Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Wales-GB: Abbring en van den Heuvel verdedigen Nederlandse eer

In de WRC Wales Rally GB komen ook weer twee Nederlanders aan de start: Kevin Abbring en Jim van den Heuvel

Tekst: Harry en Steven van Veenendaal
Foto's Harry en Steven van Veenendaal / Rally-eMag

WAL Abbring Shakedown-1
Kevin Abbring had goed de sokken erin tijdens de shakedown. Hij was snelste bij de R5 rijders.

Kevin Abbring rijdt voor het eerst op gravel in de R5 versie van de nieuwe Hyundai i20. Hij reed dit jaar al eerder in de asfalt versie maar de gravelversie reed hij nog niet eerder in wedstrijdverband. "In mei hebben we de testfase van de gravelversie van de R5 afgesloten. Daarna zijn we volop gaan testen met de asfaltversie. Daarmee heb ik in Corsica gereden (Ieper was geen officiële wedstrijd, dat was een deel van de asfalt test) dit wordt dus mijn tweede wedstrijd met de Hyundai R5. Hiervoor heb ik nog één andere keer in een R5 op onverhard gereden dat was tijdens de rally van de Azoren in 2014. Daar werd ik toen tweede. Het rijden in een R5 vraagt wel enige gewenning. Vooral of je de goede snelheid hebt in de notes heeft dat consequenties. Je hebt maar vijf versnellingen en ze zijn ook langer. De andere R5 rijders hier rijden het hele kampioenschap dus die hebben meer ervaring maar ik verwacht toch top vijf of misschien wel drie tijden te kunnen rijden. We gaan het zien. In ieder geval krijg ik wel wat meer wedstrijdritme dat is wel lekker."

In de shakedown bleek het in ieder geval goed te gaan. Hij was gedeeld twaalfde in de algemene rangschikking en de snelste man in de R5. Hij reed dezelfde tijd als Lefebvre, Østberg en Camilli die in een 'echte' WRC reden. De eerstvolgende R5 rijder was de Finse Skodarijder Teemu Suuninen die ruim een seconde langzamer was.

ASN Spain-6613
Jim van den Heuvel zet de laatste puntjes op de i van zijn auto voor de start in Wales.

Geen shakedown voor van den Heuvel

Jim van den Heuvel kwam niet aan de start in de shakedown. "Meestal is de weg al goed beschadigd door de WRC's als wij aan de beurt zijn. Ik hoef niet te weten hoe het is om door hun sporen te ploegen. Dat heeft voor mij niet zoveel waarde. De auto is helemaal goed, dat weet ik en we zitten nog lekker in ons ritme na Spanje.
Dat pakte lekker uit. Eerst vierde en toen ik op weg naar huis uit het vliegtuig stapte hoorde ik van de Franse collega die in onze auto rijdt dat we derde waren geworden. Dat was fantastisch natuurlijk. Hier gaan we weer ons best doen. Met de nieuwe navigator gaat het super. De sfeer is ontspannen en we hebben het gezellig met elkaar dat draagt zeker bij. Ten slotte is ook de betrouwbaarheid van de auto goed. Maar dit blijft toch een moeilijke wedstrijd. Geen enkele WK wedstrijd is makkelijk maar ik ben nog steeds geen echte graveljongen. Maar het gaat steeds beter. In Polen waren we ook snel. Er is hier een sterk deelnemers veld en 180 kilometer zonder service is niet eenvoudig. We gaan hier niet extreem voorzichtig van start, wel behoudend. We zijn nog steeds in ons eerste jaar en dat is een leerjaar. Ik kom ook hier om te leren en als ik uitval en langs de kant ga staan kijken leer ik niet zoveel!"
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet