ?

"Iedereen heeft genoten van de strijd op het circuit, zelfs al hadden we liever wat meer auto's aan de start gezien tijdens dit eerste jaar. We wisten zeer goed dat de opdracht niet éénvoudig zou zijn, mede omdat er nog geen tweedehandsmarkt bestaat voor TCR-auto's.

TCR Benelux - KIA STARD

Dat aspect zou ons minder parten moeten spelen in 2017 en de komst van nieuwe auto's, we zagen dit weekend al Peugeot, Audi en KIA, toont dat er echt belangstelling is van constructeurs voor TCR. We zijn realistisch genoeg en zullen tevreden zijn als we vijftien auto's op jaarbasis kunnen inschrijven. Voeg hierbij enkele gelegenheidsformaties en dat zou voldoende moeten zijn om opnieuw schitterende sprints te zien krijgen van een zeer hoog niveau."

TCR Benelux - Peugeot 308

Kalender TCR Benelux 2017

22-24 April – Circuit Zolder
3-4 Juni – Circuit de Spa Francorchamps
15-16 Juli – Circuit Zolder
19-20 Augustus – Circuit Park Zandvoort (TBC)
23-24 September – Circuit Jules Tacheny de Mettet
21-22 Oktober – TT Circuit Assen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet