Sportscars

Sportscars: TF Sport wint GT3 Le Mans Cup, LMP3 toegestaan in 2017

GT7D9090

TF Sport rijders Salih Yoluc en Euan Hankey hebben met hun tweede overwinning van het seizoen hun team de Michelin GT3 Le Mans Cup bezorgd. De Aston Martin Vantage GT3 van het tweetal kwam na twee uur wedstrijd met een voorsprong van ruim 43 seconden op de SMP Racing Ferrari 488 GT3 van Aleksey Basov en Viktor Shaitar over de streep. Basov en Shaitar pakten met hun tweede plaats de rijderstitel, maar de titel bij de teams en de daarbij behorende uitnodiging voor de 24 Uur van Le Mans in 2017 ging naar TF Sport. Na afloop maakte de ACO ook een aantal wijzigingen voor het volgende seizoen bekend.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

Yoluc en Basov vochten in de beginfase van de race om de leiding en het was uiteindelijk de SMP Racing rijder die een kleine voorsprong wist te pakken. De Russische coureur maakte echter een fout en ging van de baan, waardoor hij de leiding verloor aan Yoluc. Drie ronden later ging Basov opnieuw de fout in. De Rus viel terug tot de achtste plaats, bijna 23 seconden achter de leidende Aston Martin. Yoluc wist tot hij de pits indook voor de verplichte rijderswissel de leiding in handen te houden.Nadat alle teams hun pit stop hadden gemaakt lag Yoluc's teamgenoot Euan Hankey aan de leiding en al snel liep de voorsprong op tot ruim 20 seconden. Klaus Bachler (Mentos Racing-Porsche) en Viktor Shaitar (SMP Racing-Ferrari) waren inmiddels opgeklommen naar de tweede en derde plaats toen het begon te regenen. De koplopers bleven op slicks rondrijden en dat bleek met name voor Hankey de perfecte keuze. Shaitar en Bachler vochten met elkaar, terwijl Hankey vooraan weg kon rijden. Na 68 ronden kwam hij als eerste over de streep. Ruim 43 seconden achter Hankey was het uiteindelijk Shaitar die de strijd met Bachler en BMS Scuderia Italia rijder Matteo Cressoni wist te winnen. Bachler eindigde als derde, 0.474s voor Cressoni.

Wijzigingen voor seizoen 2017 - LMP3 toegestaan
Vanaf komend seizoen zal de Michelin GT3 Le Mans Cup door het leven gaan als de Michelin Le Mans Cup. De reden van deze wijziging is het feit dat de ACO het kampioenschap ook openstelt voor LMP3 teams en zo de doorstroom richting de European Le Mans Series wil bevorderen.

De LMP3 klasse blijft ook te zien in de ELMS, waardoor teams en coureurs de gelegenheid krijgen te kiezen tussen de twee- en vieruursraces. De ACO maakte tevens bekend dat de hoogst geklasseerde LMP3s uit de Michelin Le Mans Cup een uitnodiging krijgen om in 2018 aan de ELMS deel te nemen, terwijl de laagst geklasseerde LMP3s uit de ELMS zullen 'degraderen' naar de Michelin Le Mans Cup. Of dit promotie/degradatie systeem gaat werken is nog maar de vraag, zeker omdat teams vrijwel elk jaar opnieuw kijken welke kampioenschappen er tot de (financiële) mogelijkheden behoren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet