Sportscars

Sportscars: Audi trekt zich terug uit langeafstandsracerij

A167545 small

Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag kwam Audi dan met de officiële bevestiging dat het LMP1 programma aan het einde van dit seizoen zal worden stopgezet. De 300 medewerkers van Audi Sport werden vanochtend door Audi-voorzitter Rupert Stadler geïnformeerd dat vanaf komend seizoen Audi niet langer in het FIA WEC actief zal zijn, maar dat de aandacht zal worden verlegd naar deelname aan de Formule E.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

Al jaren kwam richting het einde van het seizoen de vraag of Audi door zou gaan naar boven, maar de afgelopen maanden werden de signalen steeds sterker dat de stekker toch echt uit het LMP1 programma zou gaan. In eerste instantie werd nog verwacht dat Audi na 2017 met het WEC zou stoppen, afgelopen week waren er geruchten dat in 2017 enkel nog op Spa en op Le Mans zou worden meegereden, maar vandaag bleek dat na 18 jaar Audi zich definitief terugtrekt uit de langeafstandsracerij en de komende twee wedstrijden in het FIA WEC de laatsten zullen zijn. Porsche zal hierdoor als enige VAG-merk actief zijn in het FIA WEC. 

Audi liet in een persbericht weten dat het vanaf nu volledig zal focussen op de toekomst van elektrische energie. "Omdat onze productie-auto's steeds meer elektrisch worden, moeten onze raceauto's als technologische speerpunten van Audi dit nog meer zijn," aldus Stadler. Dit seizoen zal de samenwerking met Team ABT Schaeffler Audi Sport al worden geïntensifeerd, waarna Audi vanaf 2018 als fabrieksteam zal instappen in het Formule E kampioenschap.

Met het vertrek uit het FIA WEC komt ook een einde aan een lange historie van het Duitse merk in de langeafstandsracerij. Maar liefst 13 maal wist Audi de 24 Uur van Le Mans te winnen en twee keer werd Audi winnaar van het WEC. Daarnaast werd tussen 2000 en 2008 negen keer op rij de American Le Mans Series titel gewonnen. 

"Na 18 voor Audi zeer succesvolle jaren in de prototypes, is het natuurlijk erg moeilijk om te vertrekken," liet Dr. Wolfgang Ullricht weten. "Audi Sport Team Joest heeft als geen ander het WEC gevormd in deze periode. Ik wil dan ook mijn dank uitspreken aan ons team, aan Reinhold Joest en zijn team, aan de rijders, partners en sponsoren voor deze uiterst succesvolle operatie. Het was een geweldige tijd."

Audi maakte tevens bekend dat het zal blijven deelnemen aan de DTM, maar dat nog geen besluit is genomen over mogelijke officiële deelname aan het FIA World Rallycross Championship, waar dit seizoen Audi rijder Mattias Ekström de titel pakte.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet