Diversen

Div: Milan Dontje tweemaal klassewinnaar in Audi Sport TT Cup

161017 TT Cup Dontje podium
Milan Dontje beheerst het champagnespuiten inmiddels goed: tweemaal klassewinnaar op Hockenheim

Het aantal Nederlandse coureurs dat dit jaar tijdens de DTM-weekeinden aan de start kwam, was helaas ronduit mager: alleen Wolf Nathan was er in de Porsche Carrera Cup Deutschland het hele seizoen bij. Tijdens de laatste twee DTM-evenementen echter steeg de Nederlandse inbreng met 100%, dankzij de deelname van Milan Dontje als gastrijder in de Audi Sport TT Cup. Net als drie weken geleden op de Hungaroring zorgde de jongste van de beide racende broers uit het Noord-Hollandse Schoorl ook tijdens de finale van het seizoen op de Hockenheimring Baden-Württemberg voor Nederlands succes. In beide wedstrijden kwam Milan Dontje als beste gastrijder over de eindstreep en mocht daarvoor op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. De laatste twee wedstrijden brachten ook de beslissing in de titelstrijd van de Audi Sport TT Cup. De Fin Joonas Lappalainen is de nieuwe kampioen in de klasse.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, PR

De eerste kennismaking met de Audi Sport TT Cup, eind vorige maand op de Hungaroring, was Milan Dontje duidelijk goed bevallen, en zo stond hij ook ditmaal aan de start tijdens de seizoensfinale op de Hockenheimring. In tegenstelling tot alle andere rijders in de cup, die ook tijdens de seizoensstart begin mei al op het Grand Prix-circuit hadden gereden, was voor Dontje de baan nieuw. Hij toonde zich echter een snelle leerling en kwalificeerde zich voor de eerste race als vijfde, met slechts 0,115 seconde achterstand op titelkandidaat Joonas Lappalainen. Daarmee was hij verreweg de snelste van de gastrijders. Dat het allemaal niet zo makkelijk is, bleek wel uit het optreden van de Duitse acteur Jimi Blue Ochsenknecht, die ook als gastrijder aan het weekeinde zou deelnemen. In de kwalificatie kwam hij echter maar liefst 25 seconden tekort, waarop de wedstrijdleiding hem de mededeling gaf dat hij beter naar huis kon gaan en nog maar eens moest oefenen...

2016 Dontje R1 Milan Dontje (95) in gevecht met de Britse routinier Josh Caygill

In de eerste race, met het nodige duw- en trekwerk zoals dat in het cupracen gebruikelijk is, kwam Milan Dontje als achtste algemeen en beste gastrijder over de eindstreep. De overwinning ging naar Joonas Lappalainen, die daarmee al vrijwel zeker was van de kampioenstitel. Op zondag hadden de Audi-rijders eigenlijk al in alle vroegte hun tweede wedstrijd van het weekeinde moeten afwerken, maar hardnekkige mist in de ochtend wierp het tijdschema danig in de war, zodat de Audi Sport TT Cup uiteindelijk pas na de DTM-race in de namiddag van start mocht gaan. Als vierde in de startopstelling, bepaald aan de hand van de op één na snelste rondetijden in de kwalificatie, had Milan Dontje een goede uitgangspositie. In de beginfase verloor hij enkele plaatsen, maar gaandeweg de race reed hij toch weer keurig naar voren en werd zo als vijfde afgevlagd. Daarmee was hij opnieuw de beste gastrijder. De overwinning in de laatste race van het seizoen ging naar de Duitser Dennis Marschall, maar ook daarmee kon hij Lappalainen niet meer van de titel afhouden. De Fin, die een loopbaan in de DTM ambieert, had aan de derde plaats meer dan genoeg om zich kampioen te mogen noemen. Hij kan nu rekenen op een flinke financiële ondersteuning om zijn loopbaan bij een van de Audi-klantenteams in de GT3-racerij voort te zetten.

161015_Uitslag_Audi_Sport_TT_Cup_race_1_Hockenheim.pdf

161016_Uitslag_Audi_Sport_TT_Cup_race_2_Hockenheim.pdf

161016_Eindstand_Audi_Sport_TT_Cup_na_14_races.pdf


2016 Indy Dontje 1
Concentratie voor de start bij de enige Nederlander in het veld

161017 TT Cup Veld
De Audi's waren ook op Hockenheim goed voor mooie races

161017 TT Cup Lappalainen
De Fin Joonas Lappalainen is de nieuwe kampioen in de Audi Sport TT Cup


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet