VLN

VLN: Land Motorsport pakt met Mies/De Phillippi derde seizoenszege

Het 40e VLN seizoen werd met een furieuze finale op de Nürburgring Nordschleife  afgesloten. De aanvangsfase van de wedstrijd begon onder wisselende Eifel condities maar eindigde onder een stralende herfstzon. Na ruim vier uur wedstrijd ging de Land Motorsport van de combinatie Mies/De Phillippi als eerste over de finish en pakte met drie seizoensoverwinningen tevens de Speed Trofee.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Start 41 DMV Pokal
Uiterst nat begin van de wedstrijd.


Land Motorsport pakt met Mies/De Phillippi derde seizoenszege
Onder wisselende weersomstandigheden leverden polesitter Jörg Müller(RBM BMW M6 GT 3) en Lance David Arnold(Haribo Mercedes AMG GT3) en Christopher Mies(Land Motorsport Audi R8 LMS) een verbeten strijd om de kop. Onder regenachtige condities beschikte Jörg Müller in de openingsronde over een voorsprong van ruim 10 secs. die echter al in de tweede ronde door Lance David Arnold verpulverd werd. Toen bedroeg het verschil nog maar 0.802 secs. en bij het ingaan van de Hatzenbach pakte Arnold voor de eerste maal de kop. Kort daarna ging Mies aan de RBM BMW 6 GT3 voorbij.

2016 Arnold
Lance David Arnold. Klasse apart in de regen.

Bij een opdrogende baan zouden de eerste pitstops in de derde ronde plaatsvinden, bij een natte enkele ronden later. In de 8e ronde kwam Lance David Arnold voor zijn reguliere stop naar binnen waardoor de Land Audi R8LMS voor de eerste maal de kop overnam. Twee ronden later kwam de Haribo Mercedes GT3 voor vers rubber opnieuw naar binnen maar op het Ex-Mühle gedeelte ging Alzen achterstevoren en knalde in de vangrails. Alzen wist nog wel de pits te bereiken maar moest definitief opgeven waardoor Renger van der Zande eigenlijk niet meer aan rijden toekwam. Eenzelfde lot was ook de Phoenix Audi R8 LMS beschoren. Daar moest de combinatie Möller Madsen/Verdonck/Stippler met technische problemen definitief aan de kant.

2016 Dul Audi BMW
Vrij gevecht tussen het BMW M6 GT3 ontwikkelingschassis en de Land Motorsport Audi R8 LMS

Met een perfecte strategie kwam de Land Motorsport Audi R8 LMS terug aan de leiding en pakte de derde seizoensoverwinning. Christopher Mies:" Wij beleefden in 2016 inderdaad een goed seizoen. Het enige minpunt was dat we bij de zesuurswedstrijd in het zicht van de finish zonder brandstof kwamen te staan. Maar vandaag waren de omstandigheden een werkelijke uitdaging. Na de eerste pitstop besloten wij om op regenbanden te blijven. Daardoor verloren we misschien iets aan terrein. Maar het was de meest veilige variant waardoor we bij de laatste pitstop niet meer aan de miniem staantijd behoefden te voldoen. Met een voorsprong van ruim 1.38 min. op de RBM BMW M6 GT3 pakten zij de overwinning. De RBM BMW M6 GT3 is overigens de ontwikkelingsauto die al in handen van Schubert, Frikadelli, Schnitzer en RBM is geweest. Evenals bij de ABT Bentley werd er al aan een 2017 24U specificatie gewerkt. En dan met name op het terrein van de software.

2016 Nissan Audi gevecht
Mooi gevecht tussen Sebastian Asch en Frank Stippler.

De jonge Nico Menzel, de 18-jarige zoon van Christian Menzel(vele jaren in de diverse Porsche Cups en GT's actief) maakte bij zijn tweede optreden in de M6 GT3 een uitstekende indruk door samen met Jörg Müller als tweede te eindigen. Menzel: "Gewoon waanzinnig dit. Daarvoor wil ik de mensen van BMW bedanken die mij het vertrouwen gegeven hebben. Hopelijk het eerste podium van vele!"


2016 Walkenhorst Effciënt pitwork bij het team van Walkenhorst.

Het team van Walkenhorst behaalde met de M6 GTR dit seizoen haar zesde podiumresultaat maar het was alles behalve een plezierritje. Jesse Krohn: "Mijn eerste stint was de hardste die ik hier ooit gereden heb. Het was bijzonder lastig om de banden echt op temperatuur te krijgen. Eigenlijk het maximale van wat er vandaag mogelijk was. Wij hebben op het juiste moment de juiste beslissingen genomen."

De HTP Motorsport AMG Mercedes GT3 van Buhk/Schmidt/Bastian pakte de vierde plek, gevolgd door de Zakspeed Nissan GT-Nismo GT3 van Asch/Gassner/Strauss. Zowel de Frikadelli Porsche GT3 R als de Mantey-versie waren in een rondenlang duel met de Glickenhaus SCG003 C van Thomas Mutsch/Felipe Fernandes Laser verwikkeld. Alexander Mies en Michael Schrey zijn overigens de nieuwe  VLN kampioenen. Zij behaalden de titel al enige tijd geleden en sloten het seizoen weer met een podiumklassering af.

IMG 1497
Juncadella, Auer en Rosenqvist op weg naar de overwinning in de TMG86 Cup klasse.

Mercedes DTM-coureurs winnen bij hun debuut
De DTM Mercedes-coureurs Daniel Juncadella, Lucas Auer en Felix Rosenqvist kwamen voor het Mathol Team met een Toyota TMG GT86 in actie en wonnen direct hun klasse. Alexander Fielenbach van Mathol Racing: "Wij weten dat ze snel zijn maar om direct je klasse te winnen is gewoon fantastisch." Tijdens de vrije trainingen op de vrijdag kwamen de Mercedes-coureurs overigens nog in een BMW 235i in actie.......


2016 TCR Audi Race
Voor Audi ging het slechts om een test en daarvoor is de Nordschleife de ideale testbank.

Audi laat sterke indruk achter
De beide gloednieuwe TCR Audi's waren voor VLN-slotwedstrijd in de SPX(Specials) ingeschreven waardoor de auto's waarschijnlijk niet exact volgens TCR specificaties reden. Duidelijk merkbaar in de wedstrijd want zij declasseerden de TCR Opel die in een andere klasse stond ingeschreven. In een startveld van 140 starters eindigden de Audi's in handen van Jordi Gene/Kelvin van der Linde en Christopher Haase/Rahel Frey als derde en vierde in de SPX klasse maar als 17e en 22e algemeen. Zowel Jacky van der Ende(V6) als Milan Dontje (Cup 4)wisten als zesde in hun klasse te eindigen.

2016 Phillippi
Laatste stop van de Phillippi.

Uitslag
1. #28 Audi R8 LMS / Montaplast by Land Motorsport / de Phillippi, Mies 4.06.25.800
2. #45 BMW M6 GT3 / BMW TEAM RBM / Müller, Menzel + 2.44.416
3. #36 BMW M6 GT3 / Walkenhorst Motorsport powered by Dunlop / Krognes, Bouveng, Krohn 27 ronden
4. #26 Mercedes-Benz AMG GT3 / AMG-Team HTP Motorsport / Buhk, Schmidt, Bastian 27 ronden
5. #24 Nissan GT-R Nismo GT3 / Team Zakspeed / Asch, Gassner, Strauß 27 ronden
6. #702 SCG003C / Scuderia Cameron Glickenhaus / Mutsch, Laser 27 ronden
7. #30 Porsche 911 GT3 R 991 / Frikadelli Racing / Schmitz, Huisman, Siedler 27 ronden
8. #21 Porsche 911 GT3 R / Wochenspiegel Team Manthey / Weiss, Kainz, Krumbach, Stursberg 26 ronden
9. #35 BMW M6 GT3 / Walkenhorst Motorsport powered by Dunlop / Henkola, Di Martino, Walkenhorst 26 ronden
10. #56 Porsche 911 GT3 Cup 991 BF / Black Falcon Team TMD Friction / Toril Boquoi, Scheerbarth 26 ronden

2016 Mies Phillippi
Derde seizoenszege voor Mies/De Phillippi. Tevens winnaars van de Sport Trofee.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet