BMW 130i Cup

Jan Joris Verheul kampioen BenQ-Siemens BMW 130i Cup (lang)

 race1_8990

De afsluitende races van de BenQ-Siemens BMW 130i Cup, verreden tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort, waren allebei erg spannend. De eerste race was prachtige reclame voor de autosport, in de tweede wedstrijd werd er veel schade gereden. Jan Joris Verheul won de titel. Dat ging niet vanzelf. “Ik kreeg het benauwd”, vertelde de kampioen over de tweede race, toen Ricardo van der Ende kortstondig toch nog met de titel aan de haal leek te gaan.


Tekst: Roy van der Laan, fotografie: Tim Böhme en Sander Duijm

 training_1998

De kwalificatietraining op zaterdag werd op een opdrogende baan verreden. Aanvankelijk was het wegdek nog dusdanig nat dat regenbanden vereist waren. In het tweede deel van de tijdtraining konden de rijders slicks laten monteren, waarna de race richting de snelste tijd begon. Tim Coronel stelde in zijn laatste ronde de pole position veilig, hij bleef als enige onder de 1:57. Jan Joris Verheul bleef nagenoeg de hele training in de pits wachten tot de ideale lijn droog was gereden. Hij reed welgeteld twee ronden, goed voor de tweede startpositie. De klassementsaanvoerder werd op 0.009 seconde (!) gevolgd door zijn grote rivaal Ricardo van der Ende. Allard Kalff, de ‘vaste gastrijder’ bij Team Bleekemolen, stelde de vierde startpositie veilig.

 training_1969

Tim Coronel had nog een zuiver theoretische kans op de titel. De drie resterende titelkandidaten vertrokken daarmee van de eerste drie startplaatsen. Kan het mooier?

Het veld telde vele gastrijders. Berend Gesman, dit seizoen al eerder actief in de BenQ-Siemens BMW 130i Cup, realiseerde de twaalfde trainingstijd. André de Vries, normaal actief in de Dutch Supercar Challenge met een BMW, moest dertien rijders voor zich dulden.

 diversen_3157

Bernhard van Oranje, deelnemer aan de Shell Helix Seat Cupra Cup, bestuurde de officiële gastenauto van BMW Nederland en Circuit Park Zandvoort. Hij reed de achttiende tijd en liet daarmee Kevin Veltman achter zich.

 race1_2983

Veltman bestuurde de ‘I love BMW’ auto van Ekris Motorsport. Eigenlijk zou Yelmer Buurman met deze auto in actie komen. De Formule 3-coureur, die ook al vele successen boekte in de BMW Compact klasse uit de Zomeravond Competitie, testte donderdag en vrijdag met de auto. De jonge coureur mocht echter niet starten omdat de organisatie bang was dat hij zich eventueel met de ontknoping van het kampioenschap zou gaan bemoeien.
In wezen is het terecht dat een klasse in de laatste, beslissende race geen competitieve gastrijders toelaat. Iedere schijn van inmenging in de titelstrijd wordt aldus voorkomen. Maar Yelmer heeft gelijk als hij aangeeft dat hij graag had gewild dat die beslissing wat eerder was genomen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet